Wat is 4G?

2

4G is in opkomst en zal dit jaar de Benelux veroveren. Steeds meer mobiele apparaten, waaronder tablets, ondersteunen de nieuwe 4G standaard. Maar wat is 4G eigenlijk? Wat is het verschil met 3G? Kan iedereen gebruik maken van 4G? Waar kun je een 4G tablet kopen?

Wat is 4G?

4G staat voor ‘vierde generatie’. Het is dan ook de vierde generatie mobiel internet en de opvolger van 3G. Een 4G verbinding maakt gebruik van het LTE netwerk, waarbij LTE staat voor Long Term Evolution.  Het LTE netwerk maakt gebruik van andere frequenties dan het 3G netwerk. Dat betekent dat je oude apparaten niet geschikt zijn voor het 4G netwerk.

Daarnaast kan een 4G netwerk op meerdere frequenties werken. In Nederland zal gebruik worden gemaakt van de 800 mHz-band en de 2600 mHz-band. Niet alle apparaten zijn geschikt voor deze frequenties. De Nieuwe iPad is bijvoorbeeld wél geschikt voor 4G, maar niet voor de in Nederland gebruikte frequenties. Belgische netwerken maken gebruik van de 1800 mHz-band en zijn daardoor wél geschikt voor Apple’s 4G tablet.

Het 4G netwerk is vele malen sneller dan het 3G netwerk. In theorie kun je downloadsnelheden bereiken van 50Mbps. In de praktijk zijn snelheiden tot 20Mbps realistischer. Dat is nog altijd vijf keer sneller dan de maximale 3G snelheid.

Wie bieden 4G aan in Nederland?

Om een mobiel netwerk te kunnen bouwen, moeten providers beschikken over eigen frequenties. Deze frequenties worden door de overheid geveild. Tot aan vorig jaar hadden slechts drie bedrijven dergelijke frequenties: KPN, Vodafone en T-Mobile. Deze drie bedrijven hebben inmiddels ook een aantal 4G frequenties bemachtigd. Ze kregen er bij de veiling echter één concurrent bij: Tele2.

Uiteindelijk zullen dus alleen KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 4G netwerken gaan uitrollen in Nederland. De uitrol is inmiddels gestart, maar zal vele maanden in beslag gaan nemen.

Wie bieden 4G aan in België?

Ook de Belgische providers zijn momenteel bezig om een 4G netwerk uit te rollen. Belgacom (Proximus) is inmiddels gestart in een aantal grote steden. Op dit moment beperkt de dekking zich tot het centrum van die steden. Over de komende maanden/jaren zal dit gebied worden uitgebreid. Base en Mobistar hebben aangekondigd dit jaar te starten met de uitrol van 4G.

Virtuele providers Telenet (Mobistar) en Mobile Vikings (Base) zullen in de toekomst ook gebruik gaan maken van het 4G netwerk. Op welke termijn dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Kan ik 4G gebruiken?

De Nederlandse providers zullen het 4G netwerk uitrollen in combinatie met nieuwe 4G abonnementen. Deze abonnementen zullen waarschijnlijk wat duurder uitvallen dan de huidige 3G abonnementen.

Je kunt dus pas gebruik maken van 4G als je toestel er geschikt voor is. Je toestel moet ook nog eens geschikt zijn voor de in Nederland gebruikte frequenties. Daarna zul je een 4G abonnement af moeten sluiten bij één van de Nederlandse 4G aanbieders. Tot slot moet je je wel in een gebied bevinden met 4G dekking, want anders valt je apparaat gewoon terug op het 3G netwerk.

Wat kost 4G?

Op dit moment heeft in Nederland alleen KPN haar 4G abonnementen onthuld.

> Bekijk de 4G abonnementen van KPN

Vodafone biedt inmiddels een 3G abonnement aan, dat omgezet zal worden naar 4G, zodra het netwerk er klaar voor is.

> Bekijk de Vodafone RED abonnementen

Het Belgische Belgacom (Proximus) biedt een aantal 4G abonnementen aan

> Bekijk de Proximus 4G abonnementen

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

2 reacties

    • Ik heb het artikel aangevuld met informatie van Belgische aanbieders. Als je Galaxy Note 2 4G ondersteunt, dan zal het in de toekomst geen probleem zijn. Ik weet alleen niet of de Note 2 standaard ondersteuning biedt voor 4G, of dat je daarvoor een LTE versie nodig hebt.

Reageer