Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Achtergrond
16 november 2011

De 10 tablet trends van 2012

De iPad was in 2010 de beste gadget van het jaar. 2011 hebben we zelf uitgeroepen als jaar van de tablet, hoewel we wel toe moeten geven dat het lang duurde voordat het monopolie van de iPad veranderde in een normaal functionerende markt. Welke trends kunnen we in 2012 verwachten op tablet-gebied? Tabletguide zet de 10 grootste en meest belangrijke trends op een rij. Van fabrikanten tot besturingssystemen tot applicaties, alles komt aan bod.

1. Multimedia aansturing i.p.v. tweede scherm

Nu is de tablet nog vaak een standalone product. De tablet-pc zal, vanwege verschillende factoren, steeds meer een centrale rol gaan vervullen als aansturing van het entertainment in de huiskamer. Muziek luisteren, video’s en foto’s bekijken of je tv aansturen. Het zal niet lang meer duren voordat je de tablet pakt in plaats van een van de vele afstandsbedieningen in huis.


De tablet gaat je tv, speakers en zelfs je spelcomputer aansturen. Verbeterde connectiviteit met randapparatuur, maar ook je pc, laptop en router zorgen ervoor dat de mobiele tablet-pc centraal gaat staan. Nooit meer zoeken in de trage elektronische programmagids van je tv, maar op je tablet interactief je gewenste programma opzoeken en direct inschakelen op tv.

Met een groeiend aanbod van diensten als video on demand, iTunes, Spotify en andere cloud services zal het steeds makkelijker worden om via de tablet direct toegang te hebben tot multimedia-bestanden en -diensten.

2. Zakelijk

De tablet zal steeds vaker voor zakelijk gebruik ingezet worden. De besturingssystemen iOS en Android worden aangepast om aan zakelijke eisen te kunnen voldoen. De veiligheid van beide systemen wordt verhoogd en ICT afdelingen kunnen centraal alle systemen beter beheren.

RIM zal eindelijk de Playbook verbinden met haar beroemde BlackBerry Exchange Servers. En als Microsoft in de loop van 2012 Windows 8 zal uitbrengen dan is de zakelijke wereld helemaal om.

3. Windows 8

Er wordt al vanaf het begin van dit jaar geschreven over de komst van een tablet-versie van Windows. De witte rook kwam in juni van Microsoft zelf en de reacties waren uitermate positief. Ondanks het feit dat na het positiefontvangst wat negatieve klanken (1, 2) te horen waren, verwachten we veel van Windows 8. Onder andere NokiaASUSHP en Dell hebben al aangegeven met Microsoft in zee te gaan om Windows 8 op hun tablets te installeren.

4. Meer formaten - minder fabrikanten

Samsung zet de toon in tablet-land met meerdere tablet-formaten (5.4″, 2 x 7.0″, 7.7″, 8.0″, 2 x 10.1″). Dat 10-inch het meest ideale schermformaat is komt misschien vanwege het feit dat er nu vrijwel alleen maar 10-inch tablets verkocht worden. Met een breed aanbod van tablets met verschillende schermformaten willen fabrikanten de keuze aan de consument geven.

Het aantal tablet-fabrikanten zal drastisch verminderen. Vrijwel alle bedrijven die van origine mobiele telefoons en computers maken zijn zonder na te denken tablets gaan maken nadat de iPad een groot succes is gebleken. Velen zullen merken dat de tablet-markt helemaal niet zo interessant is en zullen afhaken. Merken als Nokia en Amazon zullen nog toetreden. HTC heeft al aangekondigd het wat rustiger aan te gaan doen en Dell heeft zelfs enkele geplande tablets van de roadmap geschrapt. Net als in de smartphonemarkt zal slechts een handvol bedrijven succesvol met tablets zijn en blijven.

5. HTML5 én applicaties

We schreven er ruim een jaar geleden al over, en nog steeds wordt er hevig over gediscussieerd. 2012 zal het jaar gaan worden van HTML5, maar de mobiele applicatie zoals we die nu kennen zal niet verdwijnen.

HTML5 - HTML5 gaat een groot deel van de huidige applicaties vervangen. Alle apps die slechts een verbeterde weergave van een website zijn verdwijnen. De websites worden met de hulp van HTML5 verbeterd zodat ze goed leesbaar en gebruiksvriendelijk zijn voor de gebruiker. Applicaties maken en onderhouden voor een handvol platformen die om de paar maanden updates krijgen is simpelweg niet efficiënt. De negatieve effecten van fragmentatie worden hierdoor omzeild. App stores worden gebaseerd op browser-standaarden, zoals de Facebook App Store. Flash voor mobiel is dood.

Apps - Toch zullen applicaties altijd blijven bestaan. Zwaardere apps die van bepaalde tablet-functionaliteiten gebruik maken zullen blijven bestaan, en misschien zelfs groeien. Het zal voornamelijk gaan om betaalde applicaties die een functionele meerwaarde bieden voor de gebruiker en om mobiele games. Het wordt pas interessant voor app-ontwikkelaars als  het downloadvolume en de marges groot genoeg zijn. Alleen relevante apps waar klanten significante bedragen voor willen betalen zullen winstgevend zijn. Een goed voorbeeld is de Photoshop Touch applicatie van Adobe.

6. E-ink gecombineerd met LCD

Degene die een combinatie van LCD en e-ink uitvindt is koning. De huidige middelen zijn doekjes voor het bloeden. Ze zorgen slechts voor een iets betere weergave van het LCD-scherm in fel zonlicht. In 2012 zal een scherm ontwikkeld worden dat eindelijk het probleem oplost van glanzende en onleesbare schermen in het zonlicht.

7. Stylus

Misschien lijkt het een stap terug, maar hij is terug van weg geweest: de digitale pen oftewel de stylus. De HTC Flyer en Samsung Galaxy Note hebben de stylus al aan boord, bijvoorbeeld. Met meer zakelijk tablet-gebruik in het verschiet en grafische applicaties zal de stylus weer mainstream worden.

8. Prijzenoorlog

Misschien start de eerste ronde van een prijzenoorlog nog dit jaar, maar volgend jaar zullen we de tablet-prijzen zien kelderen. Vooral het overschot aan Android tablets en de komst van nieuwe modellen zal meer concurrentie opleveren en brengt meer keuze voor de consument. De cyclussen van tablets met nieuwe specs volgen elkaar snel op waardoor ‘oude generaties’, die nog prima functioneren, snel goedkoper worden.

9. Hybride

Met de innovaties van ASUS is de hybride tablet populairder dan ooit. Afneembare toetsenborden, uitschuifbare toetsenborden, het is functioneel en populair. Wij waren ook enthousiast, zoals je ziet in de Transformer tablet review en de Slider tablet review.

10. Quad-core

Met de ASUS Eee Pad Transformer Prime is de eerste tablet met een quad-core processor geboren. Quad-core processoren zullen niet mainstream worden vanwege de kostbaarheid en het energieverbruik, maar de top-tablets zullen steeds vaker over een supersnelle processor gaan beschikken.

Trend of hype?

Deze 10 trends voor 2012 zijn al in gang gezet, en anderen zullen zich in de loop van het jaar opgenbaren. Maar misschien mis je enkele zaken. Morgen publiceren we een artikel met daarin de 3 tablet-hypes die volgens ons geen lang leven beschoren zijn.

Volg Tabletguide.nl op Twitter of Facebook voor al het tablet nieuws. In de tabletvergelijker kun je alle beschikbare tablets met elkaar vergelijken.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

3 reacties

  1. Kleinigheidje… bij 7 en 9 staat dat die hypes ‘ op hun retour zijn’. Dat zou betekenen dat ze over hun hoogtepunt heen zijn (zie info uit woordenboek, hieronder). Echter, niets is minder waar. Waarschijnlijk is het duidelijker als er staat dat die hypes ‘ hot’, ‘in’ of ‘terug van weggeweest’ zijn. Leest nèt iets logischer ;-)
    Maar verder een perfect overzicht hoor.

    I retour Uitspraak: rəˈtur Bijwoord terug naar waar iets vandaan kwam    `retourzending` op je retour zijn (= over het hoogtepunt van je carrière heen zijn) II retour Zelfst. Naamw. Meervoud van retour kaartje voor een heenreis en een terugreis. Antoniem: enkeltje
    Gevonden op http://www.woorden.org/woord/retour

  2. Wat mij betreft wordt de stylus of beter gezegd de digitizer de meest wezenlijke trend voor tablets. Tablets zijn ergonomisch een natuurlijke vormfactor voor het nauwkeurig vastleggen van informatie in schrift en beeld; denk aan de duizenden tablets waarop alweer 4000 jaar geleden het Gilgamesh-epos is vastgelegd. En de generatie vóór mij leerde nog schrijven op een lei (“slate”). Zowat het enige medium , tot voor kort dus, als je geen papier hebt.
    Er is inmiddels al een heel rijtje tablets met een digitizer scherm en stylus. De redactie van deze site noemt ze hier niet (of erger: kent ze mogelijk niet op een paar na). Belangrijke zijn: de Samsung Series 7 12″, de ASUS EP (B)121 12″, groot genoeg voor artisten en uitgerist met WACOM-digitizers. Daarnaast de Galaxy Note 5″, de HTC FLYER - nu geupdate naar Honeycomb 3.2 en dus weer helemaal terug! - De Lenovo Thinkpad Tablet, de HP Slate 2, de Fujitsu Stylistic, de KUPA X11 en de nog verwachte ASUS MEMO. Daarnaast zijn er de pioniermerken op het vlak van beschrijf- en betekenbare tablets, zoals Motion Computing.
    Ook de voor de Motorola XOOM2 zou een digitale stylus beschikbaar komen.
    Overigens zou het m.i. een goede ontwikkeling zijn als er meer WACOM digitizers op de wat compactere tablets worden toegepast. Wacom beperkt zich vooral tot de 12″ tablets. De overige zijn veelal uitgerust met N-trig digitizers, waarvan de recentere generaties overigens niet echt veel onderdoen voor de Wacom-kwaliteit.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.