Apple presenteert iPad 3 met Full HD retina scherm

0

Apple heeft vandaag in San Francisco de iPad 3 gelanceerd. Apple noemt de tablet stug ‘de nieuwe iPad’. Tijdens de keynote speech introduceerde Apple CEO Tim Cook, geholpen door collega’s, het nieuwe paradepaardje van de iPad producent. De nieuwe iPad krijgt een (meer dan) Full HD retina display. Hij is uitgerust met de A5X processor. Deze bestaat uit een dual-core CPU en een quad-core grafische processor. Dit maakt de iPad 3 niet veel sneller dan de iPad 2, maar de nieuwe tablet zal grafisch sterker zijn dan ooit. De nieuwe iPad zal vanaf 23 maart in Nederland te koop zijn.

Vernieuwing

Uiteindelijk blijken de spannendste geruchten van de afgelopen tijd niet waar te zijn. De tablet heeft gewoon een home-knop, géén aanraakgevoelige lijst en al zeker geen scherm met textuur. Op het eerste gezicht is de iPad 3 een upgrade van de iPad 2. Zelfde tablet, betere prestaties. Maar wat is er dan wel nieuw?

Uiterlijk

De nieuwe iPad is 9,4 millimeter dik. Dat is iets dikker dan de iPad 2. Daarnaast weegt hij 40 gram meer, met een totaalgewicht van 635 gram. Buiten dat is het uiterlijk onveranderd. De toename in dikte en gewicht is waarschijnlijk te wijten aan de grotere batterij, die ervoor moet zorgen dat de betere specificaties niet ten koste gaan van de accuduur.

Versies

Zoals we van Apple gewend zijn, komt de nieuwe iPad in een 16 GB, 32 GB en 64 GB versie. Daarnaast kun je kiezen voor een WiFi only of 4G model. In Nederland zullen we het moeten doen met maximaal een 3G verbinding, aangezien een 4G netwerk in ons land nog niet beschikbaar is.

De prijzen van de iPad 3 zijn gelijk aan die van de iPad2 bij introductie. De startprijs is 499 euro.

Retina display

De iPad 3 beschikt nog steeds over een 9,7 inch scherm, maar dit keer met een hogere resolutie dan elke tablet op de markt. Het retina scherm heeft een hogere resolutie dan een HD televisie, namelijk 2048 x 1536 pixels.

Het scherm van ‘de nieuwe iPad’ is daarmee 4x groter dan het scherm van de iPad 2.

A5X processor

De tablet draait op de nieuwe A5X processor. Deze bestaat uit een dual-core CPU en een quad-core GPU. De ‘rekenkracht’ is dus gelijk aan de iPad 2, maar grafisch is hij een stuk sterker. Dat is ook nodig, want een retina display vergt meer van de GPU. De snellere GPU zorgt ervoor dat de tablet beter overweg kan met HD video en het bewerken van foto’s tot 19 megapixel.

Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de games op de iPad 3. De hoge resolutie zorgt ervoor dat games scherper worden weergegeven, met meer details. Daarnaast maakt de quad-core GPU meer mogelijk voor game ontwikkelaars. De kwaliteit van games zal toenemen, waardoor de iPad 3 een nog betere gaming tablet zal worden.

iSight camera

De camera van de iPad heeft een upgrade gekregen. De FaceTime camera aan de voorzijde is niet veranderd. De camera aan de achterzijde is vervangen door een zogenaamde iSight camera. Deze 5 megapixel camera gebruikt dezelfde techniek als de camera in de iPhone 4S. Hij ondersteunt auto-focus, stabilisatie en video-opnames tot 1080P HD video.

iPhoto

Het Mac programma iPhoto heeft ook een iOS versie gekregen. Met deze app kun je photo’s sorteren en geotaggen. Daarnaast kun je journaals samenstellen met naast de foto’s andere informatie.

De applicatie stelt je in staat om met je vingers foto’s te bewerken. Je kunt daarbij gebruik maken van meerdere tools en uitgebreide instellingen. Natuurlijk is de app volledig geschikt voor het retinascherm.

iMovie

Ook iMovie heeft een volledige update gekregen. De betere GPU maakt het monteren van video’s makkelijker en biedt meer mogelijkheden t.o.v. de iPad 2. Daarnaast is de app geschikt gemaakt voor het scherpere retinascherm.

iPad 2

De iPad 2 blijft dit jaar gewoon in het assortiment. Apple doet 100 euro van de prijs af, zodat de iPad 2 vanaf nu verkrijgbaar is vanaf 399 euro.

Wat vind jij ervan?

We hebben er al maanden over gepraat en geroddeld. Nu is hij er, de nieuwe iPad. Wat vind jij ervan? Zijn je verwachtingen waargemaakt of ben je enigszins teleurgesteld? Ga je hem kopen of weet je een beter alternatief? Laat het ons weten in de reacties.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer