Frequentieveiling met alleen maar winnaars? [COLUMN]

0

De veiling en herverdeling van de frequentieruimte voor mobiele telecommunicatie voor de komende 17 jaar lijkt alleen maar winnaars te hebben. De veiling bracht miljarden meer op dan begroot. De herverdeling van frequenties en de lange looptijd van de licenties geven operators eindelijk de ruimte om 4G-netwerken uit te gaan rollen. En als klap op de vuurpijl krijgen we er een concurrent bij waardoor de consument meer keuze krijgt en niet teveel hoeft te gaan betalen. Maar is dat wel zo?

Veiling

In het kort enkele feiten over de frequentieveiling en het uiteindelijke resultaat. In totaal hebben vier partijen 3,8 miljard euro geboden voor de ruim 40 frequentiebanden in de reeks van 800 MHz tot 2600 MHz. De veiling geeft de drie huidige operators, Vodafone, KPN en T-Mobile, en de nieuwkomer Tele2 de mogelijkheid om 2G, 3G en nieuwe 4G-diensten aan te bieden in Nederlands. De vergunningen gelden voor een periode van maar liefst 17 jaar.

KPN en Vodafone hebben een breed spectrum weten te bemachtigen waarbij men optimale speelruimte krijgt voor de uitbreiding van bestaande diensten en de uitrol van 4G. Ook T-Mobile kan zich winnaar noemen met groot aantal frequentiebanden, maar mist banden in de 800 MHz-sectie. Tele2 heeft als nieuwkomer 160 miljoen euro neer moeten tellen voor twee banden in de 800 MHz-sectie. De frequentie-verdeling voor de komende jaren vind je hier.

Den Haag

De veiling leverde politiek Den Haag een miljardenmeevaller op, zo werd breed uitgemeten in de landelijke pers. Dit was het gevolg van een slimme pr-stunt van het huidige kabinet, dankzij een handig en optimistisch persbericht. Het valt voor mij niet te achterhalen, maar het verbaast me niets als de verwachtingen expres laag werden gehouden zodat men makkelijk een goed nieuws-bericht kon creëren in deze moeilijke tijden.

De miljarden worden direct gebruikt voor het verminderen van de immense staatsschuld. Wat dat betreft komt het ook goed uit dat de geboden bedragen cash en direct overgemaakt moeten worden.

KPN, Vodafone, T-Mobile

Vodafone en T-Mobile zullen niet veel moeite hebben om de miljarden op te hoesten, gesteund door internationale en rijke moederbedrijven met een goede cashflow. KPN heeft een wat groter probleem om het geld boven tafel te halen en zal moeten afromen op de winsten van haar aandeelhouders. Een pijnlijke maatregel die nog wel even zal blijven nazweren.

Hoewel wordt gesproken over een meevaller vind ik de geboden bedragen eerder een koopje. De bedragen geven recht op de vele frequenties voor de duur van 17 jaar. De 3,8 miljard euro over die periode kan ook gezien worden als zo’n 225 miljoen euro per jaar. De drie grote providers betalen elk ongeveer 75 miljoen euro per jaar voor de frequenties.

Dat klinkt veel, maar is af te zetten tegen een jaarlijkse omzet van bijna 6 miljard euro. Hoewel de spraak- en sms-inkomsten dalen weten de operators de omzetten op peil te houden met stijgende data-tarieven. Een marge van 30% over de omzet (voor afschrijvingen en belastingen) is in deze branche nog steeds eerder regel dan uitzondering. Menig ondernemer is jaloers op deze enorme winstmarges.

Boze tongen beweren dat de bedragen snel zullen worden doorberekend in de tarieven. Dáár komt, hopelijk, de concurrentie om de hoek kijken. Daarnaast ontstaat na deze veiling de kans voor de mobiele providers om 4G-diensten aan te bieden, met nieuwe omzet-stromen als gevolg. En dat is men ook van plan, zo melden de operators zelf.

Tele2

Tele2, de prijsvechter uit Zweden, heeft afgelopen week twee banden weten te bemachtigen in de 800 MHz sector.

De 800 MHz frequentieband is een bijzondere. Hiermee kun je over grote afstanden een signaal verzenden. Echter, het nadeel is dat de bandbreedte van internetdiensten over deze frequenties kleiner is wat leidt tot minder snelle dataverbindingen.

In de praktijk zal Tele2 met deze aankoop een keuze moeten maken. Een optie is om alleen een 4G-netwerk uitrollen met in eerste instantie beperkte snelheden. Dit lijkt de enige (economisch interessante) optie, aangezien de tarieven voor spraak en sms onder druk staan. Tele2 blijft met deze optie afhankelijk van concurrenten als het gaat om spraak en sms-diensten. Echter, deze diensten zullen snel goedkoper worden en de strijd om het echte geld zal zich op korte termijn steeds meer af gaan spelen op de mobiele data-markt.

UPDATE – Inmiddels is duidelijk dat Tele2 voor bovenstaande optie zal kiezen en voor 2G en 3G gebruik blijft maken van de diensten van T-Mobile als zijnde een virtuele mobiele provider.

Tele2 heeft als nadeel dat het, in tegenstelling tot KPN, Vodafone en T-Mobile, een nieuw netwerk moet gaan uitrollen. De traditionele drie kunnen voortborduren op het bestaande netwerk van antennes en achterliggende infrastructuur. De eerste 4G-netwerken zullen dan ook al in de zomer van 2013 beschikbaar zijn in grote delen van het land.

Risico

Overigens wijst Arnoud Wokke van Tweakers in een blogpost terecht op de mogelijkheid dat T-Mobile de frequenties in de 800 MHz sector kan overnemen van Tele2, waardoor de beoogde grotere concurrentie weer teniet wordt gedaan.

UPC en Ziggo

Lang leek het erop dat UPC en Ziggo gezamenlijk een gooi gingen doen naar de nieuwe frequenties. Echter, de partijen besloten af te haken toen het voor hen te duur werd. Beide leveranciers van verschillende televisie, telefonie- en internet-diensten lijken hierop in te spelen, nu het landelijke WiFi-netwerken uit wil rollen.

Winnaar: de consument?

KPN en Vodafone zeggen al in de zomer van 2013 de eerste 4G-diensten met significante dekking (half Nederland) aan te kunnen bieden. T-Mobile heeft nog niet van haar laten horen, maar zal ongetwijfeld ook in 2013 met 4G-diensten op de proppen komen.

Tele2 kan gebruik gaan maken van 4G-diensten op de 800 MHz frequenties. Aangezien hiermee een groot bereik behaald kan worden zal het aanbod van 4G-diensten mogelijk al in 2013 plaats kunnen vinden. Echter verwacht geen enorme downloadsnelheden tot 100 MBit/s. In combinatie met spraak- en sms-diensten over het virtuele netwerk via KPN, zoals men nu doet, kan Tele2 beter concurreren op de meest interessante vlakken.

De consument zal in de toekomst kunnen kiezen uit een groter aanbod van mobiele providers maar goedkoper zal mobiel internet niet worden op korte termijn. Grote investeringen blijven nodig om aan de groeiende vraag van mobiele dataverbindingen te kunnen blijven voldoen.

De grote winnaar lijkt Tele2 te zijn. Naast het uitrollen van haar eigen mobiele datanetwerk heeft het bedrijf altijd de mogelijkheid om haar frequenties te verkopen aan T-Mobile.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer