How to: opslag capaciteit vrijmaken door het verplaatsen van apps naar een SD-kaart

24

Het downloaden en installeren van Android applicaties is een veel-voorkomende taak die je uitvoert op je Android tablet. Veel mensen weten niet dat je veel applicaties niet per se op je tablet hoeft op te slaan. Indien je tablet ook de mogelijkheid heeft om een SD-kaart te plaatsen, dan kan het handig zijn om zoveel mogelijk apps te verplaatsen naar een SD-kaart. Door het verplaatsen van apps naar je SD-kaart creëer je meer opslagruimte voor andere bestanden op je tablet-pc. Het verplaatsen van applicaties naar een (micro)SD-kaart is eenvoudig. In dit artikel lees je hoe dit kan.

Wat heb je nodig?

Om apps op je SD-kaart te kunnen plaatsen heb je een geformatteerde (micro)SD-kaart nodig. Uiteraard moet je tablet de beschikking hebben over een (micro)SD-slot.

Apps verplaatsen

Hoe verplaats je de applicaties naar of van de SD-kaart? Dat kan op twee manieren.

 1. Je kunt in het Android systeem per applicatie bepalen of je deze wilt verplaatsen naar de SD-kaart, terug op je tablet wilt plaatsen, of niet. Ga naar instellingen > applicaties en ga naar het tabblad ‘alle applicaties‘. Het exacte pad om hier te komen kan verschillen per tablet. Als je op een app klikt heb je verschillende opties:
  1. Cache verwijderen (indien aanwezig). Door eventueel aanwezig cache-geheugen te verwijderen creëer je meer opslag capaciteit.
  2. Gegevens verwijderen (indien aanwezig). Apps kunnen gegevens opslaan op je tablet of op je SD-kaart. Dit zijn vaak persoonlijke gegevens van bijvoorbeeld ingelogde accounts, favoriete websites, en persoonlijke instellingen. Als je deze gegevens verwijdert dan zul je de ‘persoonlijke geschiedenis’ van die applicatie kwijt zijn. De app blijft gewoon aanwezig en bruikbaar.
  3. Verplaats naar SD-kaart (indien mogelijk). Veel apps van derde partijen zijn verplaatsbaar naar een SD-kaart. Door op deze knop te klikken wordt de app automatisch verplaatst, inclusief eventueel aanwezige gegevens. Hierdoor creëer je ruimte op je tablet. Via deze knop kun je apps ook weer terug plaatsen op je tablet.
  4. Applicatie stoppen. Geactiveerde applicaties kun je geforceerd laten stoppen wat energie bespaart en je tablet sneller kan maken.
 2. Gebruik de App 2 SD applicatie (Let op, er zijn veel slechte kopieën van deze app op de markt). Deze app is te downloaden in de Play Store. Met deze app kun je automatisch alle apps naar de SD-kaart verplaatsen waar dat van mogelijk is. Download en installeer je een app die te verplaatsen is, dan krijg je automatisch een notificatie met een shortcut naar de verplaats-pagina. Ook biedt de app een handig overzicht van alle apps op je tablet en op je SD-kaart en de hoeveelheid opslag capaciteit die ze gebruiken. Ook biedt de app een optie om in één keer al het cache geheugen van alle apps te verwijderen. Let op: deze applicatie is slechts een hulpmiddel om applicaties te verplaatsen naar je SD-kaart. De app maakt geen backups van de applicatie op de SD-kaart!

Aangezien een microSD-kaart gebruik maakt van de Flash-technologie om data op te slaan, wat dezelfde techniek is als de opslag van je tablet zelf, hoef je geen snelheidsverschillen te verwachten wanneer je apps verplaatst naar een SD-kaart.

Vind je deze tip handig? Deel deze tip dan met je vrienden via onderstaande buttons.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

24 reacties

 1. Ik heb een samsung tab 2 en heb een samsung 32 sd-kaart geinstalleerd. Ik heb apps 2 SD geinstalleerd maar ik krijg een foutmelding van apps2SD Van een primair extern geheugen. Hoe los ik dit probleem op!

  • Paul, volgens mij kan dit twee redenen hebben:
   1) De SD-kaart wordt niet herkend. Dit kan omdat de SD-kaart niet compatibel is met de tablet. Dit kan omdat deze teveel geheugen heeft, maar 32 GB moet uit mijn hoofd wel kunnen in een SGT2. Of is het een SDXC-kaart? Die wordt waarschijnlijk niet herkent. Ook kan het zijn dat de SD-kaart niet correct geformateerd is. Meer info:
   http://www.tabletguide.nl/25197/uitleg-microsd-kaart-en-poort-gebruiken-op-een-android-tablet/
   2) Apps2SD werkt niet goed op de tablet. Ik had dat wel eens gehad met apps op een nieuwer besturingssysteem, dat ze nog een update moesten krijgen. Maar hier werkt Apps2SD prima op Android 4.0 (ASUS Transformer). Via de instellingen kun je ook apps verplaatsen naar de SD-kaart (Instelllingen > Applicaties > Alle apps). Of wellicht kun je een andere SD-verplaatser gebruiken?

   Laat even weten of het gelukt is!

 2. Dezelfde tekst als bij zo’n app2sd app. lost dus niets op. Ik heb een Samsung tab met 32 g sd kaart gekocht. Ik verwacht dan dat het werkt. De bovenstaande instructies begrijp ik niet. Mijn tablet ziet de sd kaart wel, maar de instructies van de app2sd app zijn onbegrihpelijk. Een youtube filmpje maakte het nog onbegrjjpelijker

 3. ergens gelezen, geldt voor de s3 en note 2 en ik denk voor alle nieuwe samsung tabs van ICS 4.0:

  don’t cry, samsung did this on purpose and it is a very good thing. You all are very very wrong and take the wrong conclusions. Did one of you actually put the main memory 16GB to the max and saw what happened after that??? Noooooooooo, just bashing on Samsung without knowing that when the main memory is full, it will automatically store your data to the external SD card. The option to choose to put pictures, video and music right away on the external card is because you can take it out and use it in another device to show or use it. Apps are mostly device specific. The main memory will also be the fastest to run data from, so Samsung made the right decision to put everything on the main memory at the max first and then push all extra data to the external micro sd card

  So wipe your tears. Apps2SD is out-fashioned, Samsung renovates stuff, don’t cry if you have only 1 kb of your main memory left… run to buy a micro Sd at your local store and you will be fine. You don’t have to root your Sammy

  dus hieruit begrijp ik dat het hoofdgeheugen eerst vol moet zitten voordat data automatisch naar een externe geheugenkaartje wordt gescheven, omdat het hoofdgeheugen het snelste data an lezen/schrijven. Je hoeft dus niet te rooten etc.

 4. Paula Canton op

  Volgens KPN geeft Samsung geen toestemming apps te verplaatsen. Als je dit toch wilt, zul je moeten rooten en dan verlies je de garantie!!

 5. Goedemorgen allemaal.

  Ik had het zelfde probleem met mn tablet. met app2sd kon ik alleen gegevens verplaatsen naar de interne SD Kaart. Ik wilde niet alleen apps verplaatsen maar ook mn muziek en films naar de externe sd kaart van 16gb.
  Mijn collega van Capi Lux kwam voor mij met de oplossing.
  Astro file manager.
  Werkt perfect. Ga naar my files – mnt – sd card. Hier vind je alles wat staat opgeslagen op je interne sd kaart. Dmv het icoontje langer vast te houden is er een mogelijkheid tot kopieren. Wanneer je weer terug gaat naar mnt heb je ook een mapje extsd. Hier kun je je icoontje weer plakken. en klaar is kees. Je kunt je gegevens dan verwijderen van de sd kaart.
  Ik hoop dat jullie hiermee geholpen zijn.

  Groetjes,

  Monique

  • Waar bedoel je?

   In de app ‘AppMigr III’ vind je dat vind je via de menuknop. Sommige tablets (bijv sommige Samsung tablets) hebben een eigen menuknop (een vierkantje met 2 streepjes erin) op de tablet. Anders kun je in de laatste versie van de AppMigr III app linksboven op de drie streepjes drukken en dan klikken op ‘Apps Verplaatsen’

   Of bedoel je in de app manager van de instellingen van je tablet? Sommige apps zijn inderdaad niet naar de sd-kaart te verplaatsen. Andere apps weer wel. Dit moet worden ingeschakeld door de app ontwikkelaar. Probeer het eens met een andere app.

 6. Ik probeer op een Archos 80B Platinum Apps vanaf mijn interne opslag naar mijn SD card over te zetten, op mijn vorige Tablet kon je als je een App wilde verplaatsen de button “Naar SD card” indrukken echter alles je nu een App opent dan zie ik daar deze button niet er staan alleen de volgende buttons “NuStoppen” “Verwijderen” “Gegevens wissen” “Chache wissen” maar de button verplaats naar SD Kaart ontbreekt,
  Ik neem toch aan dat deze Tablet met een Interne opslag van 8Gb en een uitbreidbaar geheugen van max 32GB doormiddel van een SD Card welke in een sleufje moet worden ingebracht het mogelijk moet zijn op Apps daarop te zetten.
  Ik heb getracht dit o.a. te doen met de App2SD applicatie maar die geeft aan dat de tablet geen extern geheugen heeft terwijl er toch echt een 16GB sd card inzit en ook geeft deze app aan dat op deze tablet mogelijk de applicaties niet verplaatst kunnen worden, maar dat lijk mij toch sterk, waarom zou je dan het apparaat met 32 GB kunnen uitbreiden als je er niets op kunt zetten.
  Dus mijn vraag is hoe zet ik mijn Apps van de Interne opslag naar de Externe SD Card, wie heeft de oplossing.

  • Ik vergat nog te vermelden dat de Archos Platinum 80B op Android 4.2.2 draait en heb inmiddels info gevonden dat stelt dat dit komt door Android 4.2. als deze versie geïnstalleerd is dan zou je vanaf je interne opslag geen apps op je SD kaart kunnen zetten wat inhoud dat ik dan niks aan een SD kaart uitbreiding van het geheugen heb, ik vind dit vreemd wie weet hier meer over !

   • Ik heb hier heel erg veel over gegoogled maar weinig gevonden. De conclusie is dat veel fabrikanten van Android tablets de optie simpelweg uitschakelen en dat deze niet meer te activeren is zonder de tablet te rooten en enkele hacks toe te passen. En dat is iets wat we niemand aanraden zonder zeer gedetailleerde technische kennis van het Android ecosysteem.

    Heb je een link naar meer info over ‘inmiddels info gevonden dat stelt dat dit komt door Android 4.2’? Volgens mij ligt het niet daaraan maar aan het uitschakelen van de optie door tabletfabrikanten (wat vooral ASUS en Samsung blijkbaar doen bij sommige tablets).

 7. Ik heb een Sony Xperia en heb zojuist een paar spellen gedownload zonder probleem maar als ik er 1 opstart moet er wat opgeslagen worden maar ik heb niet genoeg ruimte op me telefoon en dit word niet. Naar mijn SD kaart geïnstalleerd hoe kan dit?en wat kan ik eraan doen?

 8. Voor overzicht is de app to sd III handig. Op Acer Iconia A1-810 werkt het app verplaatsen ook niet. Hij ziet alleen de interne sd en daar staan de appies in eerste instantie. Terwijl files verplaatsen via de file manager naar externe sd prima gaat. Bij een bekende music app, werkt het zo dat die automtisch de sd kaart kiest met de meest beschikbare ruimte, dat is helemaal ideaal. Zouden de app makers meer moeten doen! Zoek zelf nu een app die het verplaatsen dus wel uitvoert, ben bang dat het root gepiel gaat worden. Mocht iemand toch nog een goed appje weten zonder root gedoe, laat het dan graag even weten! Bvd. K.

 9. Hallo ik zit dus met een probleem ik heb de Samsung tab 2. 7 inch. Busturingsysteem 4.1 .1 nu heb ik een sdcart van 32 GB geplaatst want ik wil games apps naar me sd card zetten omdat hij aangeeft dat ik geen ruimte meer heb nu heb ik begrepen dat je games niet naar je se card kan zetten wat als ik mijn tablet root kan het dan wel!!?? HELP

 10. Het niet verplaatsen van apps werd geblokkeerd door samsung. Apps die ik bij mijn htc kon ver plaatsen door op de knop naar sd te klikken lukt bij mijn s3 niet meer. Echter sinds de update naar 4.3 kan je de meeste apps terug verplaatsen naar de sd. Recent heb ik een note 8 gekocht en daar heb ik het nog niet geprobeerd.

 11. softwaretester op

  bij staat er nergens iets om apps te verplaatsen naar mijn micro sd kaart van 8GB
  ik heb een acer liquid z2
  foto’s worden wel op de micro sd opgeslagen dus de micro sd is correct bevestigd en is herkend
  er staat wel een optie verplaats naar telefoongeheugen maar dat is maar 1.2 GB met alle standaard apps
  eerst dacht ik dat de naam van micro sd in de telefoon als telefoon geheugen werd herkend en de app appp 2 sd zegt hetzelfde maar als ik in me telefoon kijk en op me pc zeggen ze allebij dat die nog bijna helemaal leeg is en ik voind er ook niks dat met apps te maken zou kunnen hebben op
  weet iemand wat ik moet doen want ik heb maar 512 ram
  alvast bedankt

  • Sorry, geen antwoord, maar precies hetzelfde probleem. Kan ook geen apps meer downloaden of updaten omdat de opslagruimte bijna vol is. De micro-SD-card is leeg…

 12. Ik heb een vraag ik heb een spel van rond de 2.3gig als ik hem wil verplaatsen verplaats die maar 80mb waar ik niks aan heb hoe krijg ik het voor elkaar om de volledige gig over te zetten. Want mijn tablet is vol maar me sd kaart nog lang niet. Alvast bedankt

Reageer