Top 6 gratis e-reader apps voor je Android tablet

45

De markt voor digitale boeken blijft groeien. Steeds meer consumenten stappen over op een e-reader of tablet om digitale boeken te lezen. Voor Android zijn inmiddels diverse apps beschikbaar waarmee digitale boeken gelezen kunnen worden.

Dit overzicht geeft je de top 6 applicaties om e-books te downloaden en te lezen. Deze 6 apps zijn gratis te downloaden in de Android Market. Boeken kun je gratis downloaden, of je kunt in bepaalde toepassingen ook betaalde versies downloaden.

Dit artikel verscheen in november 2010 en is het laatst bijgewerkt in september 2012. Lees ook de reacties onder dit artikel voor de mening van anderen over e-reader applicaties voor op je Android tablet. Of geef zelf je mening :-). Niet op zoek naar een app maar naar een e-reader? Kijk dan bij Bol.com.

Eerder verscheen het artikel: E-books lezen: Tablet of E-reader?

1. Kobo

KoboKobo kennen we als producent van e-readers. Daarnaast heeft het bedrijf ook een applicatie ontwikkeld voor Android tablets. En die applicatie is zeker de moeite waard. Allereerst ziet de app er bijzonder mooi uit. De app oogt volledig en modern en draait soepel.

Met ‘Reading Life’ probeert Kobo het lezen een sociaal tintje te geven. Het systeem beloont je voor het lezen en stelt je in staat informatie over het te lezen boek te delen via Facebook. Deze functie is overigens eenvoudig uit te schakelen.

De app is eenvoudig in te stellen en aan te passen aan je wensen. Denk daarbij aan lettergrootte, helderheid van het scherm, uitlijning, dag/nacht modus etc. Bladwijzers worden gesynchroniseerd in je Kobo account, mits je het boek in de Kobo shop hebt gekocht.

Kobo maakt verbinding met een uitgebreide webshop waar eenvoudig boeken te kopen zijn. Daarnaast is het erg eenvoudig je eigen boeken te importeren. De app doorzoekt de opslagruimte van de tablet en laat je vervolgens kiezen welke boeken je wilt toevoegen aan de bibliotheek.

De app doet suggesties voor nieuwe boeken, maar tot nu toe is die functie niet heel accuraat gebleken. Het lijkt een systeem te zijn om onbekende boeken te pluggen aan een nieuw publiek. Heel relevant zijn de aanbevelingen helaas niet.

Oordeel
+ Mooie app
+ Eenvoudige import mogelijkheden
– Irrelevante suggesties

Downloaden: Kobo (gratis)

2. Aldiko

Aldiko is nog altijd de populairste en meest geïnstalleerde e-reader app voor Android. De app draait dan ook alweer een tijdje mee en heeft inmiddels een grote schare fans gekregen.

De app ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, waarvan Epub de belangrijkste is. Dit formaat wordt vandaag de dag het meest gebruikt, vooral voor gratis digitale boeken.

AldikoAls je een boek opent begin je bij de kaft, indien deze beschikbaar is. Er zijn veel standaard instellingen die je eenvoudig kunt veranderen. Uiteraard is er dag en nacht modus en kun je de helderheid van het scherm instellen door aan de linkerkant van het scherm verticaal te slepen.  Wat ons opviel was dat het niet handig is om dit te doen in combinatie met de instelling van Android om de helderheid van je tablet scherm automatisch te bepalen. Hierdoor verandert de helderheid van je digitale boek telkens als je in een andere omgeving gaat lezen. Andere instellingen zijn: direct naar inhoudsopgave gaan, bladwijzers maken, woorden zoeken op een pagina, woordenboek, lettertype en layout settings, letter grote, navigatie settings en zelfs de mogelijkheid om je persoonlijke CSS te gebruiken.

Aldiko geeft je de mogelijkheid om eigen boeken te importeren in de app. Via de ingebouwde verkenner is dit een fluitje van een cent.

Samenvattend, deze e-reader applicatie voor op je Android tablet is ideaal om snel boeken te downloaden en te lezen. Bij de instellingen kun je alle noodzakelijke instellingen veranderen. Een uitstekende gratis applicatie!

Oordeel
+ Zeer gebruiksvriendelijk en mooie layout
+ Makkelijk instellingen veranderen & veel instelling opties
Weinig betaalde boeken te downloaden

Downloaden: Aldiko (gratis)

3. Mantano Reader

Mantano Reader is een relatief nieuwe e-reader in de Play Store. De app oogt professioneel. Na opstarten zie je direct je eigen bibliotheek. Deze lijst met boeken kan aangepast worden aan de eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit een simpele lijst, meer details of met thumbnails. Daarnaast kan de lijst eenvoudig gesorteerd worden.

De app ondersteunt diverse formaten boeken, waaronder ePub en PDF. De app is in staat je toestel te doorzoeken op nieuwe boeken die vervolgens toegevoegd kunnen worden aan de bibliotheek.

Het leesscherm is aan je eigen voorkeur aan te passen. Er zijn standaard thema’s voorhanden, zoals zwart op wit, wit op zwart en sepia. Daarnaast kun je ook je eigen thema creëren. Daarbij kun je lettertype, regelafstand, uitlijning en marges aanpassen.

Naast de gratis versie van Mantano is er ook een ‘premium’ versie te downloaden. Deze heeft ondersteuning voor het maken van aantekeningen, woordenboeken en een online zoekfunctie voor boeken.

Oordeel

+ Ondersteunt veel bestandsformaten
+ Veel aanpassingen mogelijk
 Uitgebreide versie niet gratis

Downloaden: Mantano Reader (gratis)

4. FBReader

FBReader is de Android applicatie versie van de bekende FBReader op de computer. Deze applicatie is niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld Aldiko, maar je kunt er prima ebooks mee lezen. Je kunt via de applicatie gratis boeken lezen via de bekende bronnen als Feedbooks, Manybooks en Smashwords. Betaalde ebooks downloaden is niet mogelijk. Je kunt ook zelf boeken downloaden en op je Android device zetten.

De FBReader ondersteund de formaten oeb, epub en fb2. Ook kun je boeken lezen direct vanuit nog ingepakte bestanden als zip en gzip. De basis instellingen kun je aanpassen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen door te bladeren door de pagina’s door van horizontaal met je vinger over het beeldscherm te slepen. Ook kun je ervoor kiezen om verticaal te scrollen, net als een webpagina. Andere instellingen zijn: nachtmodus, veranderen van kleuren, lettertypen en lettergrootte.

Oordeel
+ Ondersteunt veel bestandsformaten
+ Makkelijk boeken downloaden via bekende gratis boeken-databases
 Niet zo gebruiksvriendelijk

Downloaden: FBReader (gratis)

5. Boekenbol

BoekenbolHalf november is Boekenbol, zoals deze applicatie heet, in de Android Market beschikbaar. Deze gratis applicatie kun je pas gebruiken als je zowel een account hebt bij Bol.com en bij Adobe. In de applicatie moet je inloggen op beide accounts om de e-reader applicatie goed te kunnen gebruiken.

De applicatie is verdeeld in 3 tabbladen: gedownloade boeken, boeken downloaden bij Bol.com en een help tabblad. Het assortiment boeken is identiek aan het digitale Bol.com boeken assortiment.

Deze applicatie heeft alleen basic instellingen die je kunt aanpassen, zoals scherm helderheid en dag en  nacht visie. Ook kun je zoeken naar woorden, aantekeningen maken en het lettertype vergroten of verkleinen.

Oordeel
+ Zeer snel en handig boeken downloaden
+ Boeken zijn snel te openen en goed weergegeven
 Alleen origineel gekochte boeken met DRM zijn te lezen
 Bol.com account & Adobe account nodig

Downloaden: Boekenbol (gratis)

6. Kindle e-reader voor Android

KindleDe Kindle e-reader applicatie is de internationale versie van de Bol.com applicatie, ontwikkeld door Amazon. Als je veel Engelstalige boeken leest dan is deze Android applicatie voor ebooks onmisbaar. Maak je al gebruik van een Kindle e-reader, dan kun je op deze applicatie ook die gedownloade boeken lezen. Het is niet mogelijk om zelf-gedownloade ebooks te lezen met deze applicatie.

Om deze applicatie te kunnen gebruiken moet je uiteraard een account hebben of maken bij Amazon.com. Dit kan via de applicatie. Om boeken te kunnen downloaden moet je eerst je creditcard registreren. Doe je dit niet dan kun je geen boeken downloaden, ook niet als ze gratis zijn! Boeken lezen gaat goed met deze applicatie.

Oordeel
+ Zeer ruim aanbod van voornamelijk Engelstalige boeken
+ Boeken kopen en downloaden gaat snel en is makkelijk
Geen mogelijkheid om zelf-gedownloade boeken te lezen
Ook bij gratis boeken moet je een creditcard registreren in je Amazon account

Downloaden: Kindle (gratis)

Lees ook het artikel: E-books lezen: Tablet of E-reader?

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

45 reacties

 1. Weet u of, en zo ja waar, een e-reader app te downloaden is voor Android platform, die het formaat Mobipocket ondersteunt? Is er ook een download market voor Android/Mobipocket apps en boeken? Deze wil ik graag gebruiken op mijn Samsung Galaxy S smartphone.
  Aldiko wordt geadviseerd voor Android, maar deze ondersteunt geen Mobipocket;
  Lexcycle Stanza, Calibre en Okular worden geadviseerd voor Mobipocket, maar deze draaien niet op Android.
  iReader for Android ondersteunt Mobipocket, maar in kan Chinees niet wijzigen in een andere taal en ik twijfel aan de juiste werking en deze geeft geen download market.

  • Mobi is het formaat waarin amazon zijn ebooks uitlevert (als je ebooks koopt bij amazon krijg je dus geen epub!). Dit is een eigen formaat van amazon en kan in veel gevallen niet op andere eraeders dan die van amazon (of de apps van amazon). Dus als je mobi wil afspelen zit je meestal vast aan de kindle app (want die is van amazon).

   Voor zover mij bekend kan Calibre (gratis/open source ebook management software) wel heel veel formaten omzetten in andere formaten. Ik vermoed dan ook dat Calibre de mobi kan omzetten naar epub. Dan kan je daarna je ebook(s) wel lezen met elke willekeurige ereader app (want ze ondersteunen wel allemaal epub (behalve kindle).

 2. Beste Leon,
  Ik heb sinds vorige week de archos arnova g2 in mijn bezit, leuke tablet voor relatief weinig geld. Nu heb ik aldiko erop staan omdat ik op vakantie graag boeken lees. Dit uitgerpobeerd en gaat allemaal goed. Maar als ik bijv ’s avonds de archos uitzet en de volgende dag weer aanzet zijn mijn boeken uit de boekenkast verdwenen. Ook als ik bijv mijn sd kaart verwijder om via de pc weer wat nieuws erop te zetten, dan staan mijn boeken er ineens 3 dubbel in. Maar als ik elke keer mijn boeken kwijt ben, weet jeook niet meer waar je gebleven bent met lezen. Heb jij hier een oplossing voor??
  Alvast vriendelijk bedankt!!

   • Nee nog nooit eigenlijk, heb deze gelijk met de tablet erbij gekocht, dus nam aan dat het goed moest zijn. Maar dan ga ik volgende week maar eens een extra sd kaart aanschaffen, kijken of het helpt. hierboven staat trouwens uitgelegd dat op de 1e plank boeken staan die je laatst hebt geopend, 2e plank die je ooit hebt gedownload enz. maar bij mij staat alles gewoon op de 1e plank hoor. En krijg hem alleen liggend te zien, terwijl ik het boek wel staand lees. Heeft dat ook met de fout op de sd kaart te maken???

  • Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe je exact boeken kunt downloaden van Bol.com. Maar via Aldiko kun je alle boeken die je download in PDF of EPUB formaat lezen.

 3. Help! ik heb aldiko en een boek gedownload via bol. Nu moet ik elke keer het adobe digital id die op een andere pc staat invoeren. Is er geen andere mogelijkheid dat het boek gelijk geopend wordt?

 4. Artikel is inderdaad zwaar verouderd.
  Aldiko wordt ook hier hemelhoog geprezen, maar op mijn TF101G nagenoeg onbruikbaar. Kijk eens naar mylibrary, veel beter.

   • Geen CoolReader. Helaas.

    + Leest direct van usb stick of externe geheugenkaart. Na verwijdering van stick en herplaatsing komt direct weer de bladzijde tevoorschijn, die je aan het lezen was. Dus geen opslag op intern geheugen. (op vele andere bookapps, die ik heb geprobeerd niet mogelijk)
    +Nederlandse gebruiksaanwijzing.
    + Veel instellingen b.v. 2 bladzijden op een scherm, makkelijk om te slaan enz.
    – Geen PDF.

 5. Offtopic, ik weet het, maar…

  Als je boeken electronisch wilt lezen, koop dan een e-book.
  Ik heb beide, een tablet en een e-book en deze zijn echt niet te vergelijken.
  Een e-book is vele malen beter dan een tablet.
  Ik gebruik mijn tablet dan ook alleen maar voor strips (kleur en gelijk een hele pagina)

  Echt, vergeleken met een e-book is een tablet maar behelpen!
  Okee, het is offtopic maar wilde het toch even vermelden.

  • Valt wel mee, dat behelpen. Heb een e-book én een tablet, maar sinds ik my library op m’n tablet heb, gebruik ik het e-book eigenlijk niet meer. Het tablet reageert véél sneller, het contrast tussen letters en achtergrond is beter én instelbaar, en je hoeft niet te zorgen dat je een beetje in de buurt van je lichtbron zit.
   Buiten in het zonnetje is het e-book in het voordeel. En een e-book zou theoretisch langer achter elkaar gebruikt kunnen worden zonder opladen. Heb ik niks van gemerkt.

   • Hoi Paul,

    Ik heb al op je opmerkingen gereageert http://www.tabletguide.nl/26798/e-books-lezen-tablet-of-e-reader/#comment-9740
    Zou het kunnen dat jij een heel oude e-book hebt?
    Op een acculading haal ik makkelijk 2 weken lezen met een gemiddelde van 2 a 3 uur per dag. Dat was op een vakantie en de accu was nog niet leeg daarna.
    Ik denk dat als ik het ga uittesten dat ik wel op 4 weken kom.
    Contrast op mijn ebook is ook geen punt (zoals in de reactie al naar voren kwam) dus ik kan jouw (slechte) ervaring absoluut niet delen.

    Vandaar de opmerking of jij een oude e-book hebt, de eerste modellen waren inderdaad slecht in de punten die jij noemt (behalve accuduur, daar heb ik nog nooit iemand over gehoord)
    M.b.t. de accuduur moet ik wel zeggen dat ik de toeters en bellen uit heb staan (WiFi etc) daar dit naar mijn mening niets toevoegt aan een e-book.
    Ik heb een e-book om te lezen en niet om te browsen of mp3’s af te spelen, dit kost alleen maar accu capaciteit.
    Browsen en mp3’s doe ik wel op mijn tablet.

  • Jij leest je strips op je tablet? Ik zoek een tablet dat groot genoeg is om de tekstballonetjes te lezen. Mijn eboeklezer en mijn table zijn maar 7 inch. Het iPad heeft 10″ en dat lijkt me net groot genoeg voor strips. Maar dat is wat te duur voor mij. Welk (goedkoop) tablet raad je aan? Ik hoef geen toeters en bellen, zelfs wifi niet (maar dat zal er bij zitten). Als de lettertjes maar fijn genoeg zijn.

   • Ik heb de ASUS TF101g
    Deze is 10inch en ik kan er goed mee uit de voeten met strips (o.a. Kuifje)
    Tablet in de verticale stand en dan heb je een goed beeld.

     • Eigenlijk zoek ik een ereader die bvb Blake & Mortimer aan kan (dat een hoop kleine lettertjes telt!) . Mijn toestel van 7″ kan ook strips lezen maar het scherm is gewoon te klein en ongenietbaar. Jammer genoeg moet ik, als ik een groter scherm koop, dan ook betalen voor al die toeters en bellen die ik al op mijn ander tablet heb.

   • Wij hebben onlangs een tablet van Cresta aangeschaft. Werkt goed en je kunt er lekker boeken op lezen, tenminste als de kinderen hem niet geconfisqueerd hebben

  • ik heb een kindle ebook, en de kindle app op mijn telefoon….vind ik echt ideal! als ik 10 minuten te vroeg aankomt bij mijn zoons school kan ik makkelijk ff een stuk lezen zonder altijd te denken om mijn ebook mee te nemen…dan als ik thuis komt gelijk kunnen doorlezen waar ik gestopt was met de telefoon, en qua accu, ik doe meestal ruim een maand met een volledig lading. en dat is met lezen soms sochtends en ook savonds +-4 uuren

 6. Ik merk dat deze apps trager zijn bij het bekijken (bladeren, inzoomen) van pdf tijdschriften in vergelijking tot de pdf reader zelf. Jammer, aangezien gebruiksvriendelijkheid bovenaan moet staan.

 7. Heb net een samsung galaxy note 10.1 gekocht en wil deze mee op vacantie nemen en oa gebruiken voor ebook. Tot op heden vind ik enkel apps die je online moet gebruiken.
  Wie kan me op korte termijn nog een tip geven ?

  BVD

 8. Je kunt hier in Nederland bij vrijwel alle e-reader apps de boeken downloaden op internet. Daarna heb je Internet niet meer nodig om het boek te lezen. Je kunt het testen door WiFi even uit te zetten en de app opnieuw op te starten. Als het goed is heb je het gedownloade boek gewoon nog in de virtuele boekenkast staan 🙂

 9. Volg dit draadje al een tijdje, en soms zie ik er leuke dingen.
  Echter, op mijn tablet (ASUS TF101G) heb ik My Library mee geleverd gekregen, die ik nergens terug kan vinden in de playstore if in google. Dit is echter een fantastische app, waarmee ik zowel horizontaal als verticaal boeken kan lezen, en zelfs opmerkingen of annotaties kan plaatsen. Ik zie nog steeds overal Aldiko als geweldig, maar die haalt het niet bij mijn app. Ook Cool Reader en FBReader zijn hopeloos vergeleken bij deze.
  Waarom is die “My Library” app nergens te vinden?

  • In dit artikel worden alleen universele applicaties getest die op verschillende soorten en typen tablets te downloaden zijn via de Play Store. My Library is alleen op specifieke (10 inch) ASUS tablets geïnstalleerd, en ik kan deze niet vinden bij de ASUS download pagina of in de Play Store.

   Henk, de officiële ASUS app (My Library) is helaas niet te downloaden in de Play Store of op Internet. De apps met dezelfde naam zijn andere aplicaties en niet van ASUS.

 10. Ik kan deze app gewoon downloaden uit Playstore en installeren, maar bij het openen krijg ik steeds het bericht dat My Library is gestopt. Zal wel aan mijn goedkope Kruidvat tablet liggen.

 11. Hoi allemaal,
  Been tip, ik heb zeer feel gratis e-readers geinstallleerd en vervolgens weer weggegooid omdat ze niet bevielen. Na veel zoeken eindelijk een goede gevonden. Namelijk Mantano. Je kan de light versie gebruiken, wekt prima ook voor PDF jes.

  Nexus 10

 12. De beste e-reader app voor mijn Android tablet is en blijft MyLibrary. Aldiko en Kobo zijn een goede tweede en derde vind ik.

  De e-reader applicatie van Bol.com vind ik echt niet fijn. MyLibrary voor mijn ASUS Transformer blijft de beste app!

 13. Els Huigen op

  Ik heb al lange tijd de Kindle e-reader en je kan hier dus wél zelf boeken op zetten. Het enige wat je verder moet doen is Calibre Ebook Management downloaden, dit programma converteert moeiteloos de boeken voor je Kindle!

 14. Ik gebruik al een tijd Moon + reader op mijn TF101. Heb vele andere geprobeerd maar er was steeds een kleinigheidje wat niet goed werkte. De laatste regel verdween b.v..
  Moon + reader bevalt me dus uitstekend.

 15. Kun je Aldiko ook gebruiken zonder internetverbinding?
  Als ik Aldiko thuis gebruik met Wifi geen probleem, maar k wil de boeken lezen o vakantie, war ik geen Wifi heb. Wie weet raad?

 16. Weet iemand ook of er een e-reader voor de tablet (android) is die een Engels-Nederlands woordenboek heeft? Ik lees veel engelse fotografie boeken. Deze boeken zijn minder geschikt voor mijn Sony e-reader omdat deze boeken veel voorbeeld foto’s bevatten die alleen maar goed te zien zijn op een kleurenscherm.

  • Gert-Jan, Aldiko vind ik een van de beste e-reader apps voor op je Android telefoon of tablet.

   Deze heeft ook een vertaal-functie. Open het boek in Aldiko. Als je een woord of zin wilt vertalen, druk dan lang op het woord. Dat woord wordt dan geselecteerd. De selectie is uit te breiden links en rechts. Druk dan op ‘dictionary’ en je kunt direct het woord vertalen. Helaas wordt hiervoor Google Translate gebruikt in een browser, die dan direct wordt geopend. Het is dus niet binnen de app, maar je hoeft zelf niet het gewenste woord te selecteren te plakken in een app.

   Je kunt eventueel ook altijd zelf plakken en kopiëren door lang te drukken en dan te navigeren naar Google Translate (of een ander woordenboek) waar je het woord of de zin weer in plakt. Maar dat werkt iets omslachtiger dan de iets snellere Aldiko methode.

 17. Bedankt voor je reactie Leon. Ik ben inmiddels de gelukkige bezitter van een Asus Memo Pad FHD 10. Ik heb Aldiko gedownload maar ik ben er inmiddels achter gekomen dat je via de Play Store van Google ook gebruik kunt maken van van een app genaamd Play Books. Deze heeft een heel eenvoudig te gebruiken Engels-Nederlands woordenboek. Gewoon op het woord drukken en dan op het knopje woordenboek. Om gebruik te kunnen maken van deze app moet je volgens mij wel het boek kopen via de Play Store. Ik heb nog niet kunen ontdekken hoe je andere boeken kunt importeren. Tip voor de lezers: Kijk eens bij de verschillende webshops naar de prijzen van het boek dat je zoekt. Ik heb net Micheal Freeman’s Photo School Fundamentals gekocht via de Play Store van Google voor € 2,03. Bij een van onze Nederlandse webshops betaal je voor dit e-book € 34,99.

 18. Ik heb een iPhone en een iPad en lees zelf ebooks gewoon via iBooks. Die leest ePubs en PDF bestanden. Je download een ebook via bijv http://www.gratis-boek.nl (legaal) of koopt en download een ebook via bijv bol. Dan opent ie in eerste instantie in een pdf reader of zie je de epub in de downloads. Open het bestand en tik rechtsboven op “open in iBooks” en voila. Hij opent keurig in iBooks.

 19. Er zit een foutje in de informatie van de Kindle app. Je hoeft geen creditcard gegevens te gebruiken om boeken gratis boeken te lezen. Misschien was dat ooit zo, maar nu niet meer. Ik heb de kindle app op mijn Samsung en ik ben er dol op. Nu wil ik eem ereader waarmee ik de kindle app kan gebruiken, is een kindle ereader de beste optie? Want ik heb persoonlijk liever een andere goedkopere :$

Reageer