Tip: mobiel internet via je mobiel op je tablet. Tethering & mobiele hotspot.

27

Hoe krijg ik mobiel internet op mijn tablet zonder 3G simkaart slot? En, ik wil graag gebruik maken van mobiel internet op mijn tablet, maar ik wil niet vastzitten aan een duur tablet abonnement. Hoe kan ik dat op sommige momenten toch voor elkaar krijgen? Dit soort vragen krijgen we vaak in de reacties bij artikelen of per e-mail. Naast het nemen van een duur tablet abonnement of tablet prepaid simkaart is een andere mogelijkheid beschikbaar om toch op sommige momenten gebruik te kunnen maken mobiel internet op je tablet. En wel via je smartphone. Heb je een Android smartphone of iPhone met abonnement met een databundel? Dan kun je hier mee internetten op je tablet, door middel van de mobiele hotspot of door te tetheren. En dat is makkelijker dan je denkt!

LET OP: Lees de laatste alinea van dit artikel goed voordat je gaat tetheren via je smartphone. Mobiel dataverbruik kan duur zijn en tethering is bij sommige abonnementen verboden.

Wat is tetheren?

Wikipedia definieert tethering als:

Tethering in draadloze communicatie is de mogelijkheid om een apparaat zonder internetverbinding (zoals tablet, red.) aan te sluiten op een mobiel apparaat (zoals een smartphone, red.) met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen aan het apparaat zonder internetverbinding.

Je verbind als het ware je tablet met je smartphone, en maakt gebruik van de data-verbinding van je mobiele abonnement om een data-verbinding op je tablet te realiseren.

Deze verbinding kan plaatsvinden via WiFi, Bluetooth of via een USB-kabel. We geven de voorkeur aan de eerste optie omdat een mobiele WiFi hotspot, zoals deze optie wordt genoemd, het meest eenvoudig is aan te maken en omdat deze optie werkt op vrijwel alle tablet-smartphone combinaties.

Wat heb je nodig?

 1. Een tablet met WiFi module voor draadloze communicatie
 2. Een Android smartphone (Android 2.2 of hoger) of een iPhone (3G of hoger voor Bluetooth verbinding, iPhone 4 of hoger voor een WiFi verbinding)
 3. Mobiel internet op je smartphone (bij voorkeur met databundel)

Hoe kan ik tetheren?

Om te tetheren via je smartphone op je tablet moet je deze twee eenvoudige stappen uitvoeren, die in dit artikel worden uitgelegd:

 1. Schakel tethering aan op je smartphone
 2. Verbind je tablet met je smartphone via WiFi

Stap 1 - tetheren iPhone

Het tetheren via WiFi is mogelijk voor Apple toestellen met iOS 4.0 en hoger.

 1. Ga naar: Settings > General > Network (Instellingen > Algemeen > Netwerk)
 2. Zet Personal Hotspot aan
 3. Selecteer WiFi
 4. Ga naar Settings > General > Network > Personal Hotspot en stel daar een wachtwoord in
Ga nu naar stap twee om je tablet met je smartphone te verbinden via WiFi.

Stap 1 - tetheren op je Android smartphone

Het tetheren via WiFi is mogelijk voor Android toestellen met Android 2.2 (Froyo) of hoger.

 1. Ga naar Settings > Wireless & networks (Instellingen > Draadloos en netwerken)
 2. Afhankelijk van je Android versie kun je hier je Wireless of Portable Hotspot (of tethering) aanzetten
 3. Ga naar de Wireless Hotspot instellingen (naamgeving is weer afhankelijk van je Android versie) en geef hier een naam in (SSID) en een wachtwoord, die je goed moet onthouden. Als beveiliging methode kun je het beste WPA2 kiezen.

Ga nu naar stap twee om je tablet met je smartphone te verbinden via WiFi.

Stap 2 - tablet verbinden met je smartphone

Pak je tablet en voer deze stappen uit.

 1. Ga naar de WiFi instellingen. Dit kan via de instellingen of settings.
 2. Zoek of scan naar alle WiFi routers in de omgeving en selecteer hier je smartphone. Bij een iPhone is dit de naam van de iPhone. Bij een Android smartphone heb je zelf de naam (SSID) in kunnen geven.
 3. Bij het verbinden wordt het wachtwoord gevraagd dat je zelf hebt ingegeven in stap 1.
En viola, je kunt mobiel internetten op je tablet via de dataverbinding van je smartphone! Lees de volgende alinea goed om niet voor onverwachtse kosten te komen.

Mobiel internet - LET OP!

Voordat je gaat tetheren moet je goed op deze zaken letten:

Kosten mobiel internet gebruik

Het gebruik van data via je mobiele telefoon is niet gratis. Je moet betalen per MB, of je kunt een databundel kopen. Soms krijg je bij je een abonnement een databundel met een limiet in aantal MB’s. We raden je aan om goed te kijken hoe groot je bundel is, en hoeveel dat kost. Houdt ook je dataverbruik bij door bijvoorbeeld gebruik te maken van een applicatie, zoals KNP MB Meter (Android, iOS), 3G Watchdog (Android) of Air Meter (iOS).

Het is ook mogelijk om een prepaid datasim aan te schaffen en te plaatsen in je smartphone, als je tablet niet over een simkaart slot beschikt.

Abonnementsvoorwaarden

Bij verschillende abonnementen is het verboden om te tetheren. Dit vind je terug in de voorwaarden. In de praktijk kunnen de telecomproviders dit echter niet controleren. Als je de fora op internet leest, dan blijkt ook dat de controle van providers minimaal is. Alleen bij zogenaamde Fair Use Policy databundels (met onbeperkt of zorgeloos internet) wordt nog gelet op deze FUP. Het tetheren is altijd op eigen risico.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

27 reacties

  • Olga Letschert op

   met Windows Phone is het zo makkelijk ,,,ga naar instellingen tik gedeeld internet aan , je Tablet of IPad ziet je toestel tik aan en op je mobiel staat het wachtwoord ,voer dit een maal in en klaarkees

 1. Met windows phone kan je ook een wifi hotspot opzetten. Er gebeurt hierbij echter iets zeer eigenaardigs. De wifi hotspot is wel zichtbaar onder iOS devices maar is niet zichtbaar op android devices (dat is onafhankelijk van het soort beveiliging dat je op de hotspot instelt). Mogelijk staat de broadcast van SSID standaard uit bij windows phone.

  Ik heb dit persoonlijk uitgeprobeerd met 1 windows phone als hotspot (weet niet meer welk model) en verschillende android- & iOS devices

  • Ik heb het geprobeerd met zowel het medion tablet (android 3.x) als met de HTC desire (android 2.2.2). Ook geprobeerd door het SSID handmatig in te vullen op Android maar het weigerde op alle fronten. Het netwerk werd niet gezien en er was dus geen contact te leggen. Met een iTouch (iOS) was het geen enkel probleem om contact te leggen.

 2. mijn iphone 4S heeft een hotspot aanstaan, maar komt niet voor in de wifi netwerken van mijn acer iconia tablet, waaraan kan dit liggen ?

 3. Zelfde probleem, ik dacht mijn galaxy tab 10.1 - 2 via joikuspot te verbinden met mijn Nokia N8. Volgens de verkoper kon dit ook. Maar de Tablet ziet de hotspot niet. en via bluethooth lukt ook niet. Mijn laptop ziet de mobile hotspot wel zonder problemen. 🙁

 4. heee bedankt voor de info
  ik was er wel even mee bezig
  want bleek dat mijn internetgegevens
  in mijn telefoon niet goed stonden
  een samsung appolo
  maar na dat handmatig via telfort
  ingesteld te hebben
  kon ik via mijn tel naar internet
  wat ik niet wil
  te klein allemaal
  maar nu werkt de tablet ook
  via jouw tips
  via hotspot
  mobiel apparaat toevoegen
  maar ok het komt er op neer
  dat ik daar uit ben gekomen
  door je informatie
  bedankt er voor

  groetjes ferry

 5. Hee!

  Ik heb een Blackberry Bold 9780 met een internetbundel. Binnenkort ga ik de Sony Xperia tablet S kopen (dus zonder 3G, met WiFi). Kan ik mijn Blackberry internet verbinden met de tablet, zodat ik geen abbonnement voor de tablet hoef aan te schaffen? En zoja, hoe moet dat dan?

  Alvast bedankt!

 6. hallo
  ik heb een mobiel internet simkaart van t mobile voorheen ging ik altijd via me galaxy mini online op me tablet sony s
  van de week probeerde ik het me tablet ziet me foon en verbind er mee maar vervolgens kan ik niet op internet (wifichecker gedaan)
  weet iemand waar dat aan kan liggen
  hopelijk ben ik op de goede plaats
  gr joke

 7. Bedankt voor de informatie Leon.
  Het werkt erg goed en het is handig als je af en toe gebruikt maakt van interneet via je tablet. Dan hoef je inderdaad geen extra bundel voor je tablet.
  Wat ik niet lees en wel ervaar is dat als je de databundel van je iPhone gebruikt voor je Ipad, kan je niet tegelijk bellen. Dat is wel jammer.

 8. Ik probeer met Samsung S3 te tetteren met mijn IPad. Deze geeft steeds aan dat verbinding mislukt is. Kent iemand de oplossing?

 9. Ik tether met mijn HTC touch pro (windows 5) via USB met mijn laptop (windows 7). Ik heb hiervoor een programma gedownload op de laptop. Via dat programma wordt verbinding gemaakt. Heet iets van windows mobile devices oid. Ik heb tijdelijk mijn laptop niet en wil het nu op de vaste PC zetten, maar vind het programma nergens.

 10. erg nuttig deze informatie!
  Je schrijft dat het ook eventueel via een usb-kabel kan. Heb je dan (dus) een gewone usb-poort op de tablet nodig?

 11. Ik heb het geprobeerd met mijn galaxy note2 en Samsung tablet en er komt op verbonden maar ik kan niet op het Internet? Iemand oplossing. . .?

 12. hoi
  ik wilde weten of ik een dongle kan gebruiken voor mijn tablet.het is een Empire Electronix 7 inch Tablet.i vraag dit omdat ik zo’n een tablet voor mijn neef heb gekocht in afrika maar I was vergeten dat ze daar geen wifi hebben.nou vraag hij of hij een simkaart voor zou kunnen gebruiken,maar die tablet heft geen sim kaartslot.
  weet iemand wat ik moet doen.dank u

  • Dat werkt dan ook, maar let op: het gaat van je mobiele databundel af. En mobiele data in het buitenland, zeker buiten Europa, kan extreem duur zijn. Je maakt namelijk gewoon gebruik van de diensten van je Nederlandse mobiele provider, welke zeer hoge tarieven hanteert voor mobiel internet in het buitenland. Niet aan te raden dus 🙁

 13. Hi,zelf heb ik een Nokia n8 met joikuspot, tethering. Mijn Samsung gt p5110 (tab2 10.1) met android 4.1.2 (en voorheen ook met 4.0.1) ziet mijn telefoon niet. Ik kan dus ook geen gebruik maken van deze hotspot. Op mijn laptop werkt het wel. Heeft iemand een idee? Ik heb al eens een mailtje naar joiku gestuurd en die geven android de schuld, volgens hun zeggen werkt het met ios van apple wel.

 14. Hee ik vraag me af of ik met mijn iPad mini wifi het gps signaal van een galaxy s3 kan gebruiken via tethering/mobiele hotspot, heeft iemand hier ervaring mee?

 15. Hallo,

  Het is mij gelukt, ik zit via Bluetooth op internet op mijn ipad. Op dit moment zit ik in het buitenland. Ik heb een buitenland bundel op mijn iPhone. Maar nu ik via Bluetooth op mijn ipad op internet zit, betaal ik dan meer of kost dit niet extra. Ik heb Vodafone als provider.

 16. Met Windows Phone kan het zeer eenvoudig. Makkelijker dan bij Android. Werkt prima. Ga naar Settings, Internet Sharing, schuif de schakelaar naar Aan en je kunt tetheren.

 17. Kris Jacobs op

  Hallo,

  ik ben in het bezit van een iphone 3GS en zou die willen instellen als persoonlijke hotspot voor mjin tablet. Mijn tablet kan de hotspot vinden, er verschijnt op mijn iphone 1 verbinding (dus ze zijn gekoppelt) maar ik kan daarna niet op bv internet gaan op de tablet (geen verbinding). Ik heb in mijn abonnement van de iphone een data bundel van 1GB. kan iemand dit probleem proberen op te lossen.

 18. Kris Jacobs op

  Hallo,

  ik ben in het bezit van een iphone 3GS en zou die willen instellen als persoonlijke hotspot voor mjin tablet die een android besturingssysteem heeft. Mijn tablet kan de hotspot vinden, er verschijnt op mijn iphone 1 verbinding (dus ze zijn gekoppelt) maar ik kan daarna niet op bv internet gaan op de tablet (geen verbinding). Ik heb in mijn abonnement van de iphone een data bundel van 1GB. kan iemand dit probleem proberen op te lossen.

 19. Werkt niet helaas met een verbinding tussen samsung gts5839i en ipad.
  Wat super vreemd is want t zelfde toestel bij een vriendin pakt ie wel.
  Snap er niks van maar kom maar geen antwoord tegen.
  Als t iemand bekend voorkomt, alle hulp is welkom.
  Balend botje

Reageer