Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
10 februari 2012

5 tips om veilig te winkelen in betrouwbare webshops

Hoe herken je een betrouwbare webwinkel? Een tijd geleden schreven we over de oplichting via de webshop Rowenco.nl. Tientallen tabletkopers bestelden een budget tablet via deze website, maar kregen nooit een tablet geleverd. Het vooruitbetaalde aankoopbedrag zijn ze kwijt. Van de verkoper ontbreekt elk spoor. De vraag is wat consumenten kunnen doen om dergelijke praktijken te voorkomen. We zetten vijf aandachtspunten op een rij.

Referenties

Voordat je online gaat bestellen, doe je er verstandig aan de webshop een keer in Google in te voeren. Door te zoeken op ‘webshopnaam ervaringen’ of ‘webshopnaam reviews’ zie je al snel wat anderen over de betreffende webshop zeggen. Negatieve resultaten geven een slecht voorteken. Helemaal geen resultaten trouwens ook.


Professioneel

Zoek naar bewijzen van een ‘professionele’ aanpak. Hoe professioneel ziet de webshop eruit? Zijn de teksten goed geschreven, zonder taalfouten? Zoek altijd naar het Kamer van Koophandel nummer en kijk of de webshop een bezoekadres heeft. Wanneer een adres geheim blijft, vertrouw de zaak dan niet. Ook de volledige naam van de eigenaar schept vertrouwen. Hoe minder de shop probeert te verbergen, hoe minder ze blijkbaar te verbergen hebben. Aarzel niet om ook de eigenaar in Google in te voeren. Wanneer er alleen negatieve reacties te vinden zijn, kijk dan uit. Als de persoon niet te vinden is, dan is het waarschijnlijk een valse naam.

Betrouwbare ingangen

Een webshop die zich alleen via Marktplaats en andere gratis advertentiesites profileert is blijkbaar niet bereid te investeren in reclame. Let er ook goed op dat advertenties niet misleidend zijn. Vraag je af of je de advertentie zou vertrouwen wanneer hij op die manier in de krant zou staan.

Een gemakkelijke manier om betrouwbare webwinkels te vinden is het bezoeken van een betrouwbare vergelijker. Via websites als Tweakers.net, Kieskeurig.nl, Beslist.nl, Vergelijk.nl of andere grote vergelijkingssites zijn webshops te vinden die als betrouwbaar bekend staan. De vergelijkingssites doen hier zelf onderzoek naar en inventariseren ervaringen van kopers om zo de kwaliteit van de winkels te kunnen garanderen. Hetzelfde geldt overigens voor onze eigen tabletvergelijker en de webshops die daarin vermeld worden.

Keurmerken

Er zijn meerdere keurmerken die zich bezighouden met het controleren van webwinkels. Voorbeelden zijn het Thuiswinkel Waarborg en het Webwinkel Keurmerk. Zoek in een webshop altijd naar deze keurmerken. Hoewel een keurmerk niet betekent dat een webshop geen fouten maakt, mag je erop vertrouwen dat een webshop met de beste bedoelingen gerund wordt.

Veilige betaling

Wanneer je de webshop niet volledig vertrouwt kun je kiezen voor een aantal ‘veilige’ betalingsmethodes. Wanneer je een aankoop doet met je creditcard, dan kun je bij problemen aanspraak doen op de ‘chargeback’ regeling. Hierbij wordt de volledige transactie teruggedraaid. Hetzelfde principe wordt door Paypal gehanteerd. De bewijslast ligt in dit geval bij de verkoper, waardoor je als consument zeer goed beschermt wordt.

Ook een aankoop onder rembours is een stuk veiliger dan vooruit betalen, aangezien de aankoop pas bij levering wordt betaald. Dit biedt helaas weinig uitkomsten bij een product dat netjes geleverd wordt, maar daarna niet aan de verwachtingen voldoet.

Sommige webshops accepteren betaling via accept-giro. Dit is bijzonder veilig, aangezien de betaling wordt gedaan nadat het product in bezit is en getest had kunnen worden.

Conclusie

Wanneer een webshop niet aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, dan is het niet per definitie een onbetrouwbare winkel. Aarzel echter niet om de webshop links te laten liggen en je producten te bestellen bij een shop die zijn zaakjes beter geregeld heeft. Alleen op die manier worden onzorgvuldige webwinkels gedwongen hun aanpak te verbeteren.

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*