TabletGuide.nl

Ice Cream Sandwich: Android 4.0 gepresenteerd

| 2 reacties | Bron: httpwwwengadgetcom

Om 4.00 uur vanochtend heeft Google in Hong Kong de nieuwe versie van Android gepresenteerd. Android ‘Ice Cream Sandwich‘ 4.0 zal geschikt zijn voor zowel tablets als smartphones. Het design is volledig op de schop gegaan en Google heeft een flinke verzameling nieuwe functies en gadgets toegevoegd. Er werd gesproken over ‘Android Beam’, offline zoeken in Gmail en ‘Face Unlock’. Maar dat is niet alles. Bijna elke app is aangepast en verbeterd, volgens Google.

Het is niet duidelijk welke vernieuwingen en aanpassingen van toepassing zijn om de tablet-versie van de verschillende apps en welke alleen voor de smartphone-versie gelden.


Android Beam

NFC werd al eerder toegepast voor mobiele betaling, maar de techniek wordt nu ook gebruikt voor het delen van informatie tussen twee telefoons. Deze functionaliteit zagen we eerder al bij de HP WebOS toestellen, maar toen onder de naam Touch To Share. Google noemt de nieuwe toepassing ‘Android Beam’. Door twee met NFC toestellen tegen elkaar te houden kunnen ze informatie uitwisselen. Denk daarbij aan video’s, contacten, URL’s en apps.

Face unlock

Het idee is niet nieuw, maar Google is de eerste die het toevoegt aan een OS: Het deblokkeren van je toestel door middel van gezichtsherkenning. Door de camera op je gezicht te richten herkent de tablet wie je bent en deblokkeert zichzelf.

Aanpassingen aan de User Interface

Google heeft de mogelijkheden van virtuele buttons uitgebreid, waardoor het voor producenten niet langer nodig zal zijn om knoppen in te bouwen in de hardware van de tablet. Android Honeycomb maakte hierin al een begin. Daarnaast zullen widgets voortaan in een aparte tab worden weergegeven, volledig gescheiden van de overige apps.

De ontwikkelaars hebben goed over de schutting gekeken. Vanaf Ice Cream Sandwich kun je mappen maken door apps boven op elkaar te slepen. Dit kennen we natuurlijk uit iOS. Tevens kan er in de agenda voortaan ingezoomd en uitgezoomd worden.

Gmail app

De Gmail app zal worden uitgebreid met offline zoeken. Je kunt dan oude conversaties terughalen, ook wanneer je geen internetverbinding hebt. Door naar links of naar rechts te ‘swipen’ kun je navigeren tussen verschillende conversaties. De preview van e-mails in het overzichtsscherm zal worden uitgebreid naar twee regels tekst.

Camera

De camera en fotogalerij zijn goed onder handen genomen. Zo kan de sluitertijd van de camera worden teruggebracht naar 0 seconden, zodat je het moment zonder vertraging vast kunt leggen. De focus wordt eindeloos, waardoor objecten in de foto altijd scherp zijn. In combinatie met automatische gezichtsherkenning moet dit de foto’s verbeteren.

Er worden ‘instagram’ achtige filters toegevoegd, zodat foto’s naar eigen smaak kunnen worden aangepast er er komen instellingen voor time-laps filmpjes. De fotogalerij zal sneller worden en voortaan foto’s kunnen sorteren op locatie en op persoon. Dit kennen we uit de Picasa online dienst.

Overige nieuwtjes

Door middel van de aan- en uitschakelaar in combinatie met een volumeknop is het mogelijk eenvoudig screenshots te maken. Waar hebben we dat eerder gezien? Het toetsenbord zal een betere foutcorrectie krijgen. Vanaf nu is het mogelijk om apps direct vanuit het ‘lock screen’ te benaderen. We zagen dit al eerder in HTC Sense.

De web browser zal tabs gaan ondersteunen en Ice Cream Sandwich kan actief het 3G dataverbruik gaan monitoren en ingrijpen wanneer de door jou gedefinieerde limieten bereikt worden.

Het zal ook mogelijk worden om bij het missen van een oproep automatisch een SMS te versturen naar de beller, waarin je excuses kunt aanbieden of een tweede telefoonnummer.

Ice Cream Sandwich video

Het eerste toestel dat uitgerust zal zijn met Ice Cream Sandwich zal de Samsung Galaxy Nexus smartphone zijn. Onderstaande video geeft je een beeld van de nieuwe Android versie op dat toestel. Bij gebrek aan goede tabletbeelden, zullen we het voorlopig met deze preview moeten doen.


Ice Cream Sandwich screenshots

Ook de screenshots zijn afkomstig van de Galaxy Nexus smartphone.

Auteur: Edwin

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterlijk van de website. Daarnaast schrijft hij dagelijks artikelen en hij verschijnt regelmatig in de reviews op TabletGuide.nl. Hij werkt momenteel voor een online marketingbureau in Den Bosch. E-mail | Website | Twitter | LinkedIn | Facebook | Google Profile



2 reacties

  1. Nog een paar zaken die Matias Duarte (former webOS UI designer @Palm) vanuit webOS heeft meegenomen:

    The new People app allows you to see all your friends and contact information from several sources in an easy to use layout. Sound familiar? webOS calls it Synergy and has had it for about two years now.

    Android Beam. This is Touch-To-Share on steroids [with a cooler name - Ed]. You can share information between two ICS devices by just placing them on top of one another. Webpages, app info, maps, etc. They even had one demo where one guy was playing minecraft and when he placed his phone near another the second phone was taken right to minecraft’s page in the marketplace. Most importantly, the new Android SDK allows developers to tap into it.

    Multitasking is the exact same as cards except they go up and down instead of left and right. To be fair, at this point just about everyone has stolen cards, but it just goes to show you how far ahead webOS truly is.

    Wellicht een goed alternatief voor huidige webOS-gebruikers als hun apparaatjes van ellende uit elkaar vallen

    #ICS heeft #webOS DNA

    Zie webOSroundup:
    http://www.webosroundup.com/2011/10/google-releases-webos-4-0-errr-ice-cream-sandwich/

  2. Ben benieuwd of de tablet (Asus Transformer) ook een update naar icecream kan verwachten gezien uitspraken van google dat tablets van niet ouder dan een half jaar alle veranderingen en updates tegemoet kunnen zien.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*