Android tablets kunnen goedkoper door advertenties [POLL]

4

Met de introductie van de nieuwe Kindle Fire modellen hanteert Amazon een geheel nieuw prijsmodel. Amazon gebruikt het lockscreen om reclame te tonen en dit zou de reden zijn dat het bedrijf de prijs van de tablet durft te verlagen. Is een dergelijk systeem ook interessant voor andere producenten? Ik denk van wel.

Update: Amazon heeft inmiddels een opt-out geboden voor 15 dollar. Na betaling ontvang je niet langer aanbiedingen op het homescreen.

Advertenties in de Android core

Als er één bedrijf verstand heeft van adverteren en advertenties te gelde maken, dan is het Google. Het is dan ook verwonderlijk dat Amazon het eerste bedrijf is dat adverteren in Android toepast en niet Google zelf.

Uiteraard is adverteren in de browser en in apps al sinds de lancering van Android mogelijk. Advertenties in de kern van Android zagen we alleen niet eerder. Er zijn een aantal plekken te verzinnen waar advertenties een plek kunnen krijgen zonder de gebruiksvriendelijkheid te frustreren. Het lockscreen is een prima voorbeeld, maar ook een kleine widget op het homescreen of een banner in het notificatiecentrum zullen voor sommige gebruikers geen probleem zijn.

Goedkopere tablets

Android is open-source en wordt kostenloos beschikbaar gesteld aan producenten van onder andere tablets en smartphones. Wanneer Google advertenties gaat verkopen in het Android besturingssyteem, zouden producenten in staat kunnen zijn om zelfs geld terug te verdienen middels het OS. Dit zou de verkoopprijzen van tablets kunnen drukken en de adaptatie van het OS nog verder kunnen versnellen.

Ik zie het voor me dat Android in twee versies verkrijgbaar zal zijn. Een advertentie-ondersteunde versie en een reguliere versie. De commerciële versie kan geactiveerd worden in ruil voor een cashback of tegoed in de Play Store.

Goed idee?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of consumenten hierop zitten te wachten. Ik kan me voorstellen dat een prijsdaling van tablets een reden kan zijn de advertenties voor lief te nemen. Wanneer advertenties relevant zijn en gebruikers wijzen op bruikbare apps, dan kan ik me zelfs voorstellen dat ze niet eens als hinderlijk worden ervaren.

Wat vind jij?

[poll id=”16″]
Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

4 reacties

  1. Ik betaal liever meer dan die advertenties te zien. Ik zie de hele dag al reclame en ik ben er al jaren klaar mee.
    Ik kan me een systeem voorstellen a la Kindle, je betaalt een x bedrag voor een product met reclame en Y als het zonder is. Kan de consument kiezen.

    Maar persoonlijk wil ik zo min mogelijk reclame zien.

  2. Ik heb gestemd voor “Ja”, maar onder bepaalde voorwaarden. uiteraard mag het niet zo zijn dat de reclame te verstorend werkt. Eerlijk is eerlijk, ik gebruik nu al een tijdje Android en de reclame in de meeste apps vallen nauwelijks op. Als dit de prijs van een tablet kan drukken én het kan op een vrij onopvallende manier gebeuren, dan zou ik reclames best OK vinden. Goede tablets zijn mij nog te duur, daarom heb ik er ook nog geen aangeschaft.

  3. Ik zou daarmee akkoord gaan om de simpele reden dat het android is, binnen een paar weken is er wel een ontwikkelaar die een rom uitbrengt zonder reclame.

Reageer