Automatische taken instellen op je Android tablet met Tasker

1

TaskerHoe kun je je Android tablet automatisch taken uit laten voeren aan de hand van bepaalde factoren? Hoe kun je bijvoorbeeld het volume van je tablet automatisch uitzetten als je thuis komt? Of hoe start je automatisch de muziekspeler als je je tablet in het docking station plaatst? Of automatisch een applicatie openen wanneer je een bepaalde locatie bereikt? Met behulp van de applicatie Tasker lijkt alles mogelijk. Aan de hand van een ontelbaar aantal situaties kun je een bijna oneindig aantal acties automatisch uit laten voeren. Handig om de accu van je tablet te besparen en de productiviteit en handelingssnelheid van het tablet gebruik te vergroten. Voor de geavanceerde Android gebruiker is Tasker een must-have applicatie.

De Tasker applicatie is te downloaden voor €4,49 in de Play Store. Download je de apk-file direct van Tasker dan krijg je een proefperiode waarbij je de applicatie tijdelijk gratis kunt proberen. Links naar de downloads vind je onder deze applicatie review.

Review

Het automatiseren van taken en acties aan de hand van condities biedt je eindeloos veel mogelijkheden om het gebruik van je tablet te verbeteren. Hoewel de applicatie op het eerste gezicht complex oogt zul je al snel begrijpen hoe de app werkt. Bij veelvuldig gebruik merk je dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Na een paar dagen merk je steeds meer situaties op waarbij het handig is om weer een taak te automatiseren om zo bijvoorbeeld sneller te kunnen werken.

Hoe langer je met Tasker op je Android smartphone of tablet werkt hoe meer mogelijkheden je ziet. Alle opties kun je kwalificeren van simpel (zet WiFi uit) tot geavanceerd (zelfs scripts schrijven). Onderstaande handleidingen en hulpmiddelen helpen je op weg als beginner én als geavanceerde gebruiker.

Tasker is een applicatie die bewust gebruikt moet worden. Hoewel de opties en de voordelen eindeloos zijn kun je het gebruiksgemak van je tablet ook verhogen bij het invoeren van ondoordachte profielen. Zo is bijvoorbeeld een locatie-context niet goed voor de accuduur omdat de GPS en/of netwerk-signalen energiebehoevend zijn. Ook kun je instellingen in- of uitschakelen waarvan je graag hebt dat ze op een later tijdstip weer in hun normale stand schakelen. Ook deze terugschakeling zul je moeten definiëren in een profiel.

Een ander nadeel is een aantal bugs die in de app zouden zitten, wat onvermijdelijk is bij een applicatie van dit formaat. Het forum beschrijft veel bugs, vaak afhankelijk van bepaalde tablet- of smartphonemodellen. Gelukkig is het aantal bugs beperkt als je gebruik maakt van de voorgedefinieerde en simpelere opties.

De app is helaas niet geoptimaliseerd voor het grotere tablet scherm maar je kunt de Tasker applicatie goed gebruiken op een Android tablet-computer.

Tasker is niet beschikbaar voor de iPad of Windows tablets.

Hoe werkt Tasker?

Context
Een context is een bepaalde conditie of situatie wanneer een actie of taak kan worden uitgevoerd. Je kunt de context invoeren aan de hand van verschillende condities of situaties. Een context kan afhankelijk zijn van onder andere:

 • Het openen of sluiten van een applicatie;
 • Een tijdstip, een periode en herhalingen;
 • Een datum, een periode en herhalingen;
 • Je locatie aan de hand van GPS of netwerk (3G);
 • De status van je tablet, zoals de accu-status, verbindings-status en sensor-status;
 • Andere evenenementen, zoals bestand-wijzigingen, tijdzone, display-status en notificatie-opties.

Acties
Een actie is een handeling die bij een bepaalde context (of combinatie daarvan) automatisch kan worden uitgevoerd. Dit zijn enkele mogelijke acties:

 • Een melding op je beeldscherm;
 • Audio en display instellingen;
 • Applicaties of bepaalde media openen of afspelen;
 • Instellingen wijzigen.

Het aantal acties is eindeloos en er kan gebruik gemaakt worden van acties van derde applicaties.

Taken
Een taak is een reeks van acties die na elkaar in één keer kan worden uitgevoerd.

Profielen
Een profiel combineert één of verschillende contexten met één of meerdere taken. Met het combineren van contexten en taken (acties) wordt de automatische handeling geactiveerd. Geactiveerde profielen kun je bekijken bij de Tasker-notificatie in de notificatiebalk.

Voorbeelden? Help mee!

Het aantal mogelijke instellingen is eindeloos. Daarom vragen wij jou om je meest handige taak, context of profiel met de bezoekers van TabletGuide.nl te delen. Deel je handige tip met ons via de reacties onder dit artikel. De meest handige reacties zullen we plaatsen in onderstaande lijst, op Twitter en Facebook. We geven alvast een voorzetje:

 • Zet GPS aan als je je thuis WiFi-netwerk verlaat (en vergeet deze weer niet uit te zetten als je connect met je thuis WiFi-netwerk).
 • Zet GPS automatisch aan als je Google Maps of Navigatie opent.
 • Zet Bluetooth automatisch aan als je de muziekspeler opent, connect met je draadloze speaker en bepaal het volume. Zet alles weer uit als de muziekspeler sluit.
 • Zet het volume van de tablet altijd op 50% als je oordopjes gebruikt.
 • Zet WiFi, Bluetooth en GPS uit tussen 01:00 en 07:00 om accu te besparen.
 • Synchroniseer persoonlijke data alleen bij verbinding met WiFi.

We zijn benieuwd naar jou creatieve oplossingen met deze handige Android app!

Hulpmiddelen

Omdat de mogelijkheden enorm zijn bieden we je enkele handige gebruikersgidsen:

1. Geschreven beginnersgids (7 delen)
2. Video-gebruikersgids (3 delen – zie onder)
3. Tasker FAQs (officieel)
4. Tasker Wiki (officieel)
5. Tasker Forum (officieel)

Video’s

Tasker beginnersgids Deel 1 (Engels – 21:18)

Tasker beginnersgids Deel 2 (Engels – 14:39)

Tasker beginnersgids Deel 3 (Engels – 15:37)

Screenshots

Share.

Gerelateerde tablets / apps

Tasker Crafty Apps

 • Platform(en) Android
 • Categorie Productiviteit
 • Downloaden

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

 1. Hartelijk dank voor de uitleg over tasker.
  Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om mijn tablet automatisch uit en aan te schakelen. B.v. Om 23.00 uur uit en om 09.00 weer aan en dan verder gaan met dezelfde app.
  De functie is om de (mini) tablet als digitaal fotolijstje te gebruiken zonder dat ik daar iets aan hoef te doen.
  Dank voor uw reactie.
  Peter

Reageer