Wat is IPS?

0

IPS staat voor ‘In Plane Switching’. Het is een variant van een LCD scherm en maakt dus gebruik van zogenaamde vloeibare kristallen. Een elektrisch veld zorgt ervoor dat de kristallen draaien en daarmee kan bepaald worden hoeveel licht de kristallen doorlaten. Door de kristallen een kleurenfilter te geven wordt het mogelijk bewegend beeld in kleur weer te geven. Het licht komt van een lamp achter de kristallen.

Bij IPS zijn de kristallen horizontaal uitgelijnd en niet in een hoek, zoals bij traditionele LCD schermen. Het gevolg is dat IPS schermen een betere kijkhoek hebben en een betere kleurproductie wanneer het scherm van de zijkant bekeken wordt.

IPS schermen zijn helaas nog stukken duurder dan andere vormen van LCD. Hierdoor zien we dit type scherm meestal op de duurdere apparaten.

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer