Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
13 december 2012
Bron: Reuters

Apple en uitgevers zijn akkoord met Europese Commissie: prijsafspraken e-book stoppen

De rare en oneerlijke prijsafspraken tussen Apple en vijf grote uitgevers zullen snel ontbonden worden. Dat meldt Reuters na tips van ingewijden. De Europese Commissie zal haar ingestelde onderzoek stoppen, zo meldt Reuters, nu de zes partijen de eerdere afspraken zullen ontbinden in de vorm van een schikkingsvoorstel. De stap maakt de weg vrij voor concurrenten van Apple om digitale boeken te verkopen voor prijzen die ze zelf kunnen bepalen. Apple en de uitgevers hoeven geen boete te betalen.

Apple had met de vijf grote uitgevers van onder andere gedrukte boeken en digitale boeken afspraken gemaakt. Door deze afspraken waren andere digitale boekverkopers niet in staat om e-books onder de prijs te verkopen die Apple aanbood binnen iTunes. In feite bepaalden de uitgevers de prijs van digitale boeken en kreeg Apple altijd de mogelijkheid om de digitale boeken het goedkoopst aan te bieden.


De schikking die is getroffen is als volgt. De overeenkomsten tussen de uitgevers en Apple wordt ontbonden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid van retailers om zelf de prijs van een e-book te bepalen.

Om de uitgevers niet direct te laten bloeden door het opzeggen van de overeenkomsten met Apple wordt een afspraak gemaakt voor de eerste 2 jaren. De kortingen van retailers op een digitaal boek mogen niet groter zijn dan de marge die de retailer ontvangt. Hierdoor wordt een prijzenoorlog voorkomen waar alleen maar verliezers van zullen zijn. Daarnaast kan langzaam de concurrentie weer meedoen in de markt van digitale boeken.

Vier van de vijf uitgevers zullen volgens Reuters de overeenkomst ondertekenen. Dit gaat om de uitgevers Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre, Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck. De vijfde uitgeveer, Penguin, wil niet meedoen met het voorstel tot schikking. Apple zegt de contracten die momenteel nog lopen met het bedrijf eenzijdig op.

Vooral Amazon is de grote winnaar van deze deal, maar ook Google krijgt meer mogelijkheden om te concurreren met haar producten (Amazon en Google tablets) en software (de online Amazon winkel, Android, de Play Store). Amazon biedt momenteel digitale boeken aan via de Kindle applicatie (Android, iOS), welke ook in Nederland te koop zijn. Google gebruikt Google Books in haar Play Store, wat nog niet volledig beschikbaar is in Nederland.

Bol.com heeft minder direct profijt van de deal. Wel zal de schikking een cultuuromslag in de markt teweegbrengen in de relatie tussen uitgevers van (digitale) boeken en de verkopende partijen.

Bekijk hier de test van 6 e-reader apps voor Android.

iPad-4-1

Apple iPad 4 (met Retina-display - 2012)

vanaf € 465.00
  • Schermdiagonaal 9.7 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 241.2 x 185.7 x 9.4 mm
  • Processor A6X (dual core)
  • Gewicht 662
  • Opslagruimte 16 GB / 32 GB / 64 GB /
  • Introductiedatum november 2012
Alle specificaties >
Gemiddelde beoordeling na 3 gebruikersreviews:
8
Goed Mogelijkheden Briljant Scherm Goed Batterij Goed Gebruiksgemak Goed Opslagruimte Goed Vorm Goed Mobiliteit Goed Duurzaamheid
Lees de reviews > Schrijf een review

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.