AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
23 april 2012

Eerste ASUS Transformer Pad 300 review: wat vinden de experts er van?

Je kunt vanaf deze week de Transformer Pad 300 kopen in Nederland. De experts van de eerste internationale websites hebben deze nieuwe tablet in hun handen gehad en de eerste reviews verschijnen inmiddels online. In februari mochten we al kort met deze tablet spelen en hadden we al een video gemaakt, net als wat snelle notities. In dit artikel vergelijken we onze ervaringen met die van de experts. Snel zullen we zelf een review kunnen maken van deze nieuwe ASUS Transformer tablet. Tot die tijd moeten we het doen met de mening van internationale experts.

Ontwerp

Een samenvatting van de verschillen met de Transformer Prime:


  • De Transformer Pad 300 is zo’n 1,5 millimeter dikker. Het toetsenbord is zo’n 2,5 millimeter dikker;
  • De Transformer Pad 300 is zo’n 100 gram zwaarder. Het toetsenbord weegt ongeveer 50 gram meer;
  • De behuizing van de Transformer Pad 300 is gemaakt van plastic, in tegenstelling tot het aluminium van de Transformer Prime.
Net als wij tijdens onze korte sessie op het grote mobiele telefonie-congres in Barcelona, vonden de experts dat het formaat en het gewicht van de Transformer Pad 300 merkbaar zwaarder is dan haar concurrenten. Einde van de vergelijking met de Prime. Nu de mening van de internationale experts.

De tablet oogt en voelt solide aan, zo merkt ook Androidandme.com op. Toch moet opgemerkt worden dat de tablet niet uitblinkt in ontwerp, formaat en gewicht. De conclusie is dat er prima met de tablet te werken is, maar het gewicht en het formaat zijn niet ideaal.

Over de plastic behuizing lopen de meningen uiteen. Sommige websites zeggen dat dit een stap achteruit is, terwijl anderen zoals de reviewers van Tweakers, aangeven dat de ribbels in het plastic meer grip bieden dan concurrerende aluminium tablets.

Beeldscherm

Het beeldscherm is alleen gewijzigd op het gebied van de IPS-technologie. Maar vele reviewers merken op dat er amper verschil te zien is in de tablet-schermen van de Transformer tablets die nu te koop zijn. Het beeldscherm van de Transformer Pad 300 tablet-pc wordt ervaren als prima, tot zelfs uitstekend.

Prestaties

Op dit gebied zijn geen verschillen op te merken in vergelijking met de Transformer Prime tablet. De tablet is supersnel, in combinatie met het Android 4-systeem. Ook het opstarten en gebruiken van zwaardere games en applicaties gaat uitstekend. Slashgear.com maakte een review en speelde enkele spellen met deze Transformer Pad 300 tablet.

Accu

Zoals ook in Transformer Pad 300 specificaties valt te lezen is de accu wat  minder dan die van de Transformer Prime. Ook Engagdet valt dit op in hun accu test die ze uitvoeren met elke tablet-pc die ze in handen krijgen. De Transformer Pad behaalt in deze test een score van zo’n 8,5 uur, zonder de docking station die over een extra accu beschikt. Ter vergelijking, de Transformer Prime behaalt een resultaat van 10 uur en een kwartier en de Samsung Galaxy Tab 10.1 haalt een kleine 10 uur.

Software

Alle reviewers zijn eenduidig over de Android 4-software op de Transformer Pad 300 van ASUS: uitstekend! Wel moet worden opgemerkt, maar dat is een algemeen aandachtspunt, dat nog maar weinig apps zijn ingesteld, of gebruik maken, van de volledige quad-core rekenkracht van deze tablet.

Camera

Uiteraard komen ook weer de camera-vergelijkingen naar voren. Zonder al te veel aandacht te besteden aan de details moet gezegd worden dat de camera beter functioneert dan bijvoorbeeld de camera’s van concurrenten van Acer, Samsung en alle budget-tablets. Ook de 1080p video opname (30 fps) is uitstekend. De resultaten zijn vergelijkbaar met de camera resultaten die we ondervonden tijdens de ASUS Transformer Prime review (scrol naar beneden voor de voorbeeld video).

Specificaties vergelijken

Zelf kun je de specificaties van de Transformer tablets vergelijken in de tabel in de link. Of vergelijk de Transformer Pad 300 met andere tablets in de tablet vergelijker.

Algemene conclusie

Om alle bevindingen van de eerste reviewers samen te vatten, kunnen we de korte conclusie trekken dat de Transformer Pad 300 van ASUS (TF300) een uitstekende tablet is. De tablet doet niet veel onder voor de Transformer Prime, de enige quad-core tablet die nu te verkrijgen is. Met een vanaf prijs van 400 euro (adviesprijs Prime: 600 euro) is de ASUS Transformer Pad 300 zeker een aanrader voor zowel de gewone consument als voor game-liefhebbers en gebruikers die op zoek zijn naar een Android tablet voor zakelijk gebruik.

Een korte, misschien wat kunstmatige review, maar inclusief vergelijking met de Transformer Prime, van CNET is een aanrader om te kijken als introductie van deze tablet.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

3 reacties

  1. Asus Transformer Pad 300T,

    Wat een fijne tablet. Alle software draait soepel op de android 4 programmatuur.
    Heb er een losse styles bijgekocht en dat is ideaal. Kan ngeveer 5,5 uur op volle kracht werken met de Asus.

  2. Afgelopen week hebben we deze Asus Pad 300T gekocht maar sinds er Jelly Bean (4.1.1) opstaat krijg ik het idee dat ie veel trager is geworden met bijv terug naar homescreen en dat dan soms de apps niet te zien zijn en slechts na 5-10 seconden verschijnen. Ik heb alleen een cold reboot gedaan. Vanavond nog terug naar fabrieksinstellingen zetten want ik las op sommige fora dat dat ook goed zou moeten helpen.

    • Hoi Robin,
      Hoewel ik jouw probleem in mijn kringen nog niet zelf heb meegemaakt weet ik van diverse fora dat een volledige herstart vaak een oplossing is voor het traag reageren van een Android tablet.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.