Wat is MeeGo?

0

Deze week kon je hier lezen dat de WeTab in Nederland geïntroduceerd is. Dit apparaat onderscheidt zich door uitgerust te zijn met het nieuwe besturingssysteem MeeGo. Mocht je dit nieuwe MeeGo OS nog niet kennen, dan hoef je je niet te schamen. De ontwikkeling en lancering van het systeem is relatief geruisloos verlopen, zeker wanneer we het vergelijken met de PR bombardementen van Apple en Google tijdens het maken van hun OS.

Nokia en Intel

MeeGo wordt in februari 2010 aangekondigd door Nokia en Intel. Zij vertellen op het Mobile World Congress dat ze gezamenlijk gaan werken aan een open source besturingssysteem voor een breed scala aan mobiele elektronica. Nokia is op dat moment bezig met de ontwikkeling van Maemo, een besturingssysteem voor Nokia telefoons en tablets. Intel is ontevreden met huidige Windows versies en werkt daarom aan een eigen besturingssysteem, speciaal bedoeld voor optimale prestaties met Intel processoren. De naam van Intel’s besturingssysteem is Moblin. Beide besturingssystemen zijn een uitbreiding op het Linux systeem en daardoor is het mogelijk om de twee programma’s samen te voegen. Door samen te gaan werken en de systemen samen te voegen hopen Intel en Nokia tegengas te kunnen bieden tegen het steeds populairder wordende Android systeem van Google. MeeGo is geboren.

Apparaten

MeeGo is niet alleen bedoeld voor gebruik op tablets. Vanaf de start van de ontwikkeling worden er meerdere versies van het systeem gemaakt, voor verschillende toepassingen en afmetingen. MeeGo moet gaan draaien op smartphones, netbooks, tablets, mediaspelers, televisies en auto-multimedia systemen. Het is het eerste besturingssysteem dat vanaf het begin zo breed de markt wil benaderen. Wellicht zit in deze aanpak een succesfactor, doordat er nagedacht wordt over de beste gebruikerservaring op elk willekeurig apparaat. Als gevolg van deze keuze heeft het OS niet één uiterlijk. Voor elk te ondersteunen apparaat wordt een aparte grafische interface ontwikkeld.

MeeGo Characters - TabletGuide.nl

Applicaties

De concurrentie van MeeGo is alweer een tijdje bezig en dat geeft ze een grote voorsprong, met name op het gebied van applicaties. De app stores van Apple, Android en BlackBerry puilen uit van de interessante en minder interessante programma’s, maar al deze apps zullen niet werken onder MeeGo. Hoeveel tijd en arbeid het kost om de software wel geschikt te maken kan alleen de ontwikkelaar vertellen, maar het lijkt een logisch gevolg dat Intel en Nokia die achterstand niet snel in zullen lopen. Als we daarbij noteren dat Nokia heeft aangekondigd de Ovi Store te gaan gebruiken voor software distributie, maar dat Intel een eigen market gaat lanceren, dan is de achterstand alleen maar groter geworden.

Screenshots

Video

http://www.youtube.com/watch?v=QqeeQd-YNL0

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer