AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
1 oktober 2012

Is Intel op tijd met haar Clover Trail-processor?

Er lijkt een kink in de kabel gekomen bij Wintel-relatie tussen Microsoft en Intel. In korte tijd worden verschillende nieuwsberichten gepubliceerd die impliceren dat er problemen zijn met in ieder geval de timing van Windows 8-apparaten. Eerder gaf Intel af door te zeggen dat Windows 8 ‘nog niet klaar is’. Vandaag duiken geruchten op dat Microsoft de nieuwe Intel ATOM-processor, benodigd binnen Windows RT- en Windows 8-apparaten, voorlopig heeft afgekeurd. Derde partijen lijken daarnaast nog niet volledig overtuigd te zijn van Windows RT.

Intel Clover Trail processor

Ingewijden berichten zojuist over de mogelijke vertraging van de nieuwe Intel-processor die benodigd is in de Windows 8-apparaten. Microsoft heeft Windows RT, de mobiele variant van Windows 8, speciaal aangepast zodat de software werkt op de nieuwe energiezuinige maar krachtige ATOM-processor van Intel. Maar ook Windows 8-tablets en -convertibles zullen op de nieuwe chip moeten kunnen draaien. Volgens de bron is er nog geen enkele volwaardige Windows 8-tablet, met nieuwe Intel chip, goedgekeurd en gecertificeerd door Microsoft.


Juist die efficiëntie van energieverbruik lijkt een bottleneck te zijn. Bloomberg meldt dat een anonieme bron heeft gemeld dat het energiebeheer van de nieuwe processor nog niet optimaal functioneert.

De vraag is of Windows 8-tablets met de nieuwe Intel ATOM Z2760 chipset op tijd in de winkels zullen liggen. Vanaf 26 oktober moeten de eerste Windows 8-apparaten in de winkels liggen. Vanaf die periode start ook de eindejaars-rally waarbij onder andere de feestdagen moeten zorgen voor een stijging in het aantal verkochte producten.

Microsoft Windows 8

Eerder nam Intel Microsoft op de hak. Intel topman Otellini zei dat Windows 8 nog niet klaar zou zijn. Wat de topman van Intel daarmee bedoelde is onduidelijk maar wel duidelijk is dat de relatie tussen Windows en Intel niet op zijn best is.

Hardware producenten

De productenten van computers lijken niet volledig achter Windows RT te staan. Vandaag gaf Sony aan dat het nog niet weet of het Japanse bedrijf Windows RT-producten gaat maken. Het bedrijf lijkt te wachten met deze beslissing totdat het goede moment lijkt te zijn gevonden. Dat lijkt nu in ieder geval nog niet te zijn.

Eerder al gaven Acer en HP aan dat men niet of pas in een later stadium Windows RT-tablets gaat maken.

Nu hardware-fabrikanten niet onvoorwaardelijk achter Windows RT staan en de energiezuinige chips voor misschien Windows 8 niet op tijd klaar zullen zijn wordt een grote lancering van Windows 8 op 26 oktober wellicht niet zo groot als van tevoren gedacht.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

Een reactie

  1. Geeft niks, er is keus genoeg in tablets, we zitten echt niet op windows te wachten;-)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.