How to: een screenprotector op je tablet plakken

2

Een screenprotector is een handig hulpmiddel voor je tablet. Je kunt het beeldscherm van de tablet, toch een van de meest belangrijke en gevoelige elementen van het apparaat, op deze manier beschermen tegen krassen, vlekken en vingerafdrukken. Sommige screenprotectors bieden, naast de beschermfolie, een extra beveiliging tegen meekijkers. In deze tablet tip lees je waarom je een screenprotector kunt gebruiken en hoe je de beschermfolie op de tablet plaatst.

De tablet accessoire voor deze onafhankelijke review is ter beschikking gesteld door Knaldeals.com.

Waarom een screenprotector

Een screenprotector kun je gebruiken om deze redenen:

  • Als extra bescherming: voorkomt lichte krassen, vlekken en vingerafdrukken
  • Voor de hygiëne: Een regelmatige vervanging van een screenprotector is hygiënischer
  • Voor beveiliging: bijvoorbeeld tegen meekijkers (aparte typen screenprotectors)
  • Als beveiliging tegen een gescheurd scherm: scheurtje in je scherm? Een schermfolie beschermt je vingers

Bij een goede screenprotector, indien correct geplaatst, hoef je niks in te leveren op de aanraakgevoeligheid van het display. Sommige screenprotectors beloven minder glans op het beeldscherm, als je de tablet bijvoorbeeld buiten gebruikt. Tot nu toe zijn we nog geen enkele screenprotector tegengekomen die de glans verminderd én de schermkwaliteit in tact laat.

Wat kost een screenprotector?

Een beschermfolie voor je tablet is verkrijgbaar vanaf ongeveer een tientje tot enkel tientjes. Let vooral goed op de kwaliteit van de protector. Bij deze winkels kun je een tablet screenprotector kopen:

Knaldeals.com
TabletCenter
Bol.com

Waar moet je op letten?

Naast de kwaliteit van de screenprotector moet je vooral letten op de vorm en het formaat. Voor elke tablet is een andere screenprotector gemaakt. De maat moet exact kloppen. Let hier goed op! Ook de vorm is van belang. Sommige screenprotectors bereiken alleen het beelscherm. Andere soorten beschermfolie voor je tablet beeldscherm bereiken ook de rand naast het beeldscherm en hebben uitsparingen voor de aanwezige camera’s, knoppen en de lichtsensor.

Hoe werkt een screenprotector?

Een screenprotector is een doorzichtige laag van plastic folie dat op je scherm wordt geplakt. De bevestiging vindt plaats door middel van het vacuüm zuigen van de folie op het display van de tablet of iPad. Er komt geen lijm aan te pas. Na het verwijderen van de screenprotector zullen geen sporen worden achtergelaten.

Een screenprotector wordt in de verpakking beschermd door twee andere plastic folies. Laat deze zitten, deze heb je nodig bij het plaatsen van de tablet accessoire op het scherm.

Een microvezeldoekje om het scherm schoon en stofvrij te maken

Soms wordt een vochtig doekje meegeleverd. Gebruik deze altijd als laatste schoonmaakdoek!

De screenprotector wordt beschermd door 2 lagen plastic folie (zie de twee labels bovenaan de screenprotectors)

Een harde plastic kaart om de luchtbellen te verwijderen onder de screenprotector

Screenprotector plaatsen

Probeer een screenprotector geen tweede keer te bevestigen! Dit zal je niet lukken. Je hebt dus maar één kans! Bekijk ook de tips voor het plaatsen van een screenprotector, verderop in deze tablet tip.

1. Beeldscherm schoonmaken
Het allerbelangrijkste van het plakken van de screenprotector is de eerste stap. Het scherm moet volledig vrij zijn van vuil, vlekken, vingerafdrukken en vooral van stof. Een microvezeldoekje wordt meegeleverd. Maak het display grondig schoon. Gebruik als laatste pas, indien meegeleverd, het vochtige doekje. Is dit niet meegeleverd, gebruik dan zelf geen vochtige doek maar lever het beeldscherm droog op!

Goed schoonmaken!

2. Screenprotector bevestigen
Deze stap dient zo snel mogelijk te gebeuren nadat Stap 1 is uitgevoerd, om te voorkomen dat de tablet stof aantrekt door statische elektriciteit. Je kunt twee methoden proberen. Ga altijd voor de methode die de fabrikant in de gebruiksaanwijzing aangeeft.

a) Positioneer, met beschermlagen, de screenprotector op de tablet zodat deze recht ligt. Probeer de protector zo te houden en peuter de eerste laag van de beschermfolie los. Druk deze hoek tegen de tablet aan en zorg dat de rest van de protector recht blijft boven of op de tablet. Als dit zo is, trek voorzichtig de eerste beschermfolie eraf en laat de protector recht op de tablet vallen.

Methode a: eerst plaatsen, dan beschermfolie (1) verwijderen

b) Haal eerst beschermfolie 1 in zijn geheel los en probeer daarna zo snel mogelijk de folie aan één korte kant op de tablet te plaatsen. Gebruik de harde plastic kaart om de eerste luchtbellen te verwijderen.

Methode b: eerst beschermfolie (1) verwijderen en dan plaatsen

Wees niet bang voor luchtbellen, dat komt in stap 3.

3. Luchtbellen verwijderen
Als het goed is ligt de protector recht op de tablet, eventueel met luchtbellen tussen de folie en het beeldscherm. Geen probleem, deze gaan we nu verwijderen met de meegeleverde harde plastic kaart. Zorg ervoor dat de bovenste beschermfolie nog op de protector zit! Veeg met de kaart de luchtbellen van binnen naar buiten. Soms moet je hard drukken. Je kunt zo alle luchtbellen naar de buitenkant duwen.

Van binnen naar buiten. Begin bij de grootste luchtbellen.

4. Beschermfolie verwijderen
Je kunt, als alles recht zit zonder luchtbellen, de bovenste beschermlaag van de screenprotector verwijderen.

Pas als laatste beschermfolie (2) verwijderen

Het resultaat: een perfect gladde screenprotector op je tablet zonder bobbels of luchtbellen!

Screenprotector verwijderen

Het verwijderen van een screenprotector van je tablet is eenvoudig. Pulk met je nagels een hoekje van de screenprotector omhoog. Nu kun je deze lostrekken van het beeldscherm. De tablet is niet beschadigd en er zullen geen vlekken achterblijven. De screenprotector is niet herbruikbaar.

Tips

  • Zorg voor een stofvrije omgeving. De meest stofvrije omgeving is… buiten!
  • Sommige experts adviseren met de tablet stofvrij te maken met plakband. Volgens ons hoeft dit niet als je tablet daadwerkelijk stofvrij is. Plakband kan namelijk weer resten van lijm aanbrengen op het beeldscherm. Niet doen dus als je tablet daadwerkelijk stofvrij is!
  • Plaats de beschermfolie zo snel mogelijk op de tablet na het stofvrij maken. Dit voorkomt dat stof zich weer ophoopt op het scherm.
  • Veeg de luchtbellen van binnen naar buiten weg. Begin bij de grootste bubbel. Kleinere luchtbellen worden hierdoor meegenomen. Dit maakt het werk makkelijker en minder tijdsintensief.
  • Probeer een screenprotector geen tweede keer te bevestigen! Dit zal je niet lukken. Je hebt dus maar één kans!

Video

De experts van Coolblue hebben een demonstratievideo gemaakt. Vanaf 4:12 vind je de demonstratie van de screenprotector die op een iPad geplakt wordt. Let op: het advies van het gebruik van plakband raden wij niet aan. Je kunt met de meegeleverde doeken de tablet grondig stofvrij maken.

Was dit nuttig?


+91 -9


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

2 reacties

Reageer