Waarom Google zelf geen 7-inch budget Android-tablet gaat maken

2

Veel nieuwssites, waaronder de grootste nieuwssite van Nederland Nu.nl, brengen vandaag nieuws over de mogelijke komst van een budget tablet van Google. Deze tablet zou de concurrentie aan moeten gaan met de Kindle Fire, een in de VS populaire tablet van Amazon.  Voordat we het bericht klakkeloos overnemen kijken we gelukkig verder dan onze neuzen lang zijn. De bron, Digitimes, verspreidt wel vaker geruchten met als bron anonieme personen die achteraf niet waar blijken te zijn. Google’s CEO, Eric Schmidt, gaf daarnaast in december al aan dat er een Google tablet zal verschijnen op korte termijn, maar gaf daarbij geen enkele indicatie dat het een budget-tablet zou betreffen. Daarnaast zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat een budget tablet niet binnen de strategie van Google en Android past.

Eric Schmidt

Laten we als eerste de uitspraken van Eric Schmidt, CEO van Google, erbij halen. Bij de bekendmaking van de Google tablet, die binnen een half jaar op de markt zal verschijnen, sprak hij over enkele verwijzingen naar Apple’s iPad. Schmidt sprak over “het laatste hoofdstuk in de heftige concurrentie tussen Google en Apple”. Ook gaf Schmidt aan dat de iPad een fantastisch product is waarmee Steve Jobs de markt heeft veranderd.

Met deze uitspraak geeft de Google CEO aan dat er een kwaliteits-tablet aan zit te komen. En dat is geen goedkope Android tablet die gaat concurreren met Amerika’s populairste budget tablet van dit moment. Natuurlijk zou het best een tablet met een kleiner formaat kunnen worden, bijvoorbeeld 7 inch, maar goedkoop zal hij niet zijn.

Strategie

Een goedkope tablet past ook niet in de strategie die Google hanteert, samen met het Android besturingssysteem. Schmidt heeft geen enkele reden om een goedkope tablet in de markt te zetten, behalve het creëren van een groot bereik voor Android. Het bereik van Android is namelijk geen direct doel van Google.

Google wil namelijk een groter marktaandeel genereren voor Android door samen te werken met verschillende partners die Android apparatuur in de markt zet, zoals HTC, Samsung, Sony, ASUS en Toshiba. Door zelf een goedkope tablet in de markt te zetten zullen andere tablet-ontwikkelaars minder geneigd zijn om een Android product te maken en misschien zelfs kiezen voor een ander systeem, zoals Windows 8.

Daarnaast zien we dat Google met haar voorbeeld modellen in de smartphone industrie altijd high-end apparaten aflevert. Er is geen reden om aan te nemen dat Google deze strategie zal wijzigen in de tablet-markt.

Digitimes

De op Azië gerichte website Digitimes verspreidt vaker geruchten met anonieme personen als bron. Veel van deze geruchten zijn niet op andere bronnen gebaseerd en kunnen niet geverifieerd worden. Uit een steekproef van tablet-gerelateerde nieuws-items van Digitimes van begin 2011 blijkt dat een meerderheid van de verspreide geruchten, die gebaseerd waren op een anonieme bron, niet waar leken te zijn.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

Reageer