“Tablet-hype beïnvloedt PC-markt negatief”

0

Onderzoeksbureau Gartner heeft bekend gemaakt dat het tumult in de tablet-markt de pc- en laptopverkopen in de wereld negatief beïnvloeden. Deze conclusie is opmerkelijk omdat ook wordt beweert dat, in de ogen van consumenten, tablets niet als vervanging worden gezien van computers.

Hype rond tablets

“Media hypes rond apparaten zoals de iPad zorgen ervoor dat beslissingen over de aankoop van een nieuwe pc worden uitgesteld”, aldus een woordvoerder van Gartner. De groei van het aantal computerverkopen was 5,1% lager dan was verwacht. In de VS is het voornamelijk Apple’s iPad die invloed heeft. In Europa wordt de Galaxy Tab van Samsung binnenkort verwacht. Ook Toshiba maakte bekend dat het Folio 100 tablet [link]in Nederland eind oktober verwacht wordt.

Groei tablet verkopen

De verkoop tablet-pc’s groeit volgens Gartner volgend jaar met 181%, tot een kleine 55 miljoen in 2011. Deze groei zal zich verder doorzetten tot in ieder geval 2014. Voornamelijk de netbooks zullen gaan lijden onder de opmars van de tablets, voornamelijk omdat de prijs van de goedkoopste tablets snel zal gaan dalen. Maar ook (draagbare) spelcomputers, mediaspelers en e-readers zullen klappen gaan krijgen.

Schermgrootte

Gartner maakt een opvallend verschil in de grootte van het scherm bij het beschrijven van de doelgroepen van de tabets. Zo zullen tablets met 7 inch schermen de grootste bedreiging worden voor gebruikers van high-end smartphones. 10 inch tablets pc’s zullen beter aanslaan in de zakelijke markt als 2e of 3e mobiele apparaat.

Promotie voor mobiel Internet

De telecommarkt zullen tablets voornamelijk aangrijpen als promotiemiddel voor mobiel Internet abonnementen. De prijs en functionaliteiten van tablets komen overeen met die van netbooks. Providers zoals KPN, T-mobile en Vodafone zullen op de hype inspringen door de tablets te gaan aanbieden in combinatie met abonnementen. Een gratis tablet in combinatie met een (internet)abonnement zal de norm worden in de toekomst.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer