In Windows 8 en Windows RT hebben zijn veelgebruikte functies verbonden aan een ‘gesture’, een ander woord voor een vingerbeweging. Door deze bewegingen te leren en te gebruiken maak je het gebruik van Windows 8 en Windows RT een stuk eenvoudiger. We zetten de gestures voor je op een rij.

Gestures met 1 vinger

Aantikken om actie uit te voeren

Door met 1 vinger het scherm aan te tikken voer je op die plek een actie uit. Dit gebruik je o.a. om een app te starten. Het is te vergelijken met een klik van de linker muisknop.

Horizontaal en verticaal scrollen

Door met 1 vinger van horizontaal of verticaal over het scherm te vegen, is het mogelijk in die richting te scrollen. Dit is handig bij lange lijsten, uitgebreide websites of een goed gevuld startscherm.

Vasthouden voor meer opties

Door het scherm met 1 vinger aan te raken en deze 2 seconden vast te houden, verschijnen er meer opties in het scherm. Deze opties hebben betrekking op het ‘voorwerp’ dat je op dat moment op het scherm aanraakt. Het is het beste te vergelijken met wat je voorheen kende als een ‘rechter muisklik’.

‘Charms’ gebruiken

Door 1 vinger vanaf de rechter rand het scherm in te slepen, verschijnen de zogenaamde ‘charms’ in het scherm. Dit zijn snelkoppelingen naar veelgebruikte functies, zoals instellingen, zoeken, uitschakelen etc. Met een tegengestelde beweging is het menu weer te sluiten.

Applicaties sluiten

Door 1 vinger vanaf de bovenrand het scherm in te slepen, wordt de openstaande applicatie geminimaliseerd. Sleep je je vinger helemaal naar onderin het scherm, dan sluit je de applicatie direct af. Let op: in Internet Explorer 10 (de standaard browser) zorgt deze optie voor het verschijnen van een lijst met openstaande tabbladen.

Applicatie opties en overzicht van alle applicaties

Door 1 vinger vanaf de onderrand het scherm in te slepen, verschijnt een menu met daarin extra opties voor de openstaande applicatie. Daarnaast staat in dit menu een  snelkoppeling naar het applicatieoverzicht.

Schakelen tussen openstaande applicaties

Door 1 vinger vanaf de linkse rand het scherm in te slepen, schakel je snel tussen alle openstaande applicaties. Deze beweging kun je het beste snel uitvoeren. Door dit te herhalen zie je alle laatst-gebruikte applicaties voorbij komen.

Twee applicaties naast elkaar

Door bovenstaande actie, 1 vinger vanaf de linkse rand het scherm inslepen,¬†langzaam uit te voeren zal de ‘nieuwe’ applicatie niet volledig verschijnen maar naast de eerder openstaande applicatie. Op deze manier kun je twee apps naast elkaar (multiscreen) gebruiken. Lees hier meer informatie over het werken met twee apps naast elkaar in Windows 8 [link volgt].

Balk met recente applicaties

Een andere optie is om langzaam vanaf de linkerzijde het scherm in te bewegen, te stoppen en dan een korte beweging terug naar links te maken. Nu open je een balk aan de linkerzijde van het beeldscherm met daarin enkele meest recente apps. Onderin vind je altijd een snelkoppeling naar het startmenu.

Gestures met 2 vingers

Zoomen

Door twee vingers op het scherm te plaatsen en de vingers te spreiden vergroot je het beeld, oftewel ‘zoom je in’. Een tegengestelde beweging ‘zoomt uit’. Dit kan in apps, maar bijvoorbeeld ook in het startscherm.