Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
19 maart 2012

Android app voor slechtzienden [VIDEO]

Aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee hebben studenten van het MED lab (Medical and Electromechanical Laboratory) een Android app ontwikkelt die ervoor zorgt dat slechtzienden wiskunde beter kunnen begrijpen. Visuele elementen zijn voor slechtzienden vaak moeilijk te begrijpen. Toch zijn deze elementen vaak essentieel bij scholing of studie. De Android applicatie kan een goed alternatief worden voor de huidige methoden voor slechtzienden om bijvoorbeeld grafische structuren uit te begrijpen.

In het verleden

In sommige hoofdgebieden van wiskunde wordt er vaak gebruik gemaakt van visuele elementen zoals grafieken. Dit is natuurlijk problematisch voor slechtzienden. Om toch duidelijk te maken hoe de grafieken eruit zien moeten de visuele elementen vertaald worden naar tastbare zaken. In het verleden gebruikten docenten hiervoor punaises, rubberen slangetjes en een soort prikbord om grafieken na te kunnen maken. Dit proces gaat natuurlijk langzaam en is niet accuraat.


De app

Jenna Gorlewicz van de Vanderbilt University hebben nu een app voor android tablets ontwikkeld die haptische feedback geeft aan de gebruikers. Wat is nu haptisch zul je je afvragen? Dit is een manier om te communiceren met de gebruiker door middels van krachten, beweging of vibratie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een joystick met force feedback. Lijnen, data en snijpunten van grafieken worden nu doormiddel van vibratie en geluiden aangeduid. Niet alleen kunnen de gebruikers nu in real-time de grafieken “bekijken”, maar ook zelf grafieken maken.

De toekomst

De app zit momenteel nog steeds in de ontwikkelingsfase, maar de ontwikkelaarster verwacht dat het volgende jaar beschikbaar komt op android market. Verder ziet ze een rooskleurige toekomst  voor de android app tegemoet.  De aanschafprijzen van tablets blijven zakken waardoor het voor meer slechtzienden makkelijker wordt om er een aan te schaffen, maar ook kan de haptische methodiek gebruikt worden voor andere toepassingen zoals metrische tabellen, atoomstructuren, geometrie en zelfs spelletjes.

Video

Een uitleg en demonstratie zie je in deze video van Vanderbilt University.

Meer informatie

Meer informatie vind je op deze pagina’s van Engadget of CNET.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.