WebOS krijgt nieuw tablet-ondersteunend framework: Enyo

6

Het nieuwe Palm webOS framework ‘Enyo’ maakt de weg vrij voor ontwikkelaars om applicaties te ontwerpen speciaal voor webOS-tablets. Met behulp van deze nieuwe standaard kunnen applicaties geschreven worden in Javascript voor verschillende ‘form factors’. Met andere woorden, applicaties voor verschillende grootten en schermresoluties.

Een eerste ‘software development kit’ moet begin volgend jaar beschikbaar komen. Dit is in lijn met eerdere uitlatingen van HP, waarin werd beloofd dat begin 2011 een HP-tablet op de markt zal verschijnen die draait op webOS. Ook de CEO van Palm had al aangegeven met een tablet te komen in het begin van 2011. Of dit om hetzelfde tablet gaat is niet bekend.

Enyo kan ook worden gebruikt in een ontwikkel-omgeving die draait in een browser: Ares. HP topman Scott Miles liet eerder deze week al een email applicatie zien dat draaide in de browser Chrome. Deze applicatie geeft in een klein venster een verticaal overzicht van alle titels van de emails in de inbox weer. Wanneer het venster gemaximaliseerd wordt kwomt een volledig functionerend Outlook-formaat naar voren met de drie bekende modules. In dit filmpje is dat te zien vanaf 15:34.

Wat hier getoond wordt is een gedeelte van een discussie die al enkele maanden speelt tussen de topbedrijven in de computer en tablet-wereld. Een topman van RIM gaf onlangs aan dat applicaties eigenlijk overbodig zijn voor het hebben van de ultieme mobiele ervaring.

In een column op deze site werd de toekomst van applicaties ook al een keer besproken.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

6 reacties

 1. Waanzinnige ontwikkeling in webOS tablet en smartphoneland! WebOS had al real multitasking en nu dit. Ik blijf nog wel een tijdje webOS-gebruiker 😉
  Naast mijn Palm Pre2 straks ook nog een tablet. 2011 kan voor mij niet meer stuk!

 2. Was dat maar waar Leon. Dan had ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt hahaha. Overigens ben ik sinds begin negentiger jaren een Palm gebruiker. Vanaf de Palm Pilot, Vx, M515, T2, T3, T5, Treo 680, Palm Pre tot de Palm Pre2

 3. Wat?!? Dan ben je echt een Palm fan inderdaad!

  Ik vind dat Palm eigenlijk een paar jaar te vroeg was. Ze waren de eerste met een hybride telefoon en mini-computer!

  Ik ben erg benieuwd naar het WebOS tablet! Net als bij het BlackBerry OS zal dit de markt nog meer concurrerend maken, wat ten goede komt aan de innovatie in de markt zelf. 2011 wordt een mooi jaar inderdaad!

 4. Enne, met mini-computer bedoel je denk ik de Palm Foleo? Dat zou de eerste Treo-travelcompanion zijn geweest. Zoals de Playbook nu voor de Blackberry smartphone is. Communicatie en synchronisatie tussen een smartphone en tablet is uitermate geschikt voor zakelijke toepassingen.

  Op een iPad, iPhone en Mac kan b.v. al AutoCAD tekeningen worden uitgewisseld. Je maakt de tekening op je Mac, neemt het mee op je iPhone en de klant kan op je iPad je presentatie zien die jij via je iPhone bedient. Het worden zeker veel belovende tijden met betrekking tot smartphones en tablets.

Reageer