Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief
23 mei 2012

Wat is een custom ROM? [Tablet woordenboek]

Als je het besturingssysteem van je tablet wilt vervangen maar de producent biedt je die mogelijkheid niet, dan ben je aangewezen op een zogenaamde ‘custom ROM’. Je installeert dan een aangepaste (custom) versie van het besturingssysteem in het geheugen van je tablet (ROM). Deze custom ROM’s zijn via internet te verkrijgen en zijn vaak het werk van ontwikkelaars die dergelijke software als hobby ontwikkelen. Sommige ontwikkelaars pakken het produceren van die ROM’s zeer professioneel aan.

Waarschuwing: begin alleen aan het werken met custom ROM’s wanneer je een ervaren gebruiker bent. Het installeren van een custom ROM is een specialistisch werkje en wanneer de installatie niet goed verloopt kan je tablet onbruikbaar worden. Dergelijke schade is vaak onomkeerbaar.

Veel custom ROM’s zijn beschikbaar via het forum van XDA-Developers. Deze community kent zeer actieve gebruikers en daardoor ook veel ondersteuning en uitleg voor beginners. Het blijft wel een technische aangelegenheid, dus enige kennis van informatica is een voordeel.


Vooral voor het Android besturingssysteem zijn diverse soorten custom ROM’s te vinden. Door het open karakter van Android is het relatief gemakkelijk aan te passen en ook grafisch zijn er veel zaken gemakkelijk naar eigen hand te zetten. Dat maakt het een populair OS onder ontwikkelaars.

Om een custom ROM te installeren moet de tablet ‘geroot’ zijn. Dit betekent dat je volledige zeggenschap moet krijgen op je tablet, vaak door een eveneens door ontwikkelaars beschikbaar gesteld programma. Soms is het nodig de bootloader te ontgrendelen voor het rooten van de tablet mogelijk is. Meer informatie over rooten vind je ook op het forum van XDA developers.

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.