AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
9 december 2011
Bron: theVerge

WebOS wordt open-source

De kogel is door de kerk. HP heeft een toekomst verzonnen voor het probleemkindje WebOS. Nadat HP de stekker uit de Touchpad trok bleef het lang onduidelijk waar het met het oude Palm besturingssysteem naartoe moest. WebOS werd openlijk in de etalage gezet en er vonden onderhandelingen plaats met verschillende partijen, maar tot een verkoop kwam het niet. Daarom heeft HP vandaag laten weten dat WebOS zal toetreden tot de open-source community. En daarmee is het OS voorlopig van de ondergang gered. HP zal zelfs blijven deelnemen in de ontwikkeling en ook als investeerder blijven optreden. Het lijkt een slimme zet.

Door WebOS om te dopen tot open-source besturingssysteem, zal de ontwikkeling van de software in een stroomversnelling komen. WebOS kent een grote schare fans en actieve ontwikkelaars die al sinds het Palm tijdperk het OS als hun kindje zijn gaan zien. Deze liefhebbers zullen staan te trappelen om hun bijdrage te leveren aan ‘hun’ WebOS.


Ook het applicatie framework Enyo zal in de toekomst worden vrijgegeven. Er zijn wel een aantal patenten die eigendom zullen blijven van HP, dus sommige onderdelen van het geheel zullen voorlopig gesloten blijven. De vraag is welke beperkingen dit met zich mee zal brengen.

Hardware producenten kunnen dus WebOS toestellen gaan maken en liefhebbers kunnen pogingen wagen het OS op hun eigen tablet te installeren. Of er voldoende drivers zullen zijn om alle hardware te ondersteunen is ook nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zal daar nog wat tijd voor nodig zijn.

Gek genoeg geeft HP aan in de toekomst ook weer WebOS apparaten te geen produceren. En niet alleen printers en andere randapparatuur, want ook een nieuwe tablet staat op stapel. Of dat dat al in 2012 zal zijn, dat weet het bedrijf nog niet. De keuze om de TouchPad de nek om te draaien wordt dus door de nieuwe CEO enigszins teruggedraaid. Pijnlijke en dure tegenstrijdigheid, helaas.

Wij zijn op zoek naar de beste tablet van 2012.

Breng je stem uit en maak kans op 100,-


> Stem nu

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch.

Een reactie

  1. Dit is niet alleen voor huidige trouwe Palm fans gunstig, maar dit zou zomaar de wind uit de zeilen kunnen halen van Apple. Hoe dan?
    Nou, kan mij zo voorstellen dat een Samsung of HTC van dat Apple-gezeur af wilt en gewraakte onderdelen vervangt door open source webOS-code……catch my drift?

    Palm OS en Palm webOS zijn namelijk Apple-rechtzaak-bestendig ;-)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.