AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
13 juni 2012
Bron: VR-zone

‘Windows RT-tablet kan niet gaan concurreren met prijs iPad en Android’

De prijs van Windows RT-tablets had ik niet eens opgenomen in het opiniestuk over drie valkuilen van Windows 8 & RT. Toch lijkt de prijs van deze Windows-tablets, die de concurrentie aan zouden moeten gaan met de iPad en met Android tablets, bij voorbaat al een van de grootste belemmeringen te worden van het nieuwste Windows-systeem. De journalisten van VR-zone spraken met verschillende Windows RT-tabletfabrikanten en kwamen tot de conclusie dat Microsoft zo’n 85 dollar gaat vragen voor de licentie. Juist dat is alleen al 85 dollar aan onkosten om de software te kunnen draaien op de tablet.

Het Android besturingssysteem is bijvoorbeeld helemaal gratis. Apple ontwikkelt en verkoopt alles zelf en heeft één prijs voor haar hardware in combinatie met de Apple software.


Het bedrag van 85 dollar moet nog eens worden opgeteld bij de kosten van de onderdelen. Uit de specificaties van de eerste Windows RT-tablets blijkt dat het systeem hoge eisen stelt aan de prestaties van de hardware. Minimale hardware-eisen zijn nooit gepubliceerd door Microsoft maar het lijkt voor de ARM-processoren een hele waslijst te zijn. Een supersnelle dual-core of een quad-core chipset lijkt een vereiste te zijn. Ook zien we bij de eerste Windows 8- en Windows RT-tablets maar liefst 2 GB RAM geheugen. De iPad heeft dat niet nodig en ook bij Android hebben we deze hoeveelheid werkgeheugen nog nooit voorbij zien komen. Tel daar nog minimaal 32 GB Flash-opslag bij op en je hebt alleen al op papier een waslijst aan dure onderdelen.

VR-zone werd verteld dat de goedkoopste Windows RT-tablets zo’n 550 tot 800 dollar moeten gaan kosten. Voor Europa kun je deze prijzen in dollar meestal direct doorvertalen naar euro’s. Premium Windows RT-tablet-pc’s moeten voor 800 tot meer dan 1000 dollar over de toonbank gaan.

Ter vergelijking: de iPad 2 adviesprijs is een kleine 400 euro. Vergelijkbare 10-inch Android-tablets heb je al vanaf 300 euro.

Wel moet gezegd worden dat je bij het Windows RT-systeem standaard de meest-gebruikte Microsoft Office-applicaties krijgt: Word RT, Excel RT, Powerpoint RT en Onenote RT.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

4 reacties

  1. Is de release datum van Windows RT al bekend?

    • Microsoft heeft altijd gezegd dat RT tegelijk met Windows 8 uitgebracht zal worden. Indicaties wijzen op eind 2012 (schatting: oktober / november). Aangezien Windows RT alleen gebundeld met producten verkocht zal worden zullen dan dus ook de eerste tablets uitgebracht moeten worden.

      Als je het mij vraagt: lijkt mij allemaal nogal kortdag, voornamelijk ook omdat nog geen enkele app ontwikkelaar een testversie heeft gekregen van een Windows RT-product om hun apps daarop te ontwikkelen of aan te passen.

  2. Ik heb geen idee wat iOS tov de tablet kost. Dat zal Apple nooit vertellen. Die verhouding is puur speculatief, net als de bedragen en specs die in dit stuk genoemd worden.

    Eerst zien, dan geloven MS is ook niet gek!

    • dat denk ik ook. wel heel makkelijk praten dit allemaal om MS al voordat er prijzen bekent zijn al in een onmogelijke positie te brengen, maar ik kijk er niet van op als MS met hun nieuwe windows 8 en tablet versie hoge ogen gaan scoren

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.