Android apps (.apk files) kopiëren en backup maken

16

Wat veel Android gebruikers niet weten is dat het mogelijk is om backups te maken van je Android apps. Deze backups vormen nieuwe .apk bestanden die vervolgens weer eenvoudig te installeren zijn. Je hoeft je tablet of smartphone niet te rooten en het is doodsimpel.

Waarom een backup?

Via deze methode kun je apps veiligstellen wanneer je bang bent dat ze uit de Play Store zullen verdwijnen. Het kan je ook helpen je favoriete apps eenvoudig over te zetten naar een nieuwe tablet of smartphone, of op hetzelfde apparaat na een ‘factory reset’.

De stappen

Het maken van een .apk backup van je apps is kinderlijk eenvoudig. Volg deze stappen:

1. Download ‘File Expert’ uit de Play Store (link)

2. Open de File Expert app

3. Navigeer naar ‘Apps’

4. Kies de app die je wilt backuppen en houdt je vinger 3 seconden op de app

5. Kies voor ‘Backup’

6. Het .apk bestand wordt direct opgeslagen op je SD kaart, in de map ‘backup-apps’.

7. Navigeer via het ‘folders’ tabblad naar de ‘backup-apps’ map en zie je zojuist gemaakte backup

Zo simpel kan het zijn. Uiteraard is deze methode bedoeld voor eigen gebruik. Deel de .apk bestanden niet met iedereen, want ontwikkelaars zijn afhankelijk van de verkopen in de Play Store.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

16 reacties

 1. Vraagje, ik heb een tablet met Android 4.1 met flash app erop.
  Nu heb ik een nieuwe telefoon gekregen met daarop android 4.0 maar de flash app was toen al uit de play store.

  Als ik nu deze methode gebruik, kanik dan mijn app van flash op een sd kaart zetten, dan op mijn pc parkeren en vervolgens op mijn telefoon zetten? Levert dat geen probleem op met Android versies?

  En hoe installeer ik die apk dan? Dubbelklikken en installeert hij zichzelf of moet hij ergens specifiek staan?

 2. Hoi, klopt het dat er alleen een backup van de app zelf gemaakt wordt zodat je deze later kan herinstalleren, maar bijvoorbeeld niet van de instellingen van die app? Ik heb bijv. een app waarin je het benzineverbruik van de auto kan bijhouden. Ik was daar pas net mee begonnen en heb de data even opgeschreven. Toen een backup gemaakt met file expert. Daarna even testen, dus de app verwijderd en weer opnieuw geinstalleerd vanuit de backup. Dat ging prima, maar de data van mijn benzine verbruik is dus wel verdwenen. Dit gaat dus niet mee met de backup begrijp ik? Hoe kan je dit oplossen zodat dit soort data en bijvoorbeeld ook scores en/of gehaalde levels van spelletjes in een backup mee komen?

 3. mijn kinderen hebben apps op mijn i Phone gezet en zijn al in diverse levels. Nu hebben zij vandaag een samsung galaxy tab 3.0 gekregen. Weet jij misschien of en hoe ik de apps van mijn iphone op hun tablet krijg.
  al vast bedankt voor de reactie

 4. Bedankt voor de uitleg.
  Maar het werkt niet voor alle apps. Ik wilde een app overzetten naar de tab van mijn zoon, maar er wordt geen apk van aangemaakt.

  • En dit geldt helaas voor veel apps. Ik wilde al mijn apps op deze manier bewaren maar bijna de helft was verdwenen. Ook worden er geen instellingen bewaard. Dus toch vrij nutteloze applicatie.

 5. Nou, kinderlijk eenvoudig is wel overdreven. Als ik de app “file expert” open kan ik niet naar Apps navigeren omdat ik die nergens kan vinden. Dus daar strand ik al. Moet ik toch maar iets anders zoeken.

  • Vergeet deze reactie maar. Er zat een ander scherm in de weg. Nadat ik de app opnieuw heb opgestart verscheen het juiste scherm waarop ik ‘apps’ kon kiezen. Beetje oenig dus

 6. Hallo,

  Ik heb een Samsung 10.1 en gebruik Clean Master. Onlangs ben ik erachter gekomen dat al mijn video opnamen weg zijn. Is het mogelijk om ze nog terug te halen of zijn ze echt verloren gegaan? Ik kan wel janken…waren allemaal opnames van mijn kitten Sammy….

 7. hoi edwin
  ik wil een apk bestand openen maar het kan niet met de progammes op mijn telefoon met android heeft u mischien een betere app of software?

 8. Ik heb Gangstar Vegas op mijn Galaxy S3 geïnstalleerd en daarvoor betaald via Samsung apps. Nu wil ik die applicatie installeren op mijn Samsung tablet maar dan gewoon het bestand overzetten. Hoe doe ik dit?

 9. Beste Edwin en Leon,

  De back-up maken is wel gelukt. Maar nu heb ik het SD kaartje in mijn tablet gedaan. Ik heb alles al geprobeerd. Ik weet echter niet hoe ik de bestanden (met de gekopieerde apps) erop kan openen. En die apps op de tablet kan zetten. Ik hoop dat jullie mij willen helpen. Bedankt alvast!

 10. Ik heb een app kunnen kopieeren en installeren maar bij het openen van de app krijg ik de melding dat deze niet is ondertekend (sign)
  Kan je app met een sign ook kopieeren of moet ik nog ergens een bestandje kopieeren ?

Reageer