E-books lezen: Tablet of E-reader?

8

Digitaal lezen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Het aantal e-reader apps in de diverse app stores is flink toegenomen en de handel in digitale boeken groeit nog steeds. De keuze tussen een e-reader of een tablet is een veelgehoord dilemma, want wat is nu beter? Daar is geen eenduidig antwoord op. We proberen je te helpen bij het maken van de juiste afweging.

Tablet vs e-reader

Ondanks dat ze uiterlijk zoveel op elkaar lijken zijn er grote verschillen tussen tablets en e-readers. Toch zijn ze allebei goed geschikt voor het hier besproken doel, namelijk het lezen van digitale boeken. De beste keuze is vooral afhankelijk van wat je belangrijk vind tijdens het lezen.

LED vs E-ink

Tablets beschikken over een LED display of vergelijkbaar. Dit is het type scherm dat we ook terugvinden in televisies en computermonitoren. Het scherm geeft licht, waardoor het scherm ook in een donkere omgeving te gebruiken is. Veel mensen vinden zo’n scherm wat onrustig voor de ogen, waardoor je snel vermoeid raakt.

Etch a SketchE-ink is een andere technologie, vergelijkbaar met de ‘Etch a Sketch’ van vroeger. Het beeld is zwart-wit (monochrome) en geeft geen licht. Hij is dan ook niet te gebruiken in een donkere omgeving. Het voordeel is dat dit scherm rustig is voor de ogen. Daarnaast gebruikt het weinig energie, want alleen het vullen van het beeld kost energie. Een beeld dat eenmaal op het scherm staat, zal eeuwig blijven staan, ook zonder energie.

Het onverlichte scherm benadert de traditionele leeservaring van papier, maar zal in het donker dus bijgelicht moeten worden.

Spiegeling

Tabletproducenten strijden om de beste schermen in hun tablets. De strijd wordt gestreden op kleurechtheid, schermresolutie en reactiesnelheid. Dit is belangrijk bij het bekijken van foto’s en het spelen van games, maar tijdens het lezen zijn die factoren volledig onbelangrijk. Om de kleuren mooier uit de verf te laten komen, worden tabletschermen afgewerkt met een reflecterende toplaag. Een nadeel van deze toplaag is dat hij nogal spiegelt, waardoor lichtbronnen die zich achter je bevinden duidelijk zichtbaar zijn in de spiegeling van het scherm. Lezen bij fel zonlicht wordt hierdoor praktisch onmogelijk.

E-reader schermen hebben deze reflecterende toplaag niet. De meeste schermen zijn monochrome en hebben dus niets aan zo’n toplaag. Om het lezen van een boek te benaderen is het belangrijk dat het scherm niet spiegelt. Een e-reader is doorgaans prima te gebruiken in fel zonlicht.

OS en apps

Kobo MiniTablets draaien vaak op een uitgebreid besturingssysteem, zoals Android of iOS. Dit geeft je de mogelijkheid veel meer met het apparaat te doen dan alleen lezen. Denk daarbij aan het bekijken van foto’s en video’s, het surfen op het web of het spelen van games. Duizende apps staan tot je beschikking om de mogelijheden van het apparaat uit te breiden.

E-readers draaien op een eenvoudiger OS, vooral gericht op het lezen van e-books. Sommige readers hebben een webbrowser, maar op een monochrome E-ink scherm moet je daar niets van verwachten. Het installeren van apps is dan ook niet mogelijk.

Energiegebruik

Een E-ink display verbruikt vele malen minder energie dan een LED tablet display. Hierdoor kan een e-reader tientallen keren langer functioneren op één acculading. Daarnaast kan de accu een stuk kleiner blijven, waardoor e-readers vaak stukken lichter zijn dan tablets.

Prijs

Doordat er minder nadruk ligt op snelheid en multimedia, zijn e-readers in de regel goedkoper dan tablets. Uiteraard zijn er goedkope tablets en dure e-readers die het tegendeel bewijzen. Kies je echter voor een A-merk tablet en een A-merk e-reader, dan zul je zien dat het prijsverschil al snel enkele honderden euro’s bedraagt.

Conclusie

Veel tablet-bezitters noemen een e-reader overbodig, omdat de tablet dezelfde mogelijkheden heeft. Dit is in onze ogen onjuist. Een tablet kan de leeservaring van een e-reader niet benaderen. Het lezen op een e-reader is prettiger voor de ogen en verbruikt minder energie. Wil je echter meer doen dan alleen lezen en wil je al je wensen combineren in één apparaat, dan is een tablet de gulden middenweg.

Meer informatie

Alle tablets vergelijk je in onze tabletvergelijker. Meer informatie over e-readers kun je vinden op Bol.com.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

8 reacties

 1. Ik heb beide en als je een e-reader gewent bent wil je niet meer lezen op een tablet. Het enige wat ik nog lees zijn strips, vanwege de kleur en formaat van een tablet (daar past net 1 pagina op en is nog leesbaar) maar gewone boeken lees ik echt niet op mijn tablet.
  Mijn vrouw was in den beginne tegen een e-reader (onzin, ik lees wel een gewoon boek) maar is nu helemaal e-reader fan vanwege het gemak, duidelijkheid, gewicht enzovoort.
  Je moet het wat vergelijken met je smartphone, daar kun je aardige foto’s mee maken maar die halen het niet bij die van een echt fototoestel.

 2. Ben het bijna helemaal eens met de auteur, alleen heb ik gemerkt dat ik persoonlijk door het lezen van mijn e-book (Icarus) eerder last van mijn ogen krijg, dan bij het lezen van e-books op mijn tablet (ASUS TF101), voornamelijk omdat het contrast bij het e-book zeer laag is. Alleen bij veel licht, buiten in de zon, of met mijn rug naar het raam, heb ik daar geen last van, terwijl de tablet instelbare helderheid heeft, waardoor het contrast beter wordt.
  Bijkomend voordeel is, dat je het tablet bij een boek horizontaal kunt gebruiken, en zo een boek ervaring kunt creëren met twee bladzijden tegenover elkaar. En bladeren naar de volgende pagina gaat sneller. Duurt bij e-book soms meerdere seconden.

  • Dag Paul,

   Ik kan je verhaal niet onderschrijven, misschien een verschil in E-books?
   Ik heb een Kindle 4NT en ik kan contrast behoorlijk beinvloeden, zodra ik een boek kan lezen (qua licht) kan ik ook mijn e-book lezen. Ik denk zelfs dat ik eerder mijn e-book kan lezen dan een gewoon boek (nooit getest maar ik denk het wel)
   En mijn ervaring met bladeren is echt helemaal niet de jouwe, een nieuwe bladzij duurt op mijn kindle minder dan een seconde.
   Aan meerder bladzijden tegelijk heb ik nooit behoefte gehad, misschien juist omdat mijn Kindle bladert in een halve seconde.

   • Inderdaad kan het van apparaat tot apparaat verschillen. Mijn Icarus kan epubs weergeven en doet dat goed, maar bij erg grote bestanden (dikke boeken) is ie soms traag, niet altijd. Het contrast is echter niet te beïnvloeden, in de beschrijving van het apparaat staat dat ie 128 grijstinten kan weergeven, en dat is niet echt geweldig. Illustraties geeft ie dan ook eigenlijk niet weer.
    Een ander voordeel van een tablet is, dat ie zelfstandig kan downloaden, je hebt geen andere computer nodig. misschien met die kindle ook niet, maar de meeste e-books hebben geen internet..

    • Illustraties zijn inderdaad niet geweldig omdat het grijsbereik nogal beperkt is. Aan de andere kant, ik lees er boeken mee (tekst boeken) en heb eigenlijk nooit illustraties gemist of het de kwaliteit ervan.
     Wat ik wel eens graag zou willen is een kleuren e-ink scherm en een iets groter (7 inch?)scherm, dat is handig voor studieboeken.

     Mijn Kindle heeft Wireless maar dat gebruik ik dus niet.
     Downloaden van boeken doe ik persoonlijk niet, ik heb een elektronische bibliotheek met zoveel boeken dat ik de rest van mijn leven en drie wederopstandingen nodig heb om ze te lezen. Ik zet ze via de pc en Calibre (aanrader) op mijn Kindle.
     Ik mag dan ook zeggen dat ik een heel tevreden gebruiker ben van mijn e-book en van mijn tablet maar wel ieder voor zijn eigen doelgroep.
     Met een mobiele telefoon kun je ook foto’s maken maar een echte camera is toch mooier. Zo zie ik een tablet voor e-books, het kan wel maar een e-book reader is stukken mooier.

     • Vooral je laatste opmerking snijdt hout, de “camera” van de mobile telefoon is net aan geschikt om een plaatje te maken in geval van nood.
      Voor een foto heb ik m’n Nikon D…..
      Ik heb inmiddels ook boeken genoeg op de PC staan, in e-pub formaat, ook middels Calibre, om tot m’n honderdste te lezen, maar zoals ik al schreef, mijn e-book heeft binnenshuis te weinig contrast om echt lekker te lezen, het is niet eens een oud exemplaar, mogelijk wel een ouder type, hoewel ik niet de indruk heb dat e-ink iets is dat snel evolueert.

 3. Ik heb een e-reader (Sony PRS2) én een tablet (Samsung Galaxy Tab). Omdat ik veel lees zijn het voor mij wezenlijk verschillende apparaten. Ik kan niet meer zonder mijn ereader en niet meer zonder mijn tablet. Als ik lang ga lezen pak ik toch echt mijn e-reader!!!

 4. Ik heb sinds enige tijd een Asus Memo Pad Hd 7, o.a. voor het lezen van e-books. Maar dat gaat vaak zo mega traag. Als je naar een volgend hoofdstuk wilt duurt dat meer dan een uur. Dan gaat de aardigheid er gauw af. Meer van deze ervaringen ? Oplossingen ?

Reageer