Wat is de beste tablet voor kinderen?

7

Regelmatig stellen mensen ons wat de beste tablet is om te kopen voor hun kinderen. Omdat we niet alle vragen persoonlijk kunnen beantwoorden, zullen we in dit artikel een aantal keuzes uitdiepen en meer uitleg geven over de mogelijkheden van tablets voor kinderen. Het zal niet mogelijk zijn één tablet aan te wijzen die voor alle kinderen de beste keuze zal zijn. Hopelijk kunnen we met dit artikel ouders helpen bij de aankoop van de juiste tablet voor de kids.
Dit artikel verscheen op 16 november 2011 en werd bijgewerkt op 10 november 2013

Jonge kinderen? iOS of Android!

Kinderen gebruiken een tablet vooral om spelletjes te spelen. De meeste spellen zijn niet beschikbaar op alle besturingssystemen. De besturingssystemen met de meeste spellen en andere applicaties zijn momenteel iOS en Android. Vandaar dat wij adviseren een keuze te maken uit deze twee besturingssystemen en andere ‘operating systems’ (OS) te negeren.

Wanneer je kiest voor iOS, dan is de apparaatkeuze eenvoudig. iOS is momenteel alleen beschikbaar op de Apple iPad en de iPad Mini. In een eerder artikel gingen we al dieper in op het gebruik van de iPad door kinderen.

Ga naar: Tips en trucs om je iPad kindvriendelijk te maken

Als je kiest voor Android als besturingssysteem, dan kun je kiezen uit vele tientallen tablets. Die keuze is heel persoonlijk, afhankelijk van wensen en budget. Daarin kunnen we je dus niet gemakkelijk adviseren. We kunnen je alleen helpen door je door te verwijzen naar onze tabletvergelijker. Hier kun je alle tablets gemakkelijk vergelijken.

Ga naar: Tablets vergelijken

Nadat je je keuze hebt gemaakt en je hebt een Android tablet aangeschaft, welke stappen kun je dan nemen om je kind te controleren en te beschermen tijdens het gebruik van de tablet? In een eerder artikel gingen we al dieper in op het gebruik van een Android tablet door kinderen.

Ga naar: Tips en trucs om je Android Tablet kindvriendelijk te maken

Oudere kinderen? Overweeg Windows

Wanneer je kind al iets ouder is en de tablet ook voor studie zal gaan gebruiken, dan is het de moeite waard Windows te overwegen als besturingssysteem. Sinds Windows 8 is dit besturingssysteem geschikt gebruik op een tablet. Hierdoor wordt de besturing wat ingewikkelder en doe je wat concessies op gebruiksvriendelijkheid.

Op het gebied van applicaties heeft Windows voor- en nadelen. Het grote voordeel is compatibiliteit met overige PC software. Je Windows tablet kan programma’s als Word, Powerpoint, Outlook en andere productiviteitsprogramma’s gewoon draaien. Hierdoor is hij erg gemakkelijk te gebruiken naast een laptop of PC. Het nadeel is dat een hoop ontwikkelaars hun apps en spellen nog niet voor Windows uitbrengen.

High-end tablet of budget tablet?

Een tweede belangrijke keuze is het budget. Is je kind nog jong, dan zullen kleine ongelukjes sneller voorkomen. Denk daarbij aan krassen in het scherm of het laten vallen van de tablet. In zulke situaties is het misschien verstandiger een goede budget-tablet te kopen, waardoor vervanging bij verlies of schade eenvoudiger wordt.

Een high-end tablet zal betere prestaties leveren en daardoor een langere ‘life cycle’ kennen. Dit betekent dat de tablet minder snel verouderd ten opzichte van de concurrentie. Uiteraard staat hier ook een hoger prijskaartje tegenover. Verzekeren is een optie, maar meestal ook duur. Daarom is het van groot belang dat de gebruiker voorzichtig met het apparaat omgaat.

De middenweg is een hight-end tablet waarbij gekozen wordt voor goede beschermende accessoires. Er zijn rubber hoezen op de markt die je tablet beschermen tegen vallen, vocht en krassen. Meer informatie over zulke hoezen kun je vinden bij de accessoires.

Ga naar: Tablet accessoires

Tablets speciaal voor kinderen

Let op: onderstaande informatie kan verouderd zijn. Deze wordt op onregelmatige basis geüpdatet. Voor meer kindvriendelijke tablets uit het actuele aanbod zoek via de zoekfunctie op kind.

Sommige producenten hebben zelfs tablets gemaakt die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Deze tablets zijn vaak wat steviger en kleurrijker. Daarnaast voorziet de producent in software, zodat de ouders erop kunnen vertrouwen dat er alleen voor kinderen geschikte applicaties worden gebruikt.

Voorbeelden van dergelijke kindertablets zijn:

Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Archos ChildPad review

Telekids / Hema / Kurio kindertablet review

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 111.1 x 188 x 9.9 mm
 • Processor ARM (dual-core)
 • Gewicht 302 gram
 • Opslagruimte 8
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 8 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 768
 • Afmetingen 158 x 217 x 11 mm
 • Processor Cortex A9 (single core)
 • Gewicht 425 gram
 • Opslagruimte 4
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 800 x 480
 • Afmetingen 123 x 195 x 11 mm
 • Processor single-core Cortex A8
 • Gewicht 336 gram
 • Opslagruimte 4
 • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

7 reacties

 1. In mijn vriendenkring zag ik steeds meer kinderen met een 7″ tablet van b.v. de Bart Smit/InterToys. Gelukkig kon ik een goedkope HP TouchPad uit de VS bemachtigen voor mijn dochtertje. Die wilde er graag een voor haar verjaardag. De keuze was snel gemaakt als je moet kiezen tussen Bart Smit/InterToys exemplaar van rond de 150,- of een high-end TouchPad voor 180,-
  Zij kan er werkstukken op maken door gebruik te maken van QuickOffice en SmartOffice en door de volledige web-ervaring hoeft zij ook niet meer achter de PC 😉

 2. Ik heb voor mijn zoon een ProMedia kids kleurentablet met capacitive touchscreen & internetfilter gekocht. Wat zijn de ervaringen hiermee?

 3. Na het lezen van je site lijkt me een leappad2 een mooi cadeau voor mijn dochter van 5. Alleen vraag ik me af of deze wel in een Nederlandse versie te krijgen is??
  Kan iemand mij hier informatie over geven en waar die evt. te koop is??

  met vriendelijke groet Bas

 4. Kinderen hebben geen tablet nodig. We maken er beeldscherm afhankelijke wezens van. Die afgestompt naar een beeldscherm zitten te turen. En zo niets meer waarnemen van hun omgeving. Zolang kinderen niets hoeven met tv, pc, mobiel en tablet is het volgens mij niet nodig. Maar wij als volwassenen vinden dat het moet. Laat kinderen buiten spelen en zelf dingen ontdekken. Laat ze zelf tot een spel komen. Niet alles moet al voorgekauwd en maakbaar zijn.

  • Ik ben het met je eens dat kinderen geen tablet nodig hebben om te spelen. Op school wordt er lesgeven via de pc of tablet, met oefeningen of speloefeningen. We praten hier over groep 1, de kleuters en verder in de schoolgroepen is het een noodzaak, aangezien ze in groep 5 (8-9) jaar een presentatie moeten houden (al dan niet powerpoint etc).
   Ik denk dat het naast het gewone spelen, binnen en buiten het geen kwaad kan om ze 30 min per dag tv of tablet te laten kijken. Ze leren omgaan met de technieken van vandaag en morgen, zonder dat ze afgestompt worden.
   Ik bedoel wij zijn ook niet slechter geworden van de atari (waar ik veel langer dan 30 min achter zat).

 5. Karel de groot op

  k heb sinds vandaag een iPad Kids cover gekocht voor onze iPad Air, en we hebben er een gekocht voor onze Samsung Galaxy Tab 10.1.

  We hebben deze gehaald bij ipadspullekes .nl
  Ik moet zeggen dat dit echt een aanrader is voor iedereen, de hoes valt regelmatig en we hebben geen problemen met de iPad Air. Hij werkt nog steeds perfect.

  We kregen er ook nog een gratis screenprotector en stylus pen cadeau, ik weet niet of dit nog steeds is maar dat zullen jullie zelf even moeten controleren.

  Suc6 iedereen

Reageer