Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief
11 juli 2012

Wie zit er te wachten op Windows 8?

Firefox - Windows 8

Over een paar maanden liggen de eerste computers en tablets met het nieuwe Windows 8 in de winkel. Microsoft heeft er hard aan gewerkt en komt zelfs met twee versies van het besturingssysteem; Windows 8 voor intel-processoren en Windows RT voor ARM processoren. De Microsoft Surface tablets zien er veelbelovend uit, maar er is ook veel kritiek. Gaat Windows 8 de revolutie teweeg brengen die Microsoft voor ogen heeft? Ik betwijfel het.

Wie stappen er over?

Microsoft zal ervoor moeten zorgen dat er voldoende software beschikbaar is voor de twee Windows 8 versies. Windows RT zal een eigen appstore krijgen, geheel volgens het Apple model. Een dergelijk systeem valt of staat bij het aantal apps. Het aantal apps is afhankelijk van het aantal potentiële gebruikers en het aantal gebruikers is afhankelijk van het aantal apps. Deze patstelling is alleen te doorbreken door een groot vertrouwen van ontwikkelaars. Microsoft zal voor dit vertrouwen moeten zorgen.


Voor Windows 8 is voldoende software beschikbaar, want het kan putten uit alle programma’s die momenteel voor Windows 7 beschikbaar zijn. De moeilijkheid is in dit geval de touchscreen ondersteuning. Om ook intel-based tablets te bedienen zal veel software in de Metro UI uitgevoerd moeten worden. Of ontwikkelaars deze investering willen doen is afhankelijk van het verwachte succes.

Consumenten wachten af

De ‘gewone’ consument is huiverig om over te stappen, zo blijkt uit de reacties onder een Facebook bericht van CoolBlue. Het verdwijnen van het bekende startmenu is voor een deel van de gebruikers een doorn in het oog. Sinds de problematische introductie van Windows Vista is het vertrouwen in nieuwe Microsoft software onder het nul-punt gedaald.

Het problematische Vista heeft de adaptatie van Windows 7 versneld, waardoor meer PC’s dan ooit draaien op de meest recente versie van Windows. Hierdoor is de noodzaak van een upgrade minder dan ooit. Weinig consumenten zullen in de buidel willen tasten om de upgrade te bekostigen. De verwarrende naamgeving, de scheiding tussen Windows 8 en Windows RT en de incompatibiliteit tussen beide systemen (we schreven hier eerder over) nemen de twijfels niet weg.

Natuurlijk zal een deel van de gebruikers wél overstappen. Windows 8 zal meegeleverd worden met nieuwe PC’s, netbooks en tablets. Iedereen die na 2 juni 2012 een Windows PC kocht kan voor een klein prijsje overstappen naar Windows 8. En natuurlijk zijn er gebruikers die graag bij de tijd blijven en alle nieuwe aspecten van Windows 8 zelf willen beleven.

Bedrijven stappen niet over

De zakelijke markt is momenteel op grote schaal bezig met de uitrol van Windows 7. Microsoft heeft aangekondigd in april 2014 te stoppen met de ondersteuning van Windows XP, waardoor voor veel bedrijven haast geboden is. Deze bedrijven zullen Windows 8 overslaan en voorlopig verder werken met Windows 7.

Veel systeembeheerders willen eerst de stabiliteit van het nieuwe OS bewezen zien voordat ze overwegen om over te stappen. Nog een reden om de boot voorlopig even af te houden.

Alle ogen op Surface

Microsoft probeert de adaptatie van Windows 8, en Windows RT in het bijzonder, te versnellen door zelf met een reeks tablets de markt te betreden. Deze Surface tablets moeten de nieuwe Windows een vliegende start geven. Zoals we van Microsoft gewend zijn, zal het aan de marketing niet liggen. Binnen enkele maanden zal elke Nederlander weten dat Windows 8 er is en dat de Microsoft Surface tablets in de winkels liggen.

Het bedrijf moet erin slagen om ontwikkelaars voldoende vertrouwen te geven, zodat de applicatie catalogus snel goed gevuld raakt. Een probleem waar andere producenten ook mee om hebben leren moeten gaan, met wisselend succes. Wanneer het ze lukt om een perfecte synergie te creeëren tussen een Windows 8 PC en Windows 8 tablet, dan pas zal het masterplan van Microsoft een waarheid worden.

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

4 reacties

  1. Ik denk dat je hier microsoft een beetje te kort doet. Als het microsoft ‘ecosysteem’ rond de tablets prima aansluit op de desktops dan is er een hele grote plaats weggelegd voor surface tablets in het bedrijfsleven.

    Het apple systeem is veel te gesloten en sluit nauwelijks aan bij de gebruikte software in het bedrijfsleven. Android is wat dat betreft maar een klein beetje beter (je kan hem wel aan eigen PC hangen met USB en dan overdracht regelen maar ook dat is handmatig en vaak strijdig met de bedrijfsregels).

    Als windows/RT tablets wel synchroniseren met de microsoft servers die al in het bedrijf staan (exchange voor mail en agenda, MS office suite en niet te vergeten single sign on) dan lopen managers alleen nog met een tablet rond en niet meer met papieren naar vergaderingen. Ze lopen nu al met ipads maar documenten gaan dan via dropbox (buiten het bedrijfsnetwerk, ergo risico).

    Kijk naar de provincie zeeland. Daar wilden ze kennelijk persé windows tablets (maar een windows die niet geschikt was) omdat ze daar meer voordeel met hun huidige MS structuur zagen dan met de ipad. Ze hebben zich echter enorm verkeken op het gebruiksgemak van de ‘oude’ windows tablet vs de ipad (de ene fractie in de raad die wel voor ipads heeft gekozen was wel tevreden). Als microsoft dat verschil weg kan werken met windows RT (en ik zie niet in waarom MS dat niet zou kunnen) en zij hun office suite op windows RT aanbieden, dan hebben zij een groot pluspunt in een groot deel van de zakelijke markt. Zo is blackberry ook ooit aan zijn opmars begonnen (door de zakelijke markt goed te bedienen).

    Ik denk dus dat het succes van surface tablets niet afhangt van externe ontwikkelaars. Ik denk dat het initieel afhangt van wat microsoft zelf bij de tablets aan software biedt (integratie met het huidige MS server landschap). Pas later komt er eventueel een doorbraak bij de consumenten (lagere prijs tablets, meer diversiteit in apps).

    Dat zijn mijn 2 centen v.w.b. windows tablets

    • @Jovel, ik denk dat je gedeeltelijk gelijk hebt.

      Windows 8 komt in twee smaken, de RT versie en de “regulier X86″ versie.
      Voor de RT versie ben ik het helemaal met het artikel eens, het zal zeer de vraag zijn of dit aanslaat en dat zal volledig van de apps (content) afhangen.
      De RT versie is namelijk niet geschikt om je “gewone” software op te plaatsen en zal het dan ook moeten hebben van de content zoals die door MS en developers moet worden aangeleverd. Of dit lukt vraag ik mij zeer af en ik vraag mij ook af wie hier op zit te wachten, het bedrijfsleven in ieder geval niet.
      Voor consumenten is het misschien anders maar ik denk dat MS nog een flinke kluif krijgt aan Apple en Android. Consumenten willen apps en content zonder veel problemen en in grote hoeveelheden die makkelijk beschikbaar is, ik vraag mij af of MS die boot niet gaat missen of al gemist heeft.

      Het bedrijf waar ik werk (plm 4000 medewerkers) zit echter wel met smart te wachten op een tablet waar we onze reguliere Windows software op kunnen draaien en beheren. Wij als ICT afdeling (en onze beleidsmakers) gaan hier volledig op inzetten als dit verschijnt en omdat wij een Windows only omgeving draaien is dit voor ons makkelijker te beheren als Android tablets en zeker als de iPad. Sterker nog, wij draaien bedrijfskritiche applicaties die alleen onder WIndows draaien. Dus wat dit laatste platform betreft ben ik het volledig met je eens.
      De RT versie zullen we uiteraard wel bekijken maar bedrijfsmatig denk ik dat wij hier niet veel mee zullen doen.

      • Momenteel gebruiken jullie nog geen Windows 7 tablets binnen het bedrijf, dus waarschijnlijk voldoet Windows 7 nog niet aan de wensen van je bedrijf. Op het moment van lanceren zullen alleen MS applicaties aangepast zijn aan de Metro interface. Om een volwaardige tablet-ervaring te bieden zal de software voor Windows 8 ook aangepast moeten worden, zodat software van derden ook geschikt is voor touchscreens. Ook voor de reguliere Windows 8 zullen ontwikkelaars dus aan het werk moeten om de tabletervaring te bieden die we kennen van de iOS en Android. Anders zijn er nog maar weinig verschillen tussen Windows 7 en 8.

  2. Dat klopt Edwin, uiteraard moet dat gebeuren.
    Ik heb echter van de meeste leveranciers al vernomen dat zij hierin al stappen aan het nemen zijn.

    Feit is dat wij toch richting tablets een grote vraag zien en dat we, als we dan toch aan de tablets moeten, wij dat liever op een X86 omgeving doen dan op een RT, Android of iPad omgeving omdat wij, zoals gezegd, een Windows only omgeving zijn en al onze tools van beveiliging en beheersbaarheid daarop afgestemd hebben.
    En afgaande op contacten die ik links en rechts heb zijn collega bedrijven ook die mening toegedaan, ik denk dus dat dit in de zakelijke markt best wel een goede stap van MS kan zijn.

    Maar goed, de toekomst zal het leren…………

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.