Remt Windows 8 de groei van Android?

1

Het aantal introducties van nieuwe Android tablets is in het laatste kwartaal van 2012 afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot die conclusie komen we na onderzoek naar de introductiedata van de tablets uit de tablet vergelijker. Producenten lijken voorzichtiger te worden en wachten langer met de introductie van nieuwe tablets of zien er zelfs helemaal van af. Toch bracht 2012 meer nieuwe tablets dan 2011.

Onderzoek

We telden het aantal tablet introducties per kwartaal over de afgelopen jaren. Een tablet introductie wordt gemeten wanneer een nieuw tablet-type officieel in de verkoop gaat in Nederland. Deze telling geeft een goed overzicht van het tablet aanbod dat op dat moment beschikbaar is voor de Nederlandse consument.

2012

De hoeveelheid tablets die door de merken geïntroduceerd wordt is in 2012 weer toegenomen na een explosieve groei in 2011. Waar in 2010 in totaal 8 tablet introducties te melden waren, steeg dat aantal in 2011 naar 46. Dit jaar vlakt de groei af naar een nog steeds respectabel aantal van 67 tablet introducties.

iOS

Het blijft opmerkelijk dat Apple, met een relatief klein assortiment tablets, nog steeds meer dan de helft van de tabletverkopen voor haar rekening neemt, zowel wereldwijd als in Nederland. Apple nam het de afgelopen tweeënhalf jaar met 5 soorten tablets op tegen 116 concurrenten.

Android

Google’s besturingssysteem Android heeft het grootste aandeel in het Nederlandse tablet-assortiment. Het grootste deel van 2012 hadden Apple en Google met hun besturingssystemen nagenoeg de gehele tabletmarkt in handen. In het laatste kwartaal kregen ze Microsoft als serieuze concurrent erbij. Met Windows 8 en Windows RT doet het bedrijf uit Redmond een poging een plek te veroveren op de markt. Verschillende producenten van tablets lijken hun inzet te verdelen door minder Android tablets te introduceren. Het aantal nieuwe Android tablet is in het vierde kwartaal van 2012 gedaald ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Hetzelfde geldt overigens voor het derde kwartaal van 2011 en 2012.

Windows

Het nieuwe Windows 8 laat het aantal nieuwe tablets in de laatste maanden van 2012 explosief groeien. Net als bij de introductie van Android storten producenten zich op de nieuw te veroveren markt, met nieuwe tablets in diverse soorten en maten. We verwachten dat deze groei in de eerste twee kwartalen van 2013 door zal zetten.

Verlies of verstand

Is Microsoft met het nieuwe Windows 8 als enige verantwoordelijk voor de afname van Android tablets? Waarschijnlijk niet. Een aantal bekende elektronica merken, succesvol aanwezig op de computermarkt, slaagden er in 2011 en 2012 niet in voet aan de grond te krijgen in de roerige markt van Android-tablets. Deze fabrikanten houden het, misschien tijdelijk, voor gezien. Onder andere Dell, HTC en LG zijn gestopt met het maken van tablets met Android software aan boord. Andere fabrikanten zijn gestopt met het exporteren van Android-tablets naar Europa. Zo zien we geen tablets meer verschijnen van Creative, Fujitsu, Packard Bell en Viewsonic. Een derde mogelijke oorzaak is de inbreng van Google zelf. Het bedrijf betrad dit jaar zelf de tabletmarkt met de Nexus tablets en ging zonder mededogen de concurrentie aan met de bekende merken. Door de inkomsten uit apps en media is Google in staat de eigen tablets scherp in de markt te zetten. Daarmee worden andere producenten buitenspel gezet.

Toekomst

Kijkend naar het aantal tablet-modellen wordt een verschuiving voorzien in het toekomstige Nederlandse tablet-aanbod. Door de consolidatie van de Android tabletmarkt zal het aantal Android apparaten dat in Nederland geïntroduceerd wordt stagneren. Windows 8 zal een enorme groei doormaken, kijkend naar het aantal exemplaren. Of dit zijn uitwerking zal hebben op verdeling van de tablet-verkopen is de vraag. De consument heeft altijd het laatste woord!

Een tablet introductie wordt gemeten wanneer een nieuw tablet-type officieel in de verkoop gaat in Nederland. Onder een tablet type wordt een compleet nieuwe tablet verstaan. Nieuwe of andere varianten van hetzelfde type met een andere kleur, opslag capaciteit of connectiviteit (WiFi, 3G) worden niet meegeteld. Niet alle tablets kunnen worden geteld. Voor deze telling worden alle tablet-pc’s uit de tablet vergelijker van TabletGuide.nl geteld die uiteindelijk in Nederland zijn verkocht via meerdere gespecialiseerde elektronicawinkels. De tablets van deze merken worden meegenomen in de telling: Acer, Apple, Archos, ASUS, Bebook, BlackBerry (RIM), Creative, Dell, Fujitsu, Google, HP, HTC, Huawei, Lenovo, LG, Medion, Microsoft, Motorola, Packard Bell, Pandigital, Samsung, Sony, Toshiba, Viewsonic, Vodafone en Yarvik. De telling is gestart met de komst van de eerste iPad, in juli van het jaar 2010. Bovenstaande analyse gaat niet over het aantal tablet-verkopen in Nederland.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

1 reactie

Reageer