Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Nieuws
16 december 2011

Tablet zorgt voor verschuivingen in de pc-industrie

De opkomst van de tablet zorgt voor grote strategische wijzigingen bij de tablet- en pc-fabrikanten en de fabrikanten van onderdelen van pc’s en tablets. Vooral de recent nog zo populaire netbook moet het ontgelden. Aan de andere kant zijn de zogenaamde Ultrabooks in opkomst. Iedere fabrikant kiest haar eigen strategie in deze markt. De algemene tendens is dat de mobiele tablet meer aandacht krijgt. Maar ook binnen de tablet-wereld wordt een keer flink aan de boom geschud, zoals we hadden voorspeld. Het spel zal gespeeld worden door enkele grote partijen. Verschillende fabrikanten zullen afvallen of het assortiment verkleinen.

In het begin van dit jaar al is het aantal tablet-verkopen het aantal netbook verkopen gepasseerd. Momenteel worden voor elke netbook twee tablets verkocht. Aan de andere kant zien we hybride modellen terugkomen, zoals de ASUS Transformer en de Slider.


Merrill Lynch noemt het jaar 2012 al het jaar van de tablet shakeout. Het toonaangevende Amerikaanse bedrijf claimt dat de groei van de tabletmarkt significant is, maar dat deze groei niet gelijk verdeeld wordt. Slechts enkele bedrijven zullen overleven.

De opkomst van de ultrabook zorgt bij verschillende fabrikanten ook voor een verschuiving van focus. De blog Gottabemobile.com legt uit dat verschillende pc-fabrikanten zullen kiezen voor de ultrabook in plaats van de tablet. Ultrabooks zijn dunne laptops die vaak gevuld zijn met technologie die bestemd is voor mobiele apparaten zoals energiezuinige processoren en harde schijven die gebruik maken van de SSD-technologie. De ultrabooks zijn hierdoor duurder dan conventionele laptops.

In dit overzicht vind je drie strategische wijzigingen die de afgelopen week hebben plaatsgevonden.

Intel - Dat Intel druk bezig is met haar nieuwe energiezuinige en krachtige processoren voor mobiele apparaten was al bekend. Het bedrijf heeft een flinke achterstand opgelopen op mobiel gebied op bedrijven zoals Nvidia en Qualcomm. De focus op mobiel wordt nu bevestigd doordat het bedrijf een eigen divisie op heeft gericht voor chipsets voor mobiele apparatuur, zoals tablets en smartphones.

Dell - Een ander Amerikaans bedrijf dat een grote wijziging uitvoert in de organisatie is Dell. Dell wil minder netbooks gaan maken. Er zijn zelfs geruchten dat het bedrijf helemaal wil stoppen met de productie van de netbook. De hybride Dell Inspiron Duo is al uit de handel gehaald, en de eerder geplande Dell Streak 7 en Dell Streak Pro hebben Europa nooit bereikt. Dell had al aangekondigd een stap terug te gaan doen op tablet-gebied.

Acer - Het Aziatische bedrijf gaf een week geleden al aan te stoppen met de verkoop van goedkope producten. Wat hiermee bedoeld werd is nog steeds niet duidelijk, maar een verschuiving van goedkope netbooks naar de duurdere ultrabooks wordt verwacht.

De stappen die Acer en Dell nemen staan niet op zichzelf. HTC had al aangekondigd om het (tijdelijk) rustig aan te gaan doen met tablets. HP heeft een enorm verlies genomen op het webOS platform maar gaat na lang beraad toch door met tablets, zij het op kleine schaal. Verschillende fabrikanten wachten op Windows 8 voordat ze weer groots uit gaan pakken met tablets.

Gelukkig weerhouden deze berichten verschillende fabrikanten niet van het blijven introduceren van nieuwe innovatieve tablets. Er zijn al verschillende tablets bekend waar je in 2012 op moet letten!

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.