3 redenen waarom Sony succesvol kan worden met tablets – En één risico [OPINIE]

2

Sinds anderhalve week is de eerste Sony tablet te koop in Nederland. Recentelijk mochten we naar de Sony persbijeenkomst komen om de officieuze introductie van de Tablet S en de Tablet P in Nederland mee te maken. Wat ons bijbleef zijn niet de tablets zelf, maar verschillende andere punten die naar voren kwamen in de presentaties. Dit artikel omschrijft drie redenen voor een mogelijk succes van Sony in tablet-land. Maar er is ook één groot risico!

Van de drie redenen die Sony naar een succes zullen brengen hebben er twee niet direct iets met de Sony tablets te maken. Dat is juist de kracht van de ingezette koers van Sony.

Connectiviteit – Innovatief maar laat oude standaarden niet los

Sony staat bol van innovatie. Met de snelle introductie van Blu-ray en het inzetten op 3D laat het Japanse bedrijf zien absoluut niet stil te staan. Ook de tablets zijn op sommige gebieden innovatief te noemen. Dit is niet vanzelfsprekend. Als je de specificaties van 3 Android-tablets naast elkaar legt zie je dat veel eigenschappen hetzelfde zijn. Vooral op het gebied van processoren en intern geheugen is er nog weinig keuze. Ook de camera’s zijn in veel tablets identiek.

Hoewel de Sony Tablet S, de derde in de vergelijking, ook identiek lijkt, is dit niet het hele verhaal. Zo is de vormgeving van de Sony Tablet S en de Sony Tablet P uniek te noemen. Op andere terreinen hebben de twee Sony tablets unieke eigenschappen terwijl dit geen innovatieve features zijn.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over de infrarood sensor die zich bevindt in de Tablet S. Hiermee wordt de Tablet S ook een universele afstandsbediening die eenvoudig in te stellen is. Een ander voorbeeld is de ‘ouderwetse’ SD-kaart. Als een tablet al een SD-slot heeft dan is het tegenwoordig altijd een microSD-slot. Sony ziet dat veel mensen nog een fototoestel hebben met een standaard SD-kaart en ze spelen hier op in. Met een simpel hulpmiddel kun je ook microSD-kaarten plaatsen in de Tablet S.

Kortom, het gaat om veel-gebruikte standaarden die niet zo snel de huiskamer zullen verlaten. Sony wil haar tablets het middelpunt maken van alle entertainment in huis. Dan zul je je moeten committeren aan bestaande standaarden, ook al zijn ze oud.

Entertainment – Overal, wanneer je wilt op het scherm dat jij wilt.

Sony wil entertainment bieden waar en wanneer je maar wilt. Muziek, video en kwalitatieve games. Het is allemaal mogelijk met de diensten van Sony.

Binnenkort zullen Sony’s Music Unlimited en Video Unlimited het daglicht zien in Nederland. Met deze Spotify-achtige (niet gratis) en Video-on-Demand diensten breidt het bedrijf haar netwerk verder uit. Daarnaast zal het Playstation Network uitgebreid worden met Playstation Certified games voor Android smartphones en tablets.

Als laatste moeten we Sony TV niet vergeten, wat weer overeenkomt met Google TV en Apple TV-diensten. Hiermee zal je in de toekomst meerdere commerciële tv-kanalen kunnen ontvangen en kunnen kijken naar de bijbehorende Gemist-programma’s.

Maar ook op het gebied van e-books heeft Sony een eigen oplossing: Reader Store. Hiermee komt het bedrijf weer in het vaarwater van bijvoorbeeld Amazon’s Fire tablet.

Openheid – Alle middelen kunnen gebruikt worden. Ook die van de concurrent.

Net als bij Apple’s iTunes kun je met één account op verschillende apparaten meerdere soorten content kopen of gratis downloaden. Ook komt dit overeen met verschillende diensten die Google aanbiedt.

Met meerdere apparaten wordt niet alleen Sony-apparatuur bedoeld. Met universele Android apps worden de Music Unlimited en Video Unlimited diensten ook aangeboden op andere Android-toestellen. Verschillende diensten zullen daarnaast ook gewoon online benaderbaar zijn.

De combinatie van al deze (online) entertainment-mogelijkheden met eerder genoemde connectiviteit maakt Sony tot een unieke content provider en distributeur. Sony is het enige bedrijf wat zich met deze functionaliteiten kan matchen met Apple en Google.

Risico: timing

Echter, er kleeft een groot risico aan de timings van Sony. De Sony Tablets werden op de IFA in Berlijn geïntroduceerd en kwamen al snel beschikbaar in heel Europa en in andere continenten. Op dit moment heeft Sony haar dienstverlening nog niet klaar. Zowel Music Unlimited als Video Unlimited zijn nog niet beschikbaar in Nederland.

Daarnaast zijn er nog geen specifieke Playstation Certified Android games beschikbaar voor de Tablet S, terwijl deze tablet al wel te koop is in Nederland. Nu moeten bezitters van deze tablet het doen met slechts enkele oude omgevormde Playstation 1-games. Deze zijn niet geoptimaliseerd voor tablets en de spelervaring is dramatisch te noemen. Als er niet snel nieuwe titels op deze tablet beschikbaar komen, die meerwaarde bieden voor het spelen op een tablet, dan kan er snel negatieve publiciteit ontstaan.

Conclusie

Sony heeft een veelbelovend product in handen: entertainment die alle touchpoints van de klant raken. Oude, vertrouwde entertainment middelen (tv, console gaming) in combinatie met nieuwe hardware biedt nieuwe mogelijkheden. Tv kijken op je tablet terwijl je partner aan het gamen is op de tv met de Playstation console. Of andersom, het kan allemaal. Nieuwe mogelijkheden die maar weinig bedrijven kunnen bieden. Dat is exact wat Sony met de teaser video’s wilde benadrukken.

Gezien de focus van Apple en Google met overeenkomstige diensten op de Amerikaanse markt, ligt er een wereld open voor Sony. Zowel Europa als Azië zijn nog niet-aangeboorde markten waar nog veel te halen valt.

De consument is uiteindelijk de winnaar van deze concurrentie. De nieuwe spelers op de markt (Sony, Apple, Google, Amazon) gaan het opnemen tegen kabelboeren UPC en Ziggo, grote alleskunners als KPN, en geven nieuwe mogelijkheden voor de krimpende muziekmarkt. Let the game begin!

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 9.4 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 1280 x 768
  • Afmetingen 241.2 x 174.3 x 10.1 mm
  • Processor nVidia Tegra 2 Dual Cortex A9
  • Gewicht 600 gram
  • Opslagruimte 16
  • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

  1. Goede recensie en een scherpe analyse. Ik heb de Sony tablets nog niet in de winkels gezien, maar ben er erg benieuwd naar. Als de games een succes worden kan dat voor mij een reden zijn om voor de Sony S te kiezen.

Reageer