Inloggen RegistrerenTip ons Contact
16 oktober 2011

Windows 8 met Metro UI gedemonstreerd [VIDEO]

Onlangs gaf Microsoft de ‘developer preview’ van het nieuwe Windows 8 vrij. Bijzonder aan deze nieuwe versie is de toevoeging van Metro UI, een grafische interface voor tablets. Nog niet eerder is het gelukt een combinatie van OS en UI te ontwikkelen waarbij zowel de tablet als de desktop optimaal worden bediend. Windows 8 kan daar verandering in brengen. Direct nadat de preview beschikbaar werd hebben de eerste ontwikkelaars het OS op tablets geïnstalleerd om te kijken of Windows 8 de verwachtingen waar kan maken.

De eerste reacties van testers zijn minder positief dan gehoopt. Hoewel de opzet van de Metro UI bejubeld wordt, is er op de uitvoering nog het één en ander aan te merken.


Allereerst is er de beperking dat apps minimaal 768 pixels hoog moeten zijn. Lagere resoluties worden niet ondersteund. Metro UI biedt de mogelijkheid om twee apps naast elkaar in het scherm weer te geven, maar daarvoor is een minimale breedte nodig van 1366 pixels. Dat betekent dat een scherm een minimale resolutie van 1366 x 768 moet hebben om optimaal gebruik te kunnen maken van Windows 8. De minimale resolutie is volgens Microsoft 1024 x 768. Dat betekent dat bijna alle huidige 7-inch tablets afvallen.

Daarnaast maakt de UI gebruik van menu’s in de ‘zijkant’ van het scherm die met een swipe opgeroepen kunnen worden. Daardoor kunnen touchscreens niet langer verzonken worden in de tablet en ook resistieve schermen kunnen daardoor niet langer ingezet worden.

Ten derde is de portret modus (rechtopstaand beeld) van de Metro UI niet werkend. Het is ons niet duidelijk of dit ‘work in progress’ is of dat Microsoft deze modus helemaal niet gaat ondersteunen.

Ondanks de puntjes van kritiek zien we wel potentie in Metro UI. Zoals je in onderstaande video kunt zien is de bediening erg intuïtief. Natuurlijk lijkt de UI erg veel op Windows Phone 7, maar dan geoptimaliseerd voor iets grotere schermen. Wij zijn benieuwd naar jullie mening na het zien van onderstaande demonstratie.

 

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.