Tips en trucs om je iPad kindvriendelijk te maken

1

Kinderen hebben weinig moeite om met een iPad te werken. De intuïtieve interface is gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor de allerkleinste kinderen. Natuurlijk wil je niet dat je kind dingen doet die verkeerd uit kunnen vallen. Zo moet je het wachtwoord van de App Store geheim houden, zodat je kind geen dure aankopen kan doen. Op die manier voorkom je ook onverwachte in-app aankopen. Toch zijn er nog meer stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kind ongewenste dingen doet op je iPad.

Beveilig de iPad met een wachtwoord

Door je iPad te beveiligen met een wachtwoord voorkom je dat je kind de tablet in een onbewaakt moment kan gebruiken. Door de code geheim te houden, houd je als ouder de controle over wanneer je kind de iPad kan en mag gebruiken.

Het codeslot kan als volgt worden geactiveerd:

 • Kies voor ‘Instellingen’.
 • Ga naar ‘Algemeen’ en kies voor ‘Codeslot’.
 • Kies ‘Zet code aan’.
 • Type een persoonlijke code en bevestig deze.

Beveilig de SIM-kaart met een wachtwoord

Door je SIM-kaart te beveiligen met een PIN code voorkom je dat je kind gebruik kan maken van de 3G verbinding van de iPad. Hierdoor houd je als ouder controle over het datagebruik en de bijbehorende kosten.

Een PIN code kan als volgt worden geactiveerd:

 • Ga naar instellingen
 • Kies voor ‘Mobiele data’
 • Kies voor ‘Simpincode’
 • Schakel Simpincode in
 • Kies een pincode en bevestig deze

Apps beveiligen met een wachtwoord

ipad-beperkingenDoor middel van de ingebouwde ‘beperkingen’ in iOS kun je bepaalde apps ontoegankelijk maken voor iPad gebruikers. Dit kan rigoureus door apps helemaal ontoegankelijk te maken, of door een leeftijdsgrens in de stellen. De leeftijdskeuring van Apple bepaalt dan of een applicatie gebruikt mag worden of niet.

Via een speciale beperking kan het installeren en kopen van apps onmogelijk worden gemaakt en ook de in-app aankopen kunnen worden geblokkeerd.

De beperkingen kunnen als volgt worden geactiveerd:

 • Kies voor ‘Instellingen’.
 • Ga naar ‘Algemeen’ en kies voor ‘Beperkingen’.
 • Kies ‘Schakel beperkingen in’.
 • Type vervolgens een persoonlijke code en selecteer de apps die ontoegankelijk moeten worden gemaakt.

Overige iPad beveiligingstips

Bij de iPad tips voor beginners vind je een overzicht van alle beveiligingstips, zoals het instellen van het ouderlijk toezicht op de iPad door middel van een leeftijdsgrens in te stellen voor het downloaden en gebruiken van applicaties.

Filter internettoegang met Mobicip

mobicipMobicip is een alternatieve browser voor de iPad, waarmee je het internet bereikt via de Mobicip filter voor ouders. Na installatie van de app kun je als ouder bepalen tot welke websites je kind toegang heeft en tot welke sites niet. Een hoop instellingen zijn al voor je gedaan. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een leeftijdscategorie kiezen. Via de website Mobicip.com heb je controle over alle instellingen.

De Mobicip app kan ook gebruikt worden om YouTube te filteren. Daarvoor moet je de YouTube app deactiveren om vervolgens Mobicip controle te geven over de HTML5 webversie van YouTube. Hierdoor is het gebruiksgemak iets minder, maar weet je zeker dat je kind alleen verantwoorden content bekijkt.

Ourpad

ourpadMet de app Ourpad is het mogelijk om je social netwerken af te schermen met een wachtwoord. De applicatie geeft je toegang tot de mobiele websites van de verschillende sociale netwerken. Hierdoor gebruik je de apps niet meer, maar doe je al je sociale zaken via Ourpad.

Ourpad is ontwikkeld om meerdere personen toegang te geven tot hun eigen sociale netwerken en andere juist de toegang te ontzeggen. Je maakt een account aan in Ourpad en vervolgens koppel je al je sociale accounts aan dat account.

Hierdoor heeft je kind geen toegang tot je sociale apps, zolang het wachtwoord geheim is.

Heb jij meer tips om je iPad kindvriendelijk te maken? Laat dan even een reactie achter. We zullen goede tips aan dit artikel toevoegen.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

1 reactie

Reageer