Tablet veiligheid: beschermen tegen virussen, malware en andere bedreigingen

2

De meeste mensen zijn op de hoogte van de gevaren van virussen op een PC. Daarom hebben vele een virusscanner geïnstalleerd op hun PC. Dit komt mede doordat we hierop regelmatig door bijvoorbeeld de overheid of banken aangespoord worden om virusscanners te installeren. Maar hoe zit dat bij tablets? Zijn daar ook risico’s in het gebruik? Zo ja, welke? En de logische vervolgvraag: Hoe kan men zich er tegen beschermen?

Toenemende bedreiging voor mobiele apparaten

Omdat de populariteit van tablets (en smartphones) steeds maar blijft groeien ten koste van PC’s  en laptops, verschuift de aandacht van hackers ook steeds meer naar dit mobiele platform. Beveiligingssoftwaremaker F-Secure heeft dit in het onlangs verschenen Mobile Threat Report nog eens onderstreept. Uit het rapport valt op te maken dat het mobiele platform in toenemende mate onder vuur ligt. Opvallend is de grote toename van malware voor het Android besturingssysteem. Malware is de overkoepelende naam voor alle bedreigingen (in het tablet woordenboek staat meer over malware en welke types er zijn).

Mobiele bedreigingen per kwartaal

Hoe komt de malware op je tablet?

Het gros van de malware wordt onbedoeld geïnstalleerd door de gebruiker zelf. Dit betekent dat de gebruiker een applicatie (app) installeert dat malware bevat. Apple met IOS laat alleen de installatie van apps toe via de App Store. Alle apps worden voordat ze tot de App Store worden toegelaten grondig gecontroleerd op o.a. malware. Daardoor is de kans op een app met malware in de App Store dan ook nihil.

Google, de maker van het besturingssysteem Android, is daarentegen veel milder. Google staat toe dat Android apps ook geïnstalleerd kunnen worden buiten Google Play. Op deze manier heeft Google geen controle op de geïnstalleerde app. Maar Google heeft ook andere procedures  voor het toelaten van apps tot Google Play. Google controleert met het programma Bouncer pas achteraf, nadat een app al is toegelaten tot Google Play, of apps schadelijk zijn. Dit programma kijkt naar bekende malware en ‘verdacht gedrag’. Beveiligingssoftwaremaker Trend Micro scande in februari 1,9 miljoen apps binnen en buiten Google Play. Bij 286.000 apps (15 procent van het totaal!) werd een vorm van malware geconstateerd. Daarvan stond bijna een kwart apps (66.000 apps, 23 procent) in Google Play. Google heeft ook ingezien dat malware een groot gevaar is voor het platform en heeft daarom sinds Jelly Bean (Android 4.2) een ingebouwde virusscanner toegevoegd aan Android. Echter uit een recent onderzoek van de North Carolina State University blijkt dat deze slechts 20 procent van de malware tegenhoudt. Malware kan je ook krijgen door op een verkeerde link te klikken op internet. De link verwijst dan naar een website waar een code of programma op staat dat gebruik maakt van een lek in een browser of plug-in (bijv. de Flash plug-in). Wil je meer weten of algemene beveiliging, lees dan hier meer.

Hoe bescherm je jezelf tegen malware?

Vanwege de strikte controle van Apple hoeft de iPad gebruiker zich nergens zorgen om te maken en dus ook geen actie te ondernemen. Voor Android tablets zijn er verschillende beveiligings-apps te verkrijgen in Google Play. Vele bekende namen die al jaren virusscanners maken voor PC’s, zoals Norton (Symantec) en Trend Micro, maken voortaan ook virusscanners voor Android. De applicaties zijn in grote lijnen hetzelfde, maar verschillen wat in bescherming, functies  en gebruiksvriendelijkheid. De meeste beveiligings-apps hebben naast een virusscanner ook nog tal van andere beveiligingsfuncties. Een handige functie is de anti-diefstal functie, waarbij de gebruiker op afstand kan zien waar zijn tablet of smartphone is en zelfs het mobiel apparaat kan blokkeren of een diefstalalarm kan laten afgaan. Andere voorbeelden van functies zijn beveiligd internet surfen (o.a. anti-phishing), data back-up mogelijkheden, encryptie opties en kind beveiliging.

Het onafhankelijk testinstituut AV-TEST heeft begin dit jaar 22 virusscanners voor Android onder de loep genomen. Het goede nieuws is dat 21 van de 22 virusscanners zo goed waren dat ze de test succesvol doorstonden. De beste Android beveiligings-app wordt gemaakt door TrustGo, op de voet gevolgd door de apps van Lookout en Symantec (Norton). TrustGo was de enige die van AV-TEST de maximale score van 13 punten kreeg en had ook nog eens de beste malware detectie. We hebben de top 10 beste apps voor je op een rijtje gezet.

AV-Test Testresulaten Antivirus Apps Android

Zijn er nog nadelen van de beveiligings-apps?

Sommige beveiligings- apps kunnen veel geheugen gebruiken. Daardoor kan het besturingssysteem trager worden en vraagt het ook veel van de accu. Als resultaat kan het dus zo zijn dat een volle accu opeens veel minder lang meegaat.

Daarnaast speelt de nauwkeurigheid van een beveiligings-app ook een grote rol. De app kan  zogenaamde ‘false positives’ geven. Dit zijn waarschuwingen die eigenlijk onterecht zijn. Dit kan betekenen dat men iets wil installeren dat niet kwaadaardig is, maar waarvan de app zegt dat het wel een risico is. Een ander voorbeeld is dat de app een waarschuwing geeft dat een bepaalde website potentieel gevaarlijk is, terwijl deze dat niet is.

Share.

Over de auteur

Martijn is een echte 'gadgetfreak', veel van zijn vrije tijd steekt hij in het lezen over de allerlaatste ontwikkelingen. Van beroep is hij (online) marketeer met internationale ervaring.... Lees meer

2 reacties

  1. In deze av test is trustgo de grote winnaar, het is maar net welke website je aanklikt voor info.
    Ik heb zelf qihoo mobile en ja die wordt weer door een ander in zo’n test tot winnaar uitgeroepen.

Reageer