De drie nieuwe Windows versies verschillen van elkaar op meerdere gebieden. Zo hebben ze verschillende eisen voor de gebruikte hardware, maar ook op software-gebied zijn er verschillen.

Verschillen in de software

SoftwareWindows RTWindows 8Windows 8 Pro
Windows Touch InterfaceJaJaJa
Windows Desktop Interface (traditioneel)BeperktJaJa
.exe Windows programma'sNeeJaJa
Windows 8 Touch (RT) applicatiesJaJaJa
Windows StoreJaJaJa
Microsoft OfficeMS Office 2013 Touch (gratis)Los aanschaffenLos aanschaffen
Windows Media PlayerNee, alternatieven in Windows StoreJaJa
Browser(s)IE10 & alternatievenIE10 & alternatievenIE10 & alternatieven
Flash ondersteuningBeperkt (alleen op whitelist)Ja, binnen IE (desktop versie)Ja, binnen IE (desktop versie)
FormaatVerwachting: ~16 GBVerwachting: ~20 GBVerwachting: ~20 GB

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, ondersteunt Windows RT niet langer de bekende .exe bestanden. Doordat Windows RT bedoeld is voor een ander type processor dan Windows 7 en Windows 8, kunnen de huidige Windows programma’s op een Windows RT tablet niet draaien.

Dat betekent dat er voor Windows RT nieuwe apps ontwikkeld zullen moeten worden en deze nieuwe apps zullen via de Windows Store verkocht gaan worden. Hiermee volgt Microsoft het model van iOS en Android. In de nieuwe Internet Explorer 10 voor RT- webbrowser kunnen niet alle Flash-websites worden weergegeven. Microsoft toont alleen websites met Flash wanneer deze aan de voorwaarden (goede touch-interface en efficiënt hardware-verbruik) voldoen. Plugins zijn niet mogelijk binnen IE10 voor RT.

Traditionele Windows-programma’s zijn alleen bruikbaar binnen Windows 8 en Windows 8 Pro.

Microsoft Office
De nieuwe versie van Microsoft Office (Office 2013) kent over het algemeen een verbetering voor het gebruik met touchscreens. Voor Windows 8 en Windows 8 Pro verandert er niets. Je kunt verschillende typen Office pakketen tegen betaling los aanschaffen en gebruiken binnen het besturingssysteem.

Voor Windows RT verandert wel  iets. De basis Microsoft Office applicaties (Word, Excel, PowerPoint en OneNote) worden standaard en gratis geleverd bij elk Windows RT-product. Deze variant (Microsoft Office 2013 RT) is een light-variant van de echte Office pakketen. Zo kun je bijvoorbeeld binnen Excel niet met Macro’s werken. Ook kun je niet gebruik maken van plugins. Zeer waarschijnlijk is het uitgebreide ‘traditionele’ Office 2013 pakket niet compatibel met Windows RT.

Browser
Op alle drie de systemen wordt Internet Explorer gratis meegeleverd. Ook kun je op alle typen systemen zelf (gratis) alternatieve browsers installeren, zoals Chrome en FireFox.

Windows Media Player
Voor Media Player verandert weer niets binnen Windows 8 en Windows 8 Pro. Windows Media Player wordt niet meer geleverd bij Windows RT. In plaats daarvan kun je kiezen uit verschillende alternatieve mediaspelers die je gratis kunt downloaden in de Windows Store.

Verschillen in de hardware

HardwareWindows RTWindows 8Windows 8 Pro
ChipsetARM-processorenx86/64x86/64
Leveranciers chipsetsNvidia, Texas Instruments, Qualcomm, SamsungIntel, AMDIntel, AMD
Type productenTablet-pc, convertible, hybrideTablet-pc, convertible, hybride, laptop, desktopConvertible, hybride, laptop, desktop
Beschikbare productenBekijk alle Windows RT tabletsBekijk alle Windows 8 tabletsBekijk alle Windows 8 Pro tablets

Processoren
Windows 8 en Windows 8 Pro draaien op ‘traditionele’ desktop en laptop processoren van Intel en AMD. Intel en AMD hebben hun chipsets wel aangepast om Windows 8 beter te kunnen draaien op mobiele apparaten zoals tablet-computers. Deze moeten de tablets energiezuiniger en dunner maken.

Windows RT is voornamelijk veranderd omdat de software is aangepast op de populaire mobiele processoren met de ARM-architectuur. Deze ARM-processoren zijn onderdeel van het succes van de iPad en Android-tablets. Hoewel het voor de gebruiker niet zo snel op zal vallen begeeft Microsoft zich op een compleet nieuwe markt met Windows RT.

Type producten
Windows RT zul je dan ook voornamelijk terugvinden op tablet-computers, convertibles (tablets met afneembaar toetsenbord) en hybride modellen (laptops die kunnen transformeren in tablets). Windows 8 zul je gaan vinden in alle typen computers vanwege de brede inzetbaarheid van het product (consument & zakelijk). Vanwege de zakelijkheid van Windows 8 Pro verwachten we altijd een toetsenbord bij een Windows 8 Pro-apparaat.