Android 4.1 (Jelly Bean) voor tablets en smartphones: een samenvatting [VIDEO]

10

Google heeft op 27 juni 2012 haar nieuwste besturingssyteem-versie, Android 4.1, geïntroduceerd. Jelly Bean is de bijnaam van deze Android-versie. Google heeft deze update van haar software ontwikkeld met het oog op nieuwe features en snelheidsverbeteringen. In dit artikel geven we je een samenvatting van alle nieuwe features van Android 4.1 voor op je smartphone en op je Android tablet.

UPDATE 28/06/2012 – Inmiddels is een review video verschenen van Engadget over Android 4.1 Jelly Bean. Onderaan deze pagina vind je deze video waarin binnen 8 minuten alle belangrijke nieuwe toepassingen van Android 4.1 worden uitgelegd.

Snelheid – Android 4.1

De verbeterde snelheid van Android Jelly Bean is moeilijk uit te leggen in woorden. Aangezien Android 4.0 al een snel besturingssyteem was is het ook lastig om dat uit te leggen in cijfers. Daarom maakten de Android-ontwikkelaars een video waarbij je in super-slow motion de snelheidsverbeteringen van Android 4.1 kunt zien.

Het versnellen van Android 4.1 heeft de werknaam Project Butter gekregen bij Google. Door verschillende slimme gedetailleerde technieken te verbeteren wordt de Android-machine beter geolied voor nog betere prestaties!

Virtueel toetsenbord – Android 4.1

Persoonlijk vind ik dit een belangrijke verbetering: het virtuele toetsenbord heeft een grote update gekregen. Een van de belangrijkste nieuwe features van de tekstinvoer is de verbeterde voorspelling. Tijdens het typen worden suggesties van woorden getoond zodat je versnelt het woord kunt plaatsen en door kunt gaan met het volgende woord. Het systeem is nog intelligenter geworden zodat het leert van je typ-geschiedenis. Veel van deze features zijn afgekeken van third-party-applicaties zoals het populaire Swiftkey toetsenbord.

Spraakaansturing – Android 4.1

Apple heeft Siri, dus Google kon niet achterblijven. Zo heeft Google de spraakaansturing uitgebreid zodat het binnen het hele Android eco-systeem gebruikt kan worden. In eerste instantie zal alleen de Engelse taal in Android 4.1 ondersteund zijn.

Notificaties – Android 4.1

Een frequent uitgevoerde taak op je Android smartphone of tablet is het bekijken, gebruiken en verwijderen van notificaties. Google heeft altijd voorop gelopen bij de vernieuwing van deze features. Zo ook deze keer. Zo bevatten de notificaties in Android 4.1 meer informatie. Zo worden de eerste karakters van een e-mail weergegeven zodat je sneller kunt zien waar de e-mail over gaat. Veeg met twee vingers naar de zijkant en je kunt nog meer informatie over de notificatie lezen. Niet alleen e-mail maar ook andere applicaties kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid. Ontwikkelaars kunnen naar hartenlust spelen met deze nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast kun je direct vanuit een notificatie andere handelingen uitvoeren dan alleen het doorlinken naar het desbetreffende onderwerp binnen de desbetreffende applicatie. Zo kun je bijvoorbeeld direct vanuit een notificatie bellen, sms-en, whatsappen of e-mailen naar de desbetreffende contactpersoon.

Google Now – Android 4.1

Google Now is een nieuwe feature binnen de Google Search-applicatie. De applicatie probeert voor je na te denken en te handelen als een persoonlijke assistent. Kom je in de buurt van een station waar je regelmatig de trein pakt? Dan zoekt Google Now alvast de actuele vertrektijden voor je op zodat je daar direct toegang tot hebt mocht je ze nodig hebben. Staat er file op een veel-gebruikte route met je auto? Dan zorgt Google Now ervoor dat je dit weet.

Aan de hand van verschillende parameters zoals locatie, tijdstip, dag van de week, enzovoorts, probeert Google Now een stap vooruit te zijn zodat de applicatie je sneller de benodigde informatie kan verlenen. In deze video wordt de werking van Google Now haarfijn uitgelegd.

Verbeterde camera & gallery app – Android 4.1

De camera-applicatie en de gallerij, waar je foto’s worden opgeslagen, zijn in Android Jelly Bean weer verbeterd. Naast de snelheidsverbeteringen in de app kun je een geïntegreerde gallerij app verwachten binnen de camera-app. Zo kun je nog sneller je zojuist geschoten foto bekijken. Ook worden foto’s binnen de Gallery applicatie sneller en duidelijker weergegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een film-lint.

Android 4.1 downloaden

Android 4.1 komt gedurende juli 2012 beschikbaar voor de Nexus telefoons van Google en op de Google Nexus 7 tablet. Ook de Motorola Xoom-tablets zullen op termijn een update krijgen naar Android 4.1.

Op het moment is verder nog niks bekend over een software update naar Android 4.1 voor tablets en smartphones van andere fabrikanten. Houdt TabletGuide.nl in de gaten (Twitter of Facebook ) voor de laatste updates.

Android 4.1 video review

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

10 reacties

 1. Ziet er mooi uit, maar weet niet of het eerste filmpje nou zo’n heel handig move is. Vind de animatie tamelijk schokkerig verlopen. Uiteraard kijk ik wel uit naar deze update.

 2. Zullen ze in de nieuwe versie ook de domme fout van het lockscreen eruit halen, die er sinds de 75mb update van vorige maand inzit? ‘Veeg uw vinger over het scherm om de telefoon te ontgrendelen’….HET IS EEN TABLET. maak er dan device van, als je dezelfde software voor verschillende apparatuur gebruikt.

 3. Ik kan de screenshot ook niet meer vinden. Daarnaast werkt het uitzetten van de schermrotatie niet meer binnen Kobo. Daar baal ik ontzettend van en ik kan niet uitvinden hoe ik dit kan oplossen. Heeft iemand een oplossing?

 4. Mijn grote hobbies zijn aibrush en fotografie. Ik heb dan ook veel fotomateriaal op mijn externe geheugenkaart staan. Deze benaderde ik via de app. “mijn bestanden”.
  Bij het openen van een submap kon ik dan ook door alle beelden scrollen en onder in het scherm was een lint van alle fotobestanden in deze map te zien. Dit werkte perfect. Na defirmware- upgrade heb ik hier de grootste problemen mee. Na het openen van een bestandsmap en daarna een afbeelding, is scrollen niet meer mogelijk. Ook het filmlint met alle bestanden, onderin het scherm is niet meer zichtbaar.
  Mijn ervaring tot nu toe is dat de bestandsmappen klein moeten zijn, enkele Mb’s.
  Maar hoe groot mogen deze bestanden aximaal zijn ??
  Dat was in de eerste firmware niet het geval.
  Bekijken van bestanden in de galerij optie is geen optie, omdat hier geen goed overzicht mogelijk is van de mapstructuur. Ik vind dit een vervelende eigenschap en nodig de softwareontwikkelaars dan ook uit om hier vlug iets aan te doen.
  Wie heeft hier ondertussen ervaring mee en een oplossing?

 5. Marleen Hartog op

  Sinds de update een dagof wat geleden niets dan gedonder. Paar veranderingen, geen verbeteringen en enkele dramatische verslechteringen, vooral op het gebied van crashende apps. Camera doet het alleen nog maar na een nieuwe opstart, een dat geldt ook voor sommige spelllen. Volstrekt waardeloze, te weinig geteste update. Je merkt binnen een uur al dat het nog op tientallen punten verbetering behoeft.

 6. Cora Hulsman op

  vrijdag 6 december de update naar Jelly Bean gedownload, sindsdien geen toegang meer tot 4 email accounts op mijn Galaxy tab 2. Na veel gehannes, dacht dat het een virus was, vond ik op de samsungsite het bericht dat de update de oorzaak van mijn probleem was. Er wordt bij verteld hoe je dit probleem zelf kunt oplossen en er wordt een nieuwe update beloofd om het probleem te verhelpen.
  Waarom moest ik zoeken naar de oorzaak en kreeg ik er geen bericht van en waarom is de nieuwe update er nog niet … ik wil weer bereiken en bereikbaar zijn.

  Ook ik mis het screenshot ….

Reageer