Top 3 gratis TV gids apps voor de iPad

5

De iPad heeft bij veel gebruikers een plekje in de huiskamer gekregen. Hierdoor is het apparaat uitermate geschikt als digitale TV gids. TabletGuide test de drie populairste iPad TV gidsen voor je. We hebben gekozen voor de Mikro Gids app, de Veronica Magazine app en de TVgids.nl app. De nu.nl HD applicatie bevat ook een erg mooie televisiegids, maar omdat dit een weergave is van de HTML5 website NUtvgids.nl en geen echte app, hebben we deze buiten beschouwing gelaten. Lees verder voor de top 3 en bekijk wat wij de voordelen en nadelen vonden van de verschillende apps.

Mikro Gids iPad app - TabletGuide.nl

1. Mikro Gids

De Mikro Gids app is de meest overzichtelijke TV gids die momenteel in de App Store te vinden is. Zonder advertenties en zonder onnodige afleiding biedt het programma je een ‘electronic programme guide’ (EPG), beginnend bij de programma’s die momenteel op televisie worden uitgezonden. Elke zender is een eigen kolom. Verticaal scrol je door de programmering van een zender, terwijl je horizontaal alle zenders doorloopt.

De app geeft je diverse filters tot je beschikking om je gids volledig aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je volledige dagdelen in- of uitsluiten. Datzelfde kun je ook doen met zenders en/of genres. Zo zorg je ervoor dat alleen die dagdelen, zenders en genres die jij wilt zien in jouw eigen overzicht weergegeven worden.

Daarnaast kun je twee of meer programma’s met elkaar vergelijken. Door minimaal twee programma’s te selecteren is het mogelijk om de kenmerken en omschrijving van de geselecteerde programma’s naast elkaar in het scherm te zetten.

Mikro Gids is momenteel de enige iPad app die de beschikking heeft over de programmagegevens tot 7 dagen vooruit. Deze gegevens zijn volledig doorzoekbaar. Het zoekveld vult je zoekterm tijdens het invoeren aan met suggesties, waardoor zoeken sneller gaat.

Voordelen:

 • Uitgebreide filters
 • Direct delen via Twitter / Facebook / E-mail
 • Zoeken in programma’s
 • Programmagegevens tot 7 dagen vooruit

Nadelen:

 • Geen alarmfunctie

Veronica Magazine iPad app - TabletGuide.nl

2. Veronica Magazine TV gids

De TV gids app van Veronica is uitgebreid te noemen. Na het opstarten van de applicatie word je gevraagd de iPad in landscape modus te draaien. Alleen in deze houding is het programma te gebruiken. Vervolgens is het scherm ingedeeld in twee delen. In het onderste deel zie je de EPG. In het bovenste deel worden TV tips gepresenteerd.

De EPG is overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen. Met één vinger ga je verticaal door de programmering heen. Met twee vingers ga je horizontaal van zender naar zender.

Wanneer je een uitzending selecteert verschijnt er boven in beeld extra informatie. Naast een tekstuele beschrijving vind je hier ook foto’s en video’s bij het programma.

De Veronica TV gids bevat gegevens tot twee dagen vooruit. Verder vooruit kijken is helaas niet mogelijk.

Naast de traditionele EPG is het ook mogelijk een overzicht te genereren per categorie. Door bijvoorbeeld categorie Sport te selecteren worden alleen de sportprogramma’s weergegeven. Het is mogelijk meerdere categorieën tegelijk te selecteren.

De applicatie komt samen met de iPad versie van het Veronica Magazine. Deze digitale variant van het tv blad is wekelijks te downloaden. De eerste download is daarbij gratis.

Voordelen:

 • Uitgebreide achtergrondinformatie
 • Programma tips van redactie
 • Een gratis digitaal Veronica Magazine

Nadelen:

 • Geen portrait modus

TVgids.nl iPad app - TabletGuide.nl

3. TVgids.nl iPad

De TVgids.nl iPad app is sinds oktober gratis te downloaden. De applicatie is mooi vormgegeven. Na het openen worden er meerdere kolommen op je scherm gepresenteerd. Standaard zijn dat de kolommen, TV tips, Nu & straks, Primetime, Film, Serie Soap en Sport. Deze kolommen geven allemaal een selectie van de programma’s die vandaag, morgen of overmorgen op televisie zullen zijn en de namen van de kolommen verraden al welke selectie gemaakt wordt.

Daarnaast is het mogelijk om per zender de programmagegevens in te zien. De zenders zijn daarbij op taal en/of thema ingedeeld. Ook hierbij is het mogelijk de gegevens in te zien tot twee dagen vooruit.

Het programma maakt het mogelijk de gegevens te doorzoeken. Na het zoeken worden de zoekwoorden opgeslagen en in een historisch overzichtje weergegeven.

Wanneer je een programma niet wilt missen, kun je een herinnering instellen voor dat programma of voor de hele serie. Je iPad geeft je dan voor aanvang van de uitzending een melding. Je moet de app hiervoor wel toestemming geven bij installatie, anders zal deze dienst niet werken.

Zoals gezegd is de app gratis te downloaden in de App Store. Zoals vaak bij gratis programma’s, zijn ook in deze app advertenties te zien. Deze zitten het gebruik van de app niet in de weg.

Een groot nadeel van de TVgids.nl app is dat de applicatie geen landscape modus ondersteunt. Het programma is dus alleen in de ‘rechtopstaande’ positie van de iPad te gebruiken.

Tijdens het testen van de app crasht de applicatie nogal vaak. Zo heeft de app een + knop, waarmee we verwachten eigen kolommen met een eigen selectie toe te kunnen voegen aan het overzicht. Dit hebben we alleen nooit kunnen testen, want direct na het indrukken van de knop worden we uit het programma gegooid.

Voordelen:

 • Mooi vormgegeven
 • Alarmmeldingen
 • Programma’s delen via Twitter
 • Zoeken in programma’s

Nadelen:

 • Geen landscape modus
 • Crasht vaak

Alle screenshots:

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

5 reacties

 1. Heb Mikro Gids app gedownloaded omdat deze volgens de recensie als enige tot 7 dagen vooruit de programma’s zou vermelden. Kan dit echter niet ontdekken, kom niet verder dan “overmorgen”. Wat doe ik fout of wat mis ik?

 2. Tvgids.tv is bijna hetzelfde als tvgids.nl, maar kan in landscape bekeken worden. Preview van films is handig met IMDB score. Tv gids is echt een week vooruit te kijken. Aanrader

 3. heel tevreden over tv-gids van iFanzy, overzichtelijk, allerlei filtermogelijkheden op zender, genre, herinneringsmelding, melding tweede scherm, klik op programma geeft meer info, 6 dagen vooruit, alleen landschapsmodus - vergeleken met hiergenoemde apps: ik hou het op iFanzy

 4. De Ipad gids doet het opzich prima, en als je geintereseerd bent in heel oud glamour nieuws kun je je hart ophalen. Dit wordt nooit ververst en bevat steeds dezelfde berichten. “waylon is boos op Peter R, ” van een jaar geleden etc etc. er is duidelijk niet veel zorg voor de site. Ik denk dat niemand meer naar omkijkt en volledig geautomatiseerd is. Erg slordig en gemakzuchtig. Heb hier wel een s voor de grap een (nette) mail over gestuurd, maar uiteraard geen reactie..

Reageer