AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
3 januari 2011

Top 5 beste Facebook Apps voor de iPad

De iPad is een jaar geleden geïntroduceerd en zijn opvolger is in aantocht. Toch is er nog steeds geen officiële Facebook applicatie voor het apparaat beschikbaar. Volgens Mark Zuckerberg (CEO) wordt er gewerkt aan een HTML5 versie van de website, waardoor deze ook als webapp beschikbaar komt. Niemand weet echter wanneer het zover is. Tot die tijd is de iPad gebruiker veroordeeld tot alternatieven. Er zijn een aantal zeer goede onofficiële applicaties te downloaden in de App Store. Wij maakten een overzicht van de 5 beste Facebook apps voor de iPad.

1. Friendly

Friendly is de populairste facebook app van het moment. De vormgeving van de applicatie lijkt erg veel op de layout van de facebook website. Dit geeft de app een authentieke uitstraling. Het programma is zowel te gebruiken in de portret stand als in de landschap stand. Het hoofdmenu van de app, in de top van het scherm, geeft vier keuzes: Startpagina, Profiel, Vrienden en Postvak IN. De startpagina presenteert je het live overzicht, evenementen en verzoeken. Profiel laat je updates zien, naast je persoonlijke info en foto’s. Vrienden geeft je de lijst contactpersonen, een telefoonboek en de pagina’s die betrokken zijn bij je account. Postvak IN is uiteraard de plek voor berichten.


De applicatie is uiteindelijk voor het grootste deel een schil om de touch website van Facebook en dit maakt de gebruikerservaring identiek aan de Facebook site. Friendly slaagt er wel in om iets toe te voegen aan de touch site. De verschillende onderdelen van Friendly maken goed gebruik van het grote iPad scherm, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Dit maakt Friendly prettiger om mee te werken dan de Facebook website en daarmee heeft het programma bestaansrecht.

Wanneer een foto geopend wordt, gebeurt dit in een apart deel van de app, waarbij de achtergrond zwart wordt en er links en recht navigatieknoppen in beeld verschijnen, waarmee door de foto’s genavigeerd kan worden. Het is ook mogelijk een diavoorstelling te starten met de foto’s op de pagina. Hoewel dit vriendelijk werkt, is het grafisch niet de mooiste oplossing.

De Friendly app ondersteunt de Facebook chat mogelijkheid. Door rechtsonder op de chat-knop te drukken, opent de chatbox zich in het volledige scherm. Ook dit is prettig in gebruik en wanneer het onscreen toetsenbord verschijnt, hou je voldoende schermruimte over om prettig te chatten.

Linksboven in de app zit de ‘Friendly’ knop en deze geeft wat meer geavanceerde functies. Via het menu dat verschijnt is het mogelijk om notities te schrijven, foto’s te uploaden en je account instellingen te wijzigen. Voor de gebruikers die zich wat meer zorgen maken om de beveiliging is het via dit menu ook mogelijk om uit te loggen.

Het hoofdmenu heeft een kleine Google knop en bij gebruik daarvan opent de zoekpagina van de Google zich binnen de ingebouwde browser van de app. Hoewel een eenvoudige functie,  is het een prettige manier om even iets op te zoeken, zonder de applicatie te moeten verlaten. Dat maakt deze erfenis uit de tijd zonder multitasking de moeite van het vermelden waard. De ingebouwde browser wordt ook gebruikt om links binnen de app te openen.

Een ander klein voordeel is de mogelijkheid om meerdere accounts toe te voegen. Als extra beveiliging kan je een account blokkeren met een PIN code.

Friendly is gratis te downloaden in de App Store.

Friendly plus is voor € 0,79 te downloaden in de App Store.

Voordelen:
  • Gratis versie beschikbaar
  • Meerder accounts instellen
  • Foto’s uploaden
Nadelen:
  • Geen video’s uploaden

2. Facebook Touch HD

Facebook Touch HD lijkt als twee druppels water op zijn concurrent Friendly. Of andersom, dat mag je zelf bepalen. Dat komt enerzijds omdat ook deze app een schil over de bestaande Touch website legt, waardoor grote delen identiek zijn. Daarnaast heeft de ontwikkelaar ook nog eens gekozen voor een zelfde schermindeling in menustructuur. Voor deze uitleg verwijzen we je dus ook terug naar de omschrijving van Friendly.

De applicatie onderscheidt zich door de persoonlijke instellingen die gedaan kunnen worden. Door het  Facebook logo aan te tikken ben je in staat om de kleur van de app en het gebruikte lettertype naar je eigen smaak aan te passen.

Via dezelfde pagina is het ook mogelijk om een foto te uploaden en om uit te loggen uit je Facebook account.

Ook deze app heeft een ingebouwde browser, waarmee links geopend kunnen worden. Helaas is daarbij de adresbalk niet zichtbaar, waardoor vrij navigeren niet gemakkelijk wordt gemaakt. Het openen van links binnen de app levert uiteraard wel veel tijdswinst op.

Chatten is mogelijk binnen het programma, maar tijdens onze test werkte dit niet goed. De lijst met contactpersonen bleef leeg, waardoor er geen gesprek kon worden gestart.

Facebook Touch HD is voor € 2,39 te downloaden in de App Store.

Voordelen:
  • Veel persoonlijke instellingen
  • Foto’s uploaden
Nadelen:
  • Geen video’s uploaden
  • Chat werkt niet goed

3. Sobees Light / My Friends

In tegenstelling tot zijn voorgangers is Sobees niet gebouwd rondom de webpagina’s van Facebook. Deze applicatie draait volledig op zichzelf en biedt de gebruiker een vernieuwende interface.

Sobees heeft een magazine layout en de ontwikkelaar lijkt goed gekeken te hebben bij FlipBoard, een zeer populaire applicatie die twitter, rss en facebook combineert tot een magazine. De vormgeving ziet er mooi uit, zowel in portret als landschap modus.

De layout wordt ook doorgevoerd in de contactenlijst en fotoboek en ook deze pagina’s zien er erg mooi uit. De vormgeving sluit mooi aan bij de Apple huisstijl, waardoor deze applicatie zich erg thuis voelt op de iPad. Het gebruik is intuïtief en de applicatie reageert erg snel.

Eén van de nadelen is dat de applicatie je geen toegang geeft tot groepen en pagina’s binnen facebook. Ook het uploaden van beeldmateriaal is niet mogelijk. Alle overige Facebook functies zijn wel aanwezig. Om te chatten of voor de locatie services moet je echter wel beschikken over de betaalde versie van Sobees. Deze is te vinden onder de naam Sobees My Friends.

Sobees Light is gratis te downloaden uit de App Store.

Sobees My Friends is voor € 2,99 te downloaden in de App Store.

Voordelen:
  • Gratis versie
  • Mooie lay-out
Nadelen:
  • Sommige functies alleen in betaalde versie
  • Geen toegang tot pagina’s en groepen

4. FacePad

De layout van FacePad lijkt erg veel op de vormgeving van de officiële Twitter app voor de iPad. En ook deze app maakt gebruik van de officiële Touch website. Wanneer je op een linkje klikt, schuift de applicatie een venster vanaf rechts het scherm binnen. Deze schermen vormen een soort waaier waar je met je vinger doorheen kunt navigeren. Dit werkt buitengewoon vriendelijk en maakt goed gebruik van het grote scherm van de iPad.

FacePad is alleen in de landschap houding te gebruiken en dat is jammer. Twitter laat in haar applicatie zien dat deze layout aanpak zich prima leent voor portret gebruik. Hoewel deze app speciaal voor de iPad is ontwikkeld, zijn teksten niet scherp en worden foto’s soms onscherp weergegeven.

De ontwikkelaar heeft grootste plannen met de applicatie. Zo zullen ze in de toekomst het game platform van Facebook integreren in het programma.

Het aantal functies van de app is nog beperkt. Zo is chatten niet mogelijk. Ook het uploaden van foto’s en video’s is nog toekomstmuziek.

De applicatie geeft onder in beeld advertenties weer, maar dat is bij een gratis applicatie gebruikelijk.

Op het moment van schrijven is de applicatie nog erg foutgevoelig. Zeker bij het schuiven met de vensters kom je nogal eens voor verrassingen te staan. De volgorde van schermen wijzigt soms zonder reden en de applicatie wil nog wel eens vanzelf afsluiten door een fout. We hadden zelfs een keer een harde reset van de iPad nodig om het apparaat weer aan de praat te krijgen.

FacePad is gratis te downloaden in de App Store.

Voordelen:
  • Gebruiksvriendelijke interface
Nadelen:
  • Alleen in landschap modus
  • Geen upload mogelijkheden
  • Veel bugs

5. Facebook Browser HD

Facebook Browser HD heeft erg veel overeenkomsten met Facebook Touch HD en Friendly. Ook dit programma is een presentatie van de Touch site. De layout heeft dezelfde indeling, maar de app is helaas alleen in de liggende stand te gebruiken.

De applicatie ziet er stijlvol uit en er kan gekozen worden uit verschillende thema’s, waarbij design en kleuren worden aangepast. De teksten in het live overzicht en de bijbehorende afbeelding zijn wel wat klein, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt.

De applicatie werkt niet altijd zoals verwacht. Het tikken op een foto van een vriend opent, gek genoeg, je eigen profiel pagina. Foto’s in een album worden wel weergegeven, maar een diavoorstelling behoort daarbij niet tot de opties.

Bij het schrijven van een nieuwe status kan een foto toegevoegd worden. Foto’s uploaden naar een album is helaas niet mogelijk. Hetzelfde geld voor video’s.

De applicatie ondersteunt de Facebook chat, maar deze wordt niet fullscreen geopend, waardoor er onnodig schermruimte wordt verspilt.

Deze Facebook browser voldoet prima in de basisfuncties, maar blinkt niet uit in gebruiksgemak. Toch is er weinig op aan te merken. De functies die worden aangeboden, werken ook naar behoren.

Facebook Browser HD is voor € 0,79 te downloaden in de App Store (dit is een actieprijs, voorheen € 2,39)

Voordelen:
  • Meerdere thema’s
Nadelen:
  • Teksten en afbeeldingen klein

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.