Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
6 december 2010

Officiële aankondiging Gingerbread door Google

Google heeft zojuist de update van Android naar 2.3, oftewel Gingerbread, aangekondigd. De SDK voor ontwikkelaars is ook per direct te downloaden in de ontwikkelomgeving van Google. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste wijzingen die van toepassing zijn op Android tablets.

Gingerbread was recentelijk officieus al aangekondigd door onder andere de CEO van Google. Nu is het de beurt aan de ontwikkelaars van Google voor de officiële aankondiging en introductie. Het zijn uiteindelijk de ontwikkelaars die met de nieuwe features aan de slag zullen moeten. Zij zijn degenen die als eerste toegang krijgen tot de nieuwe features om te kunnen starten met het ontwikkelen voordat de eerste smartphones en tablets geüpgrade zullen worden. Deze Software Developers Kit (SDK) is inmiddels beschikbaar op de Development-pagina’s van Google.


De nieuwste features worden hier samengevat. Onderaan vind je een YouTube video met de belangrijkste wijzigingen in Gingerbread.

Ondersteuning nieuwe resoluties

De belangrijkste wijziging voor Androidtablet-eigenaren is de ondersteuning voor nieuwe resoluties en schermformaten. Huidige Android-tablets geven je soms het gevoel alsof je aan het werk bent met een grote smartphone. Met behulp van deze ondersteuning kunnen applicatie ontwikkelaars applicaties ontwerpen voor specifieke resoluties en schermformaten. Hierdoor kunnen eindelijk speciale applicaties worden gemaakt speciaal voor tablets met een eigen look-and-feel. Ook ziet de interface van Android 2.3 er een stuk strakker uit.

Ondersteuning voor meerdere camera’s

Alweer een grote verbetering voor tablets. Vrijwel alle kwalitatieve tablets hebben tegenwoordig de beschikking over een camera aan de achterkant, vaak van een betere kwaliteit waar je foto’s mee kunt maken, en een camera aan de voorkant (frontcam) die ideaal is voor videobellen of om te gebruiken als webcam. Android 2.3 ondersteund het gebruik van meerdere camera’s in applicaties. Ook is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd bij het gebruik van meerdere camera’s.

Bellen via Internet

In combinatie met het bovenstaande komt (video)bellen via Internet weer een stap dichter bij. Met behulp van Session Initiation Protocol (SIP) kan in de toekomst gebeld worden (eventueel met video) via de dataconnectie van het Android-apparaat in plaats van de GSM-verbinding.

Veel meer en verbeterde mogelijkheden voor games

Momenteel zijn er nog amper games te vinden in de Android Market die speciaal omwikkeld zijn voor Android-tablets. Door middel van de ondersteuning van nieuwe resoluties en schermformaten, in combinatie met de populariteit van Android-tablets zoals de Galaxy Tab, zal hier al een grote verandering in komen. Maar deze wijziging staat niet op zich. Ook komen er veel meer nieuwe mogelijkheden voor games, en worden huidige opties verbeterd. Spellen zullen sneller en soepeler gespeeld kunnen worden. Ook kan beter en sneller met sensoren geschakeld worden, en wordt een nieuwe sensor ondersteund: de gyroscoopsensor.

Verbeterd energieverbruik

Applicaties die een tijd niet worden gebruikt en die veel energie verbruiken worden voortaan sneller door Android 2.3 afgesloten. Dit bespaart stroom. Overigens zijn er nog weinig klachten bekend over de batterijduur van tablets.

Near Field Communication (NFC)

Dit is een nieuwe techniek in mobiele apparaten en Google denkt dat er een grote kans is voor nieuwe innovatieve applicaties. Met behulp van NFC is het mogelijk om te communiceren met NFC-sensoren of apparaten. Deze NFC-apparaten geven bepaalde informatie die het Android-toestel direct kan gebruiken. Zo kan het signaal bijvoorbeeld een locatie opgeven waardoor na het houden van je smartphone of tablet tegen de NFC-sensor automatisch Google Maps opent met een bepaalde locatie. Een anderen nieuwe toepassing is het gebruiken van je smartphone of tablet voor betalingen. Door middel van communicatie met een betalings-apparaat kun je eenvoudig betalen en akkoord geven over het bedrag met behulp van je Android-toestel. We zijn benieuwd wat voor nieuwe toepassingen dit voor tablets kan brengen!

Overige verbeteringen

  • Ondersteuning nieuwe media-formaten, zoals WebM, VP8 en AAC
  • Verbeterde tekstinvoer door verbeterde automatische correctie van woorden en het sneller kunnen typen van getallen en alternatieve symbolen
  • Makkelijker kopiëren en plakken door een verbeterde tekst-selectie optie

Waneer is de Gingerbread-update op je smartphone of tablet te verwachten?

Het is nog even wachten wanneer de uiteindelijke software update op je smartphone of tablet zal verschijnen. Heb je een Android-apparaat gekregen van een telecom aanbieder (meestal in combinatie met een abonnement) dan is het vaak zo dat je operator de Android update moet ontwikkelen en Over The Air (OTA) naar je sturen. De ervaring leert dat dit bij veel operators lang kan duren. Vodafone was bij Android 2.2 (Froyo) de eerste in Nederland en T-mobile de laatste.

Heb je een Android-telefoon of tablet zelf of los gekocht? dan moet de software upgrade van android via de producent verlopen. Zo zal bijvoorbeeld Samsung voor de Samsung Galaxy Tab de update verzorgen. Ook hier kunnen weer verschillen ontstaan per merk en type tablet of smartphone.

Video Gingerbread

Deze video demonstreert de belangrijkste wijzigingen voor en nieuwe features van Android 2.3. Let op: deze video is bedoeld voor ontwikkelaars, en bevat dus veel technische taal en kan wat nerd-erig overkomen.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

3 reacties

  1. Wat is een gyroscoopsensor, en wat kan je ermee?

  2. Ja een goede vraag! Wie weet dit?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.