Inloggen RegistrerenTip ons Contact
17 juli 2012
Bron: The Verge

Microsoft Office 2013 apps getoond: weinig touch optimalisatie [VIDEO]

Microsoft heeft vandaag de eerste preview van het nieuwe Microsoft Office bekend gemaakt. De codenaam van dit project is altijd Office 15 geweest, maar vandaag is bevestigd dat Microsoft Office 2013 de definitieve naam gaat worden. Microsoft heeft enkele belangrijke wijzigingen aangebracht in het populaire software pakket. Zo worden cloud services beter geïntegreerd en worden verschillende typen van aanschaf aangeboden: vaste prijs of abonnement. Zoals je in onderstaande video kunt zien vallen de nieuwe touch-elementen tegen.

UPDATE 17/07 - Inmiddels is duidelijk geworden dat dit de Windows 8-versie is van Office 2013. Windows RT, voor mobiele apparaten met ARM-processoren, krijgen aparte apps.


Touch Mode

Omdat het nieuwe Windows 8, dat in oktober in Nederland zal verschijnen, volledig geoptimaliseerd is voor een interface met aanraakgevoelige beeldschermen verwachtten we dat Microsoft haar andere belangrijke software pakket, Microsoft Office, ook een make-over zou geven. Hoewel we verschillende elementen van optimalisatie voor touchscreens voorbij zien komen kunnen we niet zeggen dat we een warm gevoel krijgen van onze eerste indrukken.

De Touch Mode is tevoorschijn te toveren door linksboven in de hoek te klikken op een icoon met een pijltje. In plaats van een nieuwe interface wordt de bestaande interface lichtelijk aangepast. Verschillende iconen worden wat groter en irrelevante items worden weggelaten. In ieder geval zijn de meest-gebruikte features wat makkelijker bereikbaar via een touchscreen, maar 100% touch-proof is het niet.

Word, Excel, Powerpoint

Vooral de pakketten Microsoft Word en Excel lijken nauwelijks veranderd te zijn ten opzichte van de laatste versie van het software pakket. Zo zien we de zogenaamde ‘ribbons’, linten met opties bovenin het programma met (te) kleine iconen, weer terugkomen. Ook Powerpoint is slechts op enkele punten aangepast voor het gebruik met grotere touchscreens.

Outlook

De applicatie Outlook van Microsoft lijkt wel een significante verandering te hebben ondergaan. Het e-mail programma heeft een nieuwe interface gekregen met drie touch-vriendelijke zuilen. Veel elementen van deze nieuwe interface lijken te zijn overgenomen van andere e-mail-applicaties die we al kennen. Outlook is omgevormd tot een ware mobiele app.

Cloud

Microsoft’s cloud-services staan centraal binnen Office 2013. Zo zijn directe koppelingen te maken met Microsoft’s cloud-dienst SkyDrive. Bij aankoop van bepaalde abonnementen is het zelfs mogelijk om de Office 2013 applicatie vanaf de cloud te streamen. Eenmaal ingelogd vanaf een Windows 7- of Windows 8-computer worden alle persoonlijke instellingen en eigenschappen overgenomen uit de cloud.

MS Office 2013 kopen of abonnement?

Microsoft Office is weer los aan te schaffen. Nieuw is de mogelijkheid om een abonnement te nemen op Microsoft Office 2013, in plaats van een eenmalige aanschaf, genaamd Office On Demand. De abonnementen zijn inclusief een koppeling met een cloud-dienst.

Bij Windows 8-tablets (bijvoorbeeld Microsoft Surface Pro) wordt geen Microsoft Office 2013 applicatie geleverd. Microsoft RT-tablets (bijvoorbeeld Microsoft Surface RT) krijgen standaard een gratis versie van Microsoft Office 2013 meegeleverd.

UPDATE 17/07 - Inmiddels is duidelijk geworden dat dit de Windows 8-versie is van Office 2013. Windows RT, voor mobiele apparaten met ARM-processoren, krijgen aparte apps. Deze applicaties zullen er anders uit zien en waarschijnlijk niet alle features in zich dragen die je in onderstaande video kunt zien. Deze versie beschikt over mobiele versies van Microsoft Word, Excel, OneNote and PowerPoint.

Video

Als je vijf minuten van je tijd hebt dan raden we je aan om onderstaande video van The Verge te bekijken. In deze demonstratie video zie je de grootste wijzigingen van Microsoft Office 2013 en de look-and-feel van de nieuwe Metro apps. De demonstratie wordt gegeven op een Windows 8 tablet van Samsung, die gebruikt wordt door ontwikkelaars om de software op te testen.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Een reactie

  1. Tuurlijk dit gaat een succes worden, PROEST.

    PS: er zit toch wel een fabcam in heh, ja ik bedoel je moet toch multitasken tegenwoordig.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.