Uitleg: (micro)SD-kaart en -poort gebruiken op een Android tablet

47

Een SD-poort is een veel-gehoorde eis als je iemand vraagt naar de wensen die men heeft als hij of zij een tablet-computer wil kopen. Meer en meer Android-tablets hebben de beschikking over een SD-slot of een microSD-slot. In dit artikel benadrukken we alle verschillende typen SD-kaarten en SD-poorten die er zijn, met bijbehorende standaarden. Hoewel sommige onderdelen technisch lijken is het een koud kunstje om met een SD-kaart met je tablet-computer te werken.

 

SD, miniSD & microSD – poorten

Er zijn twee typen SD-poorten die voorkomen in apparatuur. Voor tablets specifiek is vooral de microSD-poort gebruikelijk, hoewel je ook regelmatig een normale SD-poort tegen kunt komen. Een miniSD-poort is ongebruikelijk.

SD, miniSD & microSD – kaarten

Bron: Wikipedia

Voor de drie typen SD-poorten zijn ook drie typen SD-kaarten beschikbaar. Let goed op welk type je hebt zodat je de bijpassende SD-kaart koopt.

Soms wordt een microSD-kaart geleverd met een SD adapter. In dat geval betreft de kaart een microSD-kaart die je in een dummy SD-kaart kunt stoppen. Met behulp van deze SD-adapter heb je een microSD-kaart en een Sd-kaart in één. Handig, bijvoorbeeld als je één kaart wilt gebruiken voor je tablet-computer (microSD) en je computer (SD).

LET OP: Het formaat van de SD-kaarten en SD-poorten is onafhankelijk van onderstaande SD-standaarden (SD, SDHC, SDXC). Een (grote) SD-kaart kan bijvoorbeeld SD én SDHC ondersteunen.

(Micro)SD-kaart in een tablet

Een tablet-pc kan wel of niet een (micro)SD-slot hebben. Naast een SD-poort hebben sommige tablets, zoals de iPad en sommige Samsung tablets, connectors waarmee je met een verloopkabel een SD-kaart kunt gebruiken met de tablet. Een SD-poort is handig vanwege twee redenen:

 1. Je kunt de SD-kaart gebruiken om het geheugen van je tablet uit te breiden;
 2. Je kunt de SD-kaart gebruiken om bestanden van en naar je tablet te verplaatsen.
Naast de SD-optie zijn er andere methoden om bestanden op je tablet te plaatsen.

SD, SDHC & SDXC

Er zijn drie standaarden van SD-kaarten. Alle drie de SD-standaarden hebben speciale eigenschappen.

 • SD is de eerste standaard en ondersteunt SD-kaarten en microSD-kaarten tot een opslag van 2 GB.;
 • SDHC is een nieuwere en snellere standaard en ondersteunt SD-kaarten en microSD-kaarten met een opslag capaciteit van 2 GB tot 32 GB;
 • SDXC is de nieuwste standaard en heeft, naast een flinke snelheids-verbetering, opslag-mogelijkheden van 32 GB tot 2 TB (ongeveer 1.000 GB). Deze standaard zie je momenteel, half 2012, (nog) niet terug op tablet-computers.

LET OP: De standaard SD heeft in principe niks te maken met het formaat van de SD-poort. Een standaard (grote) SD-poort kan bijvoorbeeld twee standaarden (SD én SDHC) ondersteunen, zodat je ook SDHC-kaarten in de SD-poort kunt plaatsen.

Onderstaande grafiek geeft de compabiliteit aan tussen de SD-poorten en SD-producten (links) en de SD-kaarten (rechts). Een SD-kaart met SDHC-standaard werkt niet in een SD-poort met SD-standaard. Een SD-kaart met SD-standaard werkt wel in een SD-poort met SDHC-standaard.

Bron: sdcard.org

 

FAT12, FAT16, FAT32 & exFAT

Daarnaast is een Format-standaard aanwezig op de SD-kaart. Deze standaarden hebben een relatie met bovenstaande SD-standaarden. In deze tabel zie je de overeenkomsten tussen beide standaarden.

StandaardSD-kaartenFATOpslag capaciteit SD-kaartMaximale bestandsgrootte
SDSD, miniSD, microSDFAT12 & FAT16Tot 2 GBVariabel, tot 2 GB
SDHCSD, miniSD, microSDFAT322 GB tot 32 GB4 GB
SDXCSD, miniSD, microSDexFAT32 GB tot 2 TBonbeperkt

Elke FAT-standaard heeft een maximum bestandsgrootte. Op een FAT32 SD-kaart, de meest-voorkomende als we kijken naar tablet-pc’s, kun je bestanden plaatsen, lezen en bewerken met een maximaal formaat van 4 GB.

SD-kaart of micro SD-kaart kopen

SD-kaarten, eventueel met SD adapter, kun je kopen bij Centralpoint, Dixons en Conrad.

Schuifje op SD-kaart

Sommige SD-kaarten hebben een schuifje aan de zijkant. Hiermee kun je de SD-kaart blokkeren waardoor de data op de SD-kaart alleen nog maar te lezen is en niet meer te bewerken is. Hierdoor kun je niet per ongeluk belangrijke data wissen.

Applicaties verplaatsen naar SD-kaart

Het is mogelijk om applicaties en documenten op je SD-kaart te plaatsen, om bijvoorbeeld geheugen te sparen op je tablet.

Een handige applicatie om handmatig of automatisch apps naar je SD-kaart te verplaatsen is App2SD. Deze Android app is gratis. Let op: download deze applicatie; er zijn verschillende nep-applicaties met een andere maar vergelijkbare naamgeving beschikbaar die niet goed werken of malware bevatten.

Met behulp van de gratis ASTRO File Manager applicatie kun je makkelijk al je bestanden op je tablet en op je geplaatste SD-kaart beheren.

UPDATE: James kwam met een goede tip als alternatief voor App2SD, welke niet in alle gevallen werkt. MyBackupPro kan in sommige gevallen wel werken om apps op je SD-kaart van je tablet op te slaan. Download hier de gratis trial (30 dagen) of de Pro-versie (nu €3,05).

Tablet verbinden met pc

Als je je tablet met daarin een (micro)SD-kaart aansluit op je computer dan zal de computer je tablet herkennen met twee opslag-media. Als eerste wordt de USB-opslag van de tablet zelf herkent. Daarnaast zal de SD-opslag herkent worden. Beide opslag capaciteiten zullen altijd apart behandeld worden.

SD-kaart leegmaken en formatteren

Je kunt de data op een SD-kaart verwijderen via je tablet. Via de ‘Instellingen > Opslagruimte’ kun je de data op je SD-kaart verwijderen.

Het formatteren van een SD-kaart kan op 3 manieren:

 • Aanbevolen: via een computer in Windows verkenner (rechter muisknop > formatteren);
 • Via de tablet (sommige tablets ondersteunen deze optie. Selecteer wel eerst: ‘SD-kaart ontkoppelen’ of ‘Unmount’);
 • Via een applicatie.

Let bij het formatteren van de SD-kaart dat je de goede FAT-standaard gebruikt.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

47 reacties

 1. Dank voor het interessante artikel. Echter bij mijn Asus TF201 met 64 gb micro-SDXC will App2SD niet werken. Volgens Asus is deze mogelijkheid door Android geblokkeerd. Echter bij mijn HTC One V en een 16 gb micro SDHC werkt het wel. Beiden hebben Android 4.0.3.
  Enig idee waarom het niet werkt bij Asus?

  • Ik heb het getest en hier werkt het. Ik kan helaas niet testen of door ntfs formatteren nu ook files groter dan 4 GB werken op een Android tablet.

   Overigens is het volgens mij alleen mogelijk om een SD-kaart op deze manier (NTFS) te formatteren op een Windows-apparaat.

 2. theovanderkrogt op

  Ik betwijfel of de oorzaak ligt in NTFS format (hoe weet je dat trouwens; je ziet: een leek); mijn sdhc card is gewoon zichtbaar, en ik kan er ook bestanden op kwijt. Maar App2SD werkt niet. Als je aangeeft dat een app naar sd kan, is er geen knop zichtbaar om dat ook te effectueren.
  Ook een kleinere sd (16gb) werkt niet, dus heeft het ook niet met de grootte te maken.
  Volgens mij heeft Asus dit geblokkeerd (maar waarom???).
  Je ziet dat sommige programma’s zeggen naar SD te schrijven (bv Aldiko), maar dan is het in feite het interne geheugen dat door Android sd wordt genoemd. een keuze voor een echte (removable) sd is er dan niet.

 3. J.A. Boonstra op

  Mijn tablet is een Samsung Galaxy Tab 2 10.1″ WiFi met Android 4.0.3 (ICS). In de microSD-poort heb ik een 32 GB Sandisk Mobile Ultra microSDHC card (class 10) geplaatst.
  Ik heb App2SD gedownload, maar deze app werkt NIET. Ook herhaalde pogingen hebben geen resultaat. Uit de beschrijving in de Google Play store valt op te maken, dat deze app, net als (te) veel apps, is gemaakt voor smartphones en niet voor tablets. Ik heb hier dus absoluut niets aan en dat vind ik heel jammer, want ik wil graag efficiënt omgaan met de opslagruimte op mijn tablet.
  Graag uw advies, hoe ik apps kan verplaatsen en hoe ik apps rechtstreeks kan downloaden naar de microSD-kaart.

  • Beste heer Boonstra,
   Ik heb dezelfde externe MicroSD kaart aangeschaft en loop tegen dezelfde problemen aan. Heb je inmiddels al een oplossing voor dit probleem gevonden. Via de PC kan ik alle bestanden wel op de MicroSD kaart zetten en daarna bekijken of afspelen op de tablet. Maar ik kan zelf vanuit de tablet niets plaatsen op de MicroSD kaart.
   Ben wel benieuwd of jij wel al iets gevonden hebt om dit te omzeilen. Hoor het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Roland

   • J.A. Boonstra op

    Helaas heb ik nog geen oplossing voor deze vervelende situatie kunnen vinden. App2SD werkt nog steeds niet. Belachelijk! Wanneer Samsung de mogelijkheid aanbiedt om de geheugenruimte uit te breiden met een extra MicroSD-kaart, moet Samsung er ook voor zorgen dat die kaart goed te gebruiken is. De problemen waar ik nu mee word geconfronteerd, maken de bruikbaarheid van de tablet minder. Dat is jammer, want voor de rest is het een uitstekende tablet.

    • Ik ben op hetzelfde probleem gestuit met mijn galaxy tab 2. Heb de app MyBackupPro gedownload voor euro 3,05 en in een paar seconden staat de app die je wilt verplaatsen op je externe sd kaart. Simpel gebruik. Moet je resetten, dan download je daarna weer even opnieuw MyBackup en hij zet al je apps vanaf de externe kaart weer terug. Succes!

     • Hoi James,

      Moet je me toch even uitleggen hoe dat verplaatsen in zijn werk gaat!
      Ik heb ook een galaxy tab2 en MyBackupPro gedownload.
      Ik zie alleen de mogelijkheid om apps te backuppen maar niet te verplaatsen.
      Ik hoor het graag!!!

     • Hoi James, je zegt op 12 dec 2012 dat je met backup pro apps verplaatst naar ext sd card.Hoe doe je dat dan? Die vraag werd al gesteld maar ik zie geen antwoord meer van je.
      mvg wim

 4. Ik heb sinds een week een Samsung Galaxy Tab 2. Nu heb ik een Sandisk 32 GB fat 32 geformatteerd SD kaartje geplatst, waarbij de Tab 31.08 GB leeg ziet, en voorzien van 8 GB stripboeken niet geplaatst in een map. Deze zijn van mijn laptop naar de Tab gekopieerd. Na de Tab aan en uit te hebben gezet blijft er ongeveer 2 a 3 Gig aan stripboeken over. De Tab wist zelf het een en ander van de sd-kaart. Ook geprobeerd Avi. films erop te zetten en alles meer dan 2 Gig wordt verwijderd. Heb nog wel wat terug gevonden in de map LOST.DIR. Kaartje door allerlei programma’s laten scnnen op fouten e.d. maar overal geen probleem te vinden. Heb het kaartje ook in de Tab geformatteerd, vandaar copieren van laptop naar tab, maar geen wijziging. Wat doe ik fout ?? Volgens Samsung kan deze Tab gewoon een extra geheugen van 32 GB aan. Deze Tab aangeschaft voor het lezen van boekjes en kijken van films. Ik heb zelf de versie waarin standaard 16 GB zit. Help !!!!

  Rob

  • Zoals je in bovenstaande tabel in het artikel kunt lezen kunnen FAT 32 kaarten bestanden aan van maximaal 4GB. Als je al grote bestanden op de kaart kunt plaatsen dan zal dit zeker problemen geven. Het ligt dus niet aan de tablet zelf.

   exFAT zal de tablet waarschijnlijk niet aankunnen, dus dat is geen optie.

   Het beste is om te kijken of je de bestanden kunt splitsen, op je tablet kunt zetten, en dan weer uit kunt pakken. Ik weet uit mijn studententijd dat .rar de optie biedt om grote bestanden te splitten in meerdere kleine bestanden. Ik weet niet uit mijn hoofd of er apps zijn die gesplitste .rar-bestanden kunnen uitpakken in één document.

   Of je kunt een andere methode proberen om de bestanden op je tablet te krijgen. Het nadeel is dat grote bestanden wel meteen een groot gedeelte van je opslag capaciteit opslokken…

   • Beste Leon,

    Een simpele beredenering; zou het dan wel weken als ik 9 mappen met inhoud van ongeveer 3 GB maak copierend van uit de laptop naar de Tab?

    Rob.

  • beste andre,

   ik had ook problemen met mijn tab 2. ik had namelijk een gewoon micro sd kaartje ipv een sdhc. nu ik een sdhc 16 gb heb, sandisk, speelt de tab alles af. in het begin heb ik hier ook mijn probleem verkondigd, maar nu werkt ie als een speer. zet er films op middels mijn laptop en plaats dan de kaart in de tab en daar gaat ie…..

   • Je verhaal is duidelijk, maar kan je met je tablet nu rechtstreeks zelf wel bestanden overzetten van de vaste SD kaart naar de externe SDHC kaart? En werkt de app: App2SD (als je deze tenminste gebruikt) dan ook? Of zet je bestanden over op je externe kaart via een PC bijvoorbeeld?

    Groeten,
    Roland

 5. Ik heb ook een 32GB MicroSD kaart type Ultra (30 mb/s) van het merk SanDisk gekocht voor mijn p5100. Ik heb dezelfde problemen. Kaart wordt wel herkent en is zichtbaar bij instellingen/opslag en in het bestandssysteem. Maar ik kan er niets vanuit de vaste SD kaart naartoe overzetten. App2SD werkt ook niet. Erg frustrerend voor een nieuwe tablet. Zijn er geen andere mogelijkheden om bestanden (films, video’s en apps) naartoe over te zetten. Wanneer ik met mijn tablet een app download geeft het systeem nu al aan dat de vaste SD kaart vol is. De extSDCard wordt niet gebruikt om de app op te zetten. Dit is natuurlijk waardeloos. Wat kan ik hieraan doen. Films en fotos kan ik via de PC op de externe MicroSDcard zetten. Omslachtig iedere keer, maar werkt wel. Maar hoe kan ik dat doen met apps? Please Help !!!! I am desperate !!!!!

  Roland

 6. Beste Roland,

  Ik heb nu inmiddels een 32 GB kaart van sandisk een Ultra SDHC ( zo’n rood/zilveren ) en die werkt ook perfect. Kopieeren in de Tab zelf gaat wel van SD kaartje naar een map. Andersom heb ik het nog niet geprobeerd. Ik heb het kopieren middels slepen gedaan. Misschien is dit niet iets nieuws wat ik nu hierboven heb genoemd, maar ik ben geen computernurd en heb dit zelf weten uit te vinden en wil het alleen graag delen.

  Groetjes,

  Rob

 7. Hoi,

  Ik heb een kurio kindertablet gekocht en die ondersteund sd micro kaartjes tot 32 gb maar ik kan nergens vinden of hij ook micro sdhc kaartjes ondersteund.
  Zijn er micro sd kaartjes zonder sdhc of zijn micro sd kaartjes van 32gb altijd sdhc?

  Mvg Rob Willems

  • Goede vraag, simpel antwoord:

   – Als de tablet SDXC ondersteunt dan worden SD, SDHC en SDXC kaartjes ondersteund.
   – Als de tablet SDHC ondersteunt dan worden SD en SDHC kaartjes ondersteund.
   – Als de tablet SD ondersteunt dan worden slechts SD kaartjes ondersteund.

   Let verder op het formaat van het kaartje en de poort (SD, microSD). Een microSD past wel in een SD-slot, alleen heb je wel een SD-adapter nodig voor de plaatsing. Andersom kan uiteraard niet…

   Deze pagina (http://www.kurioworld.com/nl/features.php) geeft aan dat het een microSD met SDHC betreft. Je kunt dus SD en SDHC microSD kaarten gebruiken met de Kurio tablet.

   Overigens hoeft een 32 GB kaartje niet altijd een SDHC-kaart te zijn. Het kan ook een SDXC kaart zijn en dit wordt niet ondersteund door je Kurio tablet. Het kan in ieder geval geen SD-kaart zijn want die bestaan met een capaciteit tot 2 gigabyte.

 8. Ik vind het steeds ingewikkelder worden. Ik heb een Galaxy tab 7.0 en mijn man een 10 inch en we hebben beiden microsd cards erin zitten.
  Ik heb Nav free binnengehaald en de kaarten nemen veel GB’s dus is het geheugen van het tablet vol. Nergens lees ik hoe ik op simpele wijze deze kaarten op de card kan zetten om ruimte vrij te maken en AppMGr of SD2 biedt ook geen enkel soulaas.
  Overal lees ik het probleem, maar nergens een goed antwoord.

 9. Hallo, ik heb een android tablet van Kruidvat gekocht (Merk Cherry). Ik heb recent een micro sd kaartje gekocht en in de tablet gestoken. Het kaartje werkt maar het schuift heel diep in de tablet, en ik ben bang dat ik het er niet meer zal uitkrijgen.
  Heeft hier iemand ervaring mee ? Bij sommige SDkaart lezers moet je het kaartje dieper duwen en dan klikt het los, maar ik weet niet of dat bij deze tablet ook zo is, en durf het kaartje niet dieper duwen want ik vrees dat ik er dan niet meer aan kan. Weet er dus iemand of zo’n kliksysteem ook op die Kruidvat tablet zit ? Alvast bedankt

 10. Hallo, het micro sd kaartje klikt er zo weer uit,(dus iets doordrukken) ik gebruik het zelf ook!Heb ook de tablet van kruitvat

 11. Hallo, ik heb een Sandisk Ultra SD kaart van 64gb gekocht voor mijn Asus T300 incl. docking. Hierin werkt deze prima. Hij geeft de volledige capaciteit aan. Ik kan er ook gewoon bestanden naartoe kopiëren. Nu wil ik hier bestanden vanaf mijn laptop op zetten. Wanneer ik de kaart via een externe kaartlezer aansluit moet ik deze van Windows XP eerst formatteren…. Waarom is dit? Deze is toch rechtstreeks vanuit de fabriek al juist geformatteerd? Vervolgens krijg ik bij het formatteren een foutmelding “Windows was unable to complete the format”. Op de laptop is de patch geïnstalleerd om exFAT te ondersteunen. Al met al kan ik dus nog steeds geen bestanden vanaf mijn laptop erop zetten. Heeft iemand een oplossing hiervoor?

 12. hoi mijn arnova 10d 3g
  ik heb een 16 gig kaart erin in gadaan maar dan loopt hij vast met acht lukt dat wel
  en hoe kan ik apps op mijn sd kaartje zetten

  alvas bedankt:p

 13. Geachte forumleden, Graag zou ik tips ontvangen over het volgende: De micro-SD kaart in de Samsung Galaxy Tab 2 van mijn vrouw klikt niet vast. Ik heb hem op de juiste manier ingevoerd. Nu is het zo dat de geheugenkaart verschillende malen ontkoppeld is zonder dit te doen via instellingen omdat hij er weer uit schiet. Graag zou ik tips ontvangen over dit euvel. Ik weet niet of ik moet proberen hem nog dieper naar binnen te drukken totdat ie klik zegt omdat ik hem niet wil forceren ( ik heb hem al redelijk diep proberen te plaatsen).

  Alvast bedankt voor uw ondersteuning.

 14. Frits van Dijk op

  Heb bij mijn Kruidvat Cherry Tablet een Sandisk micro SDHC kaartje 32 Gb gekocht. Als ik hem er inklik en de tablet aanzet, start die niet door: het rode CHERRY embleem blijft star staan. Minutenlang gewacht. Toen uitgeschakeld door tig seconden de start-stopknop in te drukken. Wat is er aan de hand. Moet ik nog langer wachten om op te starten. SDHC kaart eruit en tablet werkt weer normaal.

 15. hoi , ik heb een sd kaart in mijn android tablet geplaatst en wou apps er opzetten vanaf mijn tablet , dat heb ik allemaal gedaan volgends hoe ik het moet en hij geeft aan dat ze geplaatst zijn MAAR als ik de sd kaart in zijn adaptor en in mijn laptop zet geeft ie aan dat het kaart leeg is .. Ik heb het zelfde sd kaart in mijn telefoon geplaatst en een foto er op gezet en die komt wel te voorschijn op het tablet . Kunt u mij hierbij helpen ??? alvast bedankt

 16. Hallo,

  Ik heb een ASUS tablet, met dockstation. Als ik mijn SD kaart uit het fototoestel in de SD poort stop, wordt de kaart niet herkend. Ik zou graag foto’s vanaf het SD kaartje op de tablet willen krijgen.
  Ik heb ASTRO filemanager al gedownload, maar ook hier krijg ik de bestanden van mijn SD kaart niet op te zien…..Wat nu??

 17. Geachte mevrouw, mijnheer,

  Ik wil een SD kaart overzetten naar een Micro SD kaart op mijn Samsung Galaxy Tab 2.

  Vraag: hoe moet dit?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Eric

 18. Beste, ik ben in het bezit van een tablet Asus Memo Pad ME301T en hier kan ik ook geen apps verplaatsen naar de SD-kaart. De SD kaart staat wel gekoppeld, want ik zie hem boven links in beeld staan. Met de app App2SD gaat hij wel naar het SD kaartje maar ben ik hem kwijt en werkt niet meer. Andere Apps geven aan dat de SD kaart er wel is maar niet gezien wordt, wie weet een oplossing?

 19. ik heb een 8 GB microkaartje gekocht,maar als ik een grote app download
  dan is er te weinig interne opslagruimte.
  weet iemand hoe je de app naar de SD-kaart kan downloaden?
  of dat je gewoon 8 GB op je interne opslag krijgt?

 20. Hoi allemaal,
  Zit ook met een gelijkaardig probleem. Heb vorig jaar bij Vandenborre een tablet MT1004 gekocht en wil nu graag het geheugen uitbreiden. Heb een 16gb microsd van Scandisc gekocht, geformatteerd en in mijn tablet gestoken. Als ik spellen wil verplaatsen worden die altijd op de interne sd gezet. Mijn externe sd wordt precies niet herkend. Vind hem ook nergens terug, alsook geen icoon of zo. Heb al app2sd gedownload maar die zet ook alles op de interne sd.
  Kan iemand mij aub helpen? Ben na een paar dagen zoeken stilaan wanhopig aan het worden. Moet binnen een maand bevallen en wou mijn tablet daartegen in orde hebben maar zo gaat het mij niet lukken :-((

 21. Goede uitleg over de sd kaarten. Het probleem waar ik en meer mensen tegenaan lopen is dat mijn Samsung Galaxy tab het om apps naar de externe sd kaart te verplaatsen. Dit heeft niets te maken met standaarden of bestandsgrootte maar is beleid van Samsung/Android. Hiermee wordt voorkomen dat persoonlijke apps (eventueel betaald) zomaar naar een ander apparaat kunnen worden meegenomen. Eigen bestanden zoals foto’s en mp3’s kunnen wel gewoon verplaatst worden. Helaas hebben de meedte mensen zo niet zoveel aan de geheugenuitbreiding via sd kaart. Samsung maakt hier wel reclame mee zonder dit te melden. Apps2Sd enzovoort doen het hierdoor ook niet. Vanaf een bepaalde versie van Android is dit beleid aangescherpt maar naar mijn idee blokkert Samsung meer dan standaard. Weet iemand hoe dit precies zit ?

  • Het klopt dat Samsung het een tijd lang heeft geblokkeerd om apps te verplaatsen naar je sd-kaart. Voor zover ik weet is dat ingesteld vanaf Android 4.1 tot en met Android 4.2 of Android 4.3 (ik weet het niet precies – heb dit nog niet kunnen achterhalen). Pin me er niet op vast, maar volgens mij kan dit vanaf Android 4.4 weer wel, maar het kan ook best Android 4.3 zijn. Ik heb hier maar gebrekkige info over omdat bijna niemand precies weet hoe het zit, ook de service desk van Samsung niet.

   Als dit geblokkeerd is door de fabrikant (voor zover ik weet doet/deed alleen Samsung dit) dan kunnen apps als AppMigr III (de opvolger van Apps2SD) dit ook niet.

   De enige optie die je hebt is het Flashen of installeren van een custom ROM op je tablet. Maar dan ben je weer een eind verder van huis en dit is technisch complex. Tevens verlies je dan de garantie op je tablet. Alleen voor gevorderden dus!

 22. hallo goede avond

  ik heb een acer iconia b1 en zou graag willen dat foto’s en video’s enzzz..
  gelijk op mijn sd geheugenkaart opgeslagen worden heb van alles geprobeert om dat te kunnen doen maar enigste mogelijkheid is en blijft dat het op de interne geheugen opgeslagen blijft worden ,,graag een tip over hoe ik dat ken wijzigen zou welkom zijn
  alvast ,ijn dank

 23. Ik heb een andere nieuwe sd kaart in mijn tablet gezet. Ik ga met vanavond en wilde films downloaden om mee te nemen. Nou zeg de tablet dat ik genoeg gb heb meest boven geeft hij nog steeds mijn oude sd gb aan. En kan daardoor niet downloaden want hij blijft zeggen dat ik onvoldoende ruimte heb. Wat moet ik daaraan doen? Ik heb een galaxy tab 4.

Reageer