Samsung neemt haar tablet-klanten niet serieus [OPINIE]

25

Begin 2011 zou de eerste 10-inch Samsung-tablet op de markt komen, wat dé grote iPad-killer moest worden met het Android besturingssysteem. De Samsung Galaxy Tab 10.1 was geboren en moest direct aanslaan bij het grote publiek. Een, naar verluid in Nederland 1 miljoen euro kostende, super-campagne moest het product bekendheid geven evenals een vliegende start om de concurrentie met de Apple tablet direct aan te kunnen gaan. Toch is het grote succes uitgebleven, ondanksde introductie van nieuwe 7-inch, 8,9-inch en 10-inch tablet-pc’s. De iPad blijft dominant. En Samsung springt niet met kop en schouders boven de andere Android-fabrikanten uit. Waarom? De reden is simpel: met een immense marketingdruk en een goed product alleen kom je er niet. Als je na de verkoop van een product niks meer om die klant geeft, dan val je als bedrijf al snel door de mand.

Inmiddels (juli 2012) is de uitrol van Android 4.0 voor verschillende Android-tablets gestart. Volg TabletGuide.nl voor de laatste updates.

De uitspraak in mijn laatste zin is hard, maar helaas ook de waarheid. Klanten verlangen na de aankoop van een product een bepaald niveau van service, in dit geval met het verzorgen van de nieuwste software op je verkochte tablet-pc’s. Deze verwachtingen zijn terecht als de service beloofd. En niet wordt geleverd. En het ergste komt nog. Het blijkt geen incident te zijn.

Galaxy Tab

Al bij de komst van de eerste Galaxy Tab, het 7-inch model dat in oktober 2010 het levenslicht zag, was duidelijk dat de Android-software al snel verouderd zou zijn. Android 2.2 was geïnstalleerd, maar al snel zouden de eerste Android 3-tablets op de markt komen. En laat deze nieuwe versie te zijn ontwikkeld speciaal voor tablets. Samsung heeft nooit helder gecommuniceerd of de Galaxy Tab geüpgrade zou worden naar Android 3. In sommige landen zei men van wel, anderen gaven aan van niet. Of zou er toch een Value Pack komen in plaats van een echte update? Veel vragen, maar een helder antwoord van Samsung is nooit gekomen. De software update overigens ook niet. Wij, als trotste eerste Android tablet-bezitters, moesten het doen met een minimale update naar Android 2.3.3.

Galaxy Tab 10.1

Bovenstaand geval staat niet op zichzelf. Bij de introductie van de Samsung Galaxy Tab 10.1 deed Samsung exact hetzelfde, alleen dan erger. Weer werd al snel na de introductie van deze 10-inch Galaxy-tablet duidelijk dat de software, Android 3 (Honeycomb), snel verouderd zou zijn vanwege de komst van Android 4 (Ice Cream Sandwich).

Samsung wijzigde haar strategie en kwam na enkele weken van onzekerheid met een aankondiging dat deze tablet, en alle andere Galaxy Tab-opvolgers (Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7 and Galaxy Tab 7.0 Plus) wél een gratis update naar Android 4 zouden krijgen. Een datum werd niet genoemd maar de belofte werd wel gedaan via verschillende communicatiekanalen waaronder op Facebook. Deze publicatie van Samsung Mobile dateert van december 2011.

Ik denk dat ik de rest van dit verhaal niet uit hoef te leggen. Met meer dan 5.000, voornamelijk negatieve, reacties bij de desbetreffende Facebook post is duidelijk dat er nog niks is gebeurd. Geen software update naar Android 4 voor één van de genoemde apparaten. Laat staan een datum, wanneer we de beloofde update kunnen verwachten. Na enkele maanden van navragen via verschillende kanalen hebben we de hoop opgegeven. En dat doen we niet snel…

Galaxy Tab 2

De introductie van de tweede generatie Galaxy Tab’s voelt dan ook als zout in de wonden van de eerste generatie Galaxy Tab-eigenaren. Deze tablets beschikken namelijk wél over Android 4. En dat is dan ook het grootste verschil tussen de eerste en de tweede generatie Samsung tablets. Verder zijn beide tablets vrijwel identiek, waardoor je zou verwachten dat het omzetten van de software geen groot issue moet vormen.

Wacht even, er kan nog meer zout in de wonden gestrooid worden. Want direct na de lancering van de Galaxy Tab 2-tablets is de prijs gedaald naar het huidige prijsniveau van de voorgangers:

[kk kkid=’967305′ number=’3′] [kk kkid=’1053774′ number=’3′]

En de concurrentie dan?

Als je naar alle A-merken kijkt dan is er maar één groot bedrijf geweest dat een 7-inch Android 2-tablet heeft gelanceerd. HTC heeft, zij het met enige vertraging, de Flyer netjes geüpdate naar Android 3.

Kijken we naar de eerste 10-inch Android 3-tablets van alle A-merken, dan zien we dat ASUS als eerste haar Transformer tablet, vergelijkbaar met de Galaxy Tab 10.1, een update gaf naar Android 4. Wel moet ik zeggen dat dat in het begin niet soepel verliep, maar ASUS liet zien er hard aan te willen werken. Snel daarna volgden ook Acer, Sony en Motorola met software updates naar Ice Cream Sandwich. Zelfs producenten van budget-tablets, zoals Archos en Yarvik, bleken snel in staat om haar nieuwere Android 2-tablets een update te geven naar Android 4.

De toekomst

Als blogger van de grootste platform-onafhankelijke tablet-website van Nederland wordt regelmatig naar mijn mening gevraagd over tablets. Vaak worden in de aankoop-fase van de vraagsteller Android-tablets met elkaar vergeleken waarbij Samsung steevast vertegenwoordigd is als een serieuze kandidaat. Het valt me op dat mijn advies al enkele maanden hetzelfde is: “goede tablets van Samsung, maar verwacht, ondanks welke belofte dan ook, geen enkele software updates naar nieuwe Android-versies. Ga er vanuit dat je het voor altijd moet doen met die ene software-versie”. Met andere woorden: als een andere tablet op het gebied van specificaties en prijs vergelijkbaar is, wat vaak het geval is, koop dan maar die andere…

Dus, Samsung, verbeter je leven en zorg snel voor een software update naar Ice Cream Sandwich voor alle beloofde tablet-modellen.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

25 reacties

 1. Ik heb de Galaxy Tab 10.1v gekocht, die kwam net uit voor de gewone 10.1
  Dit type wordt nergens genoemd als het om updates gaat dus ik denk dat Samsung deze serie helemaal niet interessant vind.
  Bij de volgende aankoop moet ik eens goed nadenken of ik geen Asus neem, die zijn een stuk sneller dan Samsung met updaten!

 2. robvermeij op

  Asus steeks echt met kop en schouders boven de andere uit qua updaten betreft. Ik meen dat de Prime (TF201) er inmiddels al zo’n vijf sinds de introductie heeft ontvangen waarvan het ook als eerste van alle tablets ICS 4.0 kreeg.

 3. Zelfs producenten van budget-tablets, zoals Archos en Yarvik, bleken snel in staat om haar nieuwere Android 2-tablets een update te geven naar Android 4.

  Vb van Archos aub. Custom firmwares daarbuiten gelaten.

   • Door te zeggen dat Archos blijkbaar hun nieuwere Android 2-tablets een update naar ICS gegeven hebben, wekken jullie beetje de illusie dat dit het geval is bij Arnova G2 tablets. Archos G9 tablets zijn uitgekomen met Honeycomb 3.2.
    _
    Oke, even wat over het onderwerp zelf – hoe kan het dan zijn dat Samsung op een na de grootste tabletproducent ter wereld is? Ja, op plek 1 staat Apple. 🙂 Maar op plek 3 dan? Amazon doet het best wel goed en misschien zelfs beter dan Asus, terwijl hun tablets niet eens in normale landen(VS noem ik geen normaal land) te koop zijn. En updates? Er is niet zo lang geleden een heel erg kleine geweest, maar Android ICS? Ho maar. En ja, ik weet heus wel dat je bij de Kindle wel heel erg ver naar Android versienummertjes moet speuren.
    Het feit is dat heel veel mensen niet eens weten wat het verschil tussen Android 2.3 en 4.0 is. Ga jij maar eens aan de eigenaren van de SII vragen wat er veranderd is? Ja, de browser is wat anders geworden; krijg je dan te horen. Hardware acceleratie? Weten ze niks van af. Dat ding werkt (niet :D), klaar. In de winkel letten ze natuurlijk wel op cijfertjes en is 8M camera altijd beter dan 5M; ook al kun je met 2MPx een 720p filmpje maken. 5000 negatieve reacties op fb? We wonen met 16 miljoen in dit polderlandje, hoor. Best een aantal daarvan heeft een Samsung tablet. In de tijd dat Asus en Acer hard aan hun Transformer Infinities met quad-core processoren en weet ik veel wat allemaal zitten uit te brengen, zeggen Archos en Samsung “ach, doe maar ICS erop en dat oude meuk gaat nog verkopen ook”.
    En ik dan? Ik ben een van die 5000 mensen die Samsung op hun facebook voor stelletje idioten uitmaken; ik wil die update wel hebben. En Samsung maakt het echt niet uit of die 5000 mensen volgend jaar nou een Samsung Galaxy Tab 99.9, Archos cobalt 70 of een Asus Transformer Infinity III nemen. ~10 miljoen mensen wereldwijd nemen gewoon een Sammy. Mmmm.

 4. Leon,
  Heel goed om dit eens te ventileren in een editorial op deze site. Jij weet dat ik een van de eersten ben geweest om dit te zeggen.
  Na mijn aankoop van de eerste 7″ Samsung, was ik dermate teleurgesteld door het uitblijven van updates (zelfs de update naar 2.3 is mij nooit gelukt via Kies) en de afbouw van connectiviteit bij de opvolgers (zeg maar ‘the Apple way’) dat ik gelukkig heb gekozen voor de ASUS 101, die keurig is geupdate naar ICS en nog steeds als een zonnetje draait.
  Het is dat ASUS nog geen mobiele telefoon had anders zou ik zeker niet hebben gekozen voor de Galaxy2. Overigens is dat zeker ook de laatste Samsung ever na het debacle van de update naar ICS. NOOIT MEER SAMSUNG en dan bedoel ik geen enkel product van die onbetrouwbare firma.

  Voorlopig ASUS even voor het mobiele werk. Die club heeft totnutoe ALLES gedaan wat zij beloofden. En nog eens goede producten ook. Wat wil je nog meer.

 5. Ik ben het wel eens. De after-sales service van Samsung is echt heel slecht te noemen. Ik heb zelf een Tab 7.0 Plus gekocht met de upgrade naar ICS (die al bevestigd was) in mijn achterhoofd. Een half jaar later is hier nog niets van gekomen, en Samsung doet meer dan beloven dat hij “uiteindelijk” naar de 7 Plus zal komen. Releasedata worden echter goed stil gehouden. Asus is wat dat betreft veel sneller met upgrades.

  Verder is het installeren van een custom ROM voor de 7 plus geen optie, omdat Samsung een proprietary driver voor de WIFI chip gebruikt heeft, waardoor wifi op custom roms bijna onmogelijk is (best lastig voor een wifi ony tablet).

  Achteraf gezien had ik inderdaad beter een Asus kunnen kopen.

 6. Eindelijk eens benoemd.
  De waarheid is hard maar wat hier wordt beweerd kan ik bevestigen.
  En niet alleen met Tablets is de aftersales bedroevend slecht ook bij televisies is dit zo.

  • Eerst zien dan geloven.
   Je hebt snel een slechte naam, maar het duurt heeeeeel lang voordat mensen je weer vertrouwen. Ik voorlopig niet.

 7. Ik heb een 10.1-3G tab en een 7.7 tab. Samsung komt inderdaad haar afspraken over nazorg(updates)niet na. Men onderschat het belang hiervan bij haar klanten. En ja dat doen de Appels van deze wereld wel beter. Ik hoop dat ze toch nog met de updates komen. Anders koop ik in het vervolg geen Samsung meer. Dit terwijl de producten prachtig zijn en goed zijn. Je moet echter als merk doen wat je beloofd, Anders verlies je de sympathie van je kopers. En dat is jammer. Juist door alle rechtzaken aangespannen door Appel hebben ze veel goodwill gekregen. Kom Samsung Nederland, zet eens wat druk. Reageer in ieder geval eens!

 8. Patrick de Horn op

  ik vind het te Gek voor woorden dat een toko als Samsung zich zo laat kennen !
  Ik heb al sind vorige jaar september een Tab 10.1 en was dolblij te horen dat ICS4.0 eraan zat te komen , maar tot op de dag vandaag nog niets, maar dan ook helemaal niets.
  ik ben zeker geen apple fan maar door zo iets ga je wel nadenken, neem yarvik een simpel merk heeft wel de meeste tabs al omgezet naar ICS 4.0 daar kan Samsung nog een puntje aan zuigen !!!
  ze moeten wel heel erg snel komen vind ik je kan mensen niet zo lang laten wachten.

 9. Iedereen verwijst hier wel naar Apple als een voorbeeld, vergeet echter niet dat Apple ook de ondersteuning voor zijn eerste tablet heeft stopgezet.
  Waarmee ik wil zeggen dat ieder bedrijf (Apple, Asus, Samsung) in wezen geen ruk geeft om zijn klanten als ze eenmaal wat hebben gekocht, maar alleen updates geven als ze denken dat je in de toekomst weer iets van ze koopt.
  Kennelijk is Samsung ervan overtuigd dat dit gebeurt, dus doen ze niet aan aftersales. Apple denkt daar wat anders over en Asus weer anders.
  Maar op het moment dat een bedrijf denkt dat ze zonder updates (dus geld uitgeven) toch je als klant kunnen houden, dan hebben ze sch…t aan je.
  Na 30 jaar dienst bij een commercieel Amerikaans bedrijf (van de fotorolletjes en nu falliet) denk ik dat ik dit wel hardop kan verdedigen!

  • Apple stopt inderdaad met updates voor de 1e iPad. Maar dat betekent wel dat ze twee volledige jaren updates hebben uitgebracht. Updates met steeds nieuwe functies en niet alleen wat bugfixes. Dat is in deze branche bijzonder lang.

 10. De opmerking over de update van HTC wil ik even wat nuanceren. Sinds de release, juni 2011, heb ik de HTC Flyer gehad. De Android Honeycomb (v3) update zou snel na lancering volgen.
  Na tijden van non-communicatie verscheen in oktober een eerste beta versie. Voor het grote publiek nog niets. Pas in december is deze versie uitgerold. Daartussen bleef de communicatie over de update zeer miniem (zeg maar gewoon niet)

  Nou heb ik “geluk gehad” dat bij mij in huis is ingebroken en ik de (toen nog vrij hoge) nieuwprijs heb gekregen. Ik heb wat anders gekocht, geen HTC. Een populair apparaat die wordt ondersteund door xda. Niet voor iedereen weggelegd maar ik zorg zelf wel voor wat vernieuwing.

 11. Als eigenaar van een Tab 10.1 zal dit de laatste Samsung zijn die ik koop, ik heb per e-mail de bevestiging dat mijn tablet nooit op Android 4.0 zal gaan draaien:

  Geachte heer ,

  Dank u voor uw e-mail met betrekking tot uw Samsung Galaxy Tab.
  Wij hebben uw vraag in goede orde ontvangen.

  De Galaxy Tab P7510 zal niet geupdate kunnen worden naar de İCS 4.0 , er is door ons verteld dat de Galaxy Tab P7510 geupdate zal worden naar de İCS 4.0

  Er is nu op dit moment de Galaxy Tab2 series uitgebracht, die verkocht worden met İCS 4.0 software

  Ondertussen zit mijn broer al 3 maanden te spelen met zijn Asus Transformer die wel bijgewerkt is naar 4.0

  EN BEDANKT SAMSUNG, OOK VOOR ALLE DUIDELIJKHEID OMTRENT DIT ONDERWERP.

 12. Ik heb de bovenstaande ervaringen gelezen en ben daar wel van geschrokken. Ik heb nog geen tablet (ja, echt, er zijn nog mensen zonder tablet!) en ik ben me aan het oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Iedereen mag me nu uitlachen, maar ik weet nog niet zo heel veel van tablets. Ik wil geen iPad, omat ik een hekel aan Apple heb. Dus kijk ik naar een Android-tablet. Liefst met Android 4 (ICS). Ik heb in een winkel even met een Samsung Galaxy Tab 2 10.1 staan “spelen” en dat ding beviel me wel. De Asus TF300T met toetsenbord-dock vond ik ook erg mooi, maar niet zo solide en bovendien veel duurder dan de Samsung. Maar nu lees ik hier, dat Samsung een waardeloos merk is. Kan iemand mij adviseren, welk BETAALBAAR Android-tablet ik zou kunnen kopen? Alle hulp en advies is welkom! Bij voorbaat mijn dank.

  • Hoi Jeroen, dank je voor je reactie op bovenstaand artikel. Ik wel even duidelijk maken dat de column gaat over de software updates van Samsung en niet over de kwaliteit van de tablets an sich. Samsung is absoluut geen waardeloos merk en maakt wel degelijk goede tablets. Alleen haar reputatie op het gebied van software updates zou je wel ‘waardeloos’ kunnen noemen, om in je woorden te blijven.

   Over je keuze: wellicht kunnen de bezoekers je verder helpen. Bedenk eerst of je een 7-inch of 10-inch model wilt hebben, en hoeveel geld je uit wilt geven. Succes met je zoektocht! Kijk even bij de beginnerssectie. Daar vind je onder andere dit artikel: http://www.tabletguide.nl/1554/letten-kopen-tablet-1-3/

 13. Mijn tab heeft onlangs een update van Samsung gehad en sindsdien kan ik mijn e-mail van Ziggo (@home) niet meer lezen. Ook niet nadat ik die opnieuw heb ingesteld. Wat kan ik nog doen?

Reageer