Laatste forumberichten

Ga naar het forum >>

Archief

iPad 3G met geïntegreerde simkaart op komst?

zondag, november 21, 2010 om 19:47 door Leon

Het Engelse The Telegraph meldt dat Apple gaat stoppen met het ontwikkelen van iPhones met een geïntegreerde simkaart. Apple zegt wel door te gaan met het integreren van de simkaart in de iPad. Deze nieuwe variant moet al voor kerst in de winkels verschijnen. Wat is het voordeel voor de gebruiker?

Nadat naar buiten was gekomen dat Apple, samen met het Nederlandse Gemalto, bezig is met het ontwikkelen van mobiele apparatuur met geïntegreerde simkaarten stonden de Europese mobiele operators meteen op hun achterste poten. Men voelde zich bedreigd en dreigde Apple met het stoppen van de koppelverkoop van iPhones met een mobiel abonnement.

Apple is blijkbaar tot inkeer gekomen en heeft besloten om te stoppen met deze ontwikkeling. De druk van de mobiele telefonie bedrijven was waarschijnlijk te groot. Apple besefte dat, ondanks een eventueel geïntegreerde simkaart, men de operators nog steeds nodig had om zelf abonnementen te gaan verkopen.

Wat wel verrassend is, volgens The Telegraph, is dat Apple blijkbaar wel doorgaat met het integreren van de sim in de iPad. Deze nieuwe versie met geïntegreerde simkaart moet nog voor de feestdagen in (in ieder geval de Amerikaanse) winkels liggen. Of en wanneer deze in Nederland uit gaat komen is nog niet bekend.

Maar wat betekent dit voor de gebruiker? Een geïntegreerde sim houdt in dat er geen simkaart meer nodig is voor het maken van een 3G verbinding met een mobiel netwerk. De techniek en code die op en normale simkaart staat wordt als het ware in de tablet zelf gebouwd. Deze ingebouwde techiek is, in tegenstelling tot de huidige mobiele simkaarten, niet gebonden aan een bepaalde provider.

Wat is het voordeel hiervan? In theorie zal Apple op deze manier zelf het mobiele toestel kunnen verschepen naar de klant inclusief mobiel abonnement, zonder tussenkomst van een operator of een indirect verkoopkanaal van een operator. Apple verkoopt de abonnementen zelf direct aan de klant. Hierdoor heeft Apple nog meer controle over de distributiekanalen, waar het Amerikaanse bedrijf zeer veel waarde aan hecht. Op deze manier wordt het prijsbeleid beter gehandhaaft.

Echter, er zit één addertje onder het gras. In West-Europa zijn vrijwel alle mobiele telecom-frequenties in handen van de operators. Bij veilingen van de overheid kopen de operators alle frequentie-banden op. Met andere woorden, Apple moet hier alsnog gaan samenwerken met de operators om de mobiele data abonnementen te kunnen verkopen.

Overigens zal er in de toekomst steeds meer concurrentie komen op de mobiele telefonie-markt. Een voorbeeld: er zijn 5 frequentie-banden voor 3G. Vanwege overnames zijn er momenteel nog maar 3 operators. Bij een nieuwe veiling van deze frequenties is de kans groot dat externe partijen toegang krijgen tot het mobiele dataverkeer. Bij de verkoop van 4G frequenties hebben externe partijen al verschillende licenties kunnen bemachtigen.

Deel dit artikel:

Reageer

Jouw avatar bij je comment? Upload je avatar naar Gravatar