Hoe reset ik mijn iPad?

75

Er zijn verschillende manieren om je iPad te resetten, afhankelijk van de reden om te resetten en het uiteindelijke doel. Het kan voorkomen dat je iPad bevriest en dat een hard reset nodig is om de iPad weer te kunnen opstarten. Ook kun je simpelweg de iPad herstarten. Als laatste is het mogelijk om een gedeelte of al je persoonlijke gegevens en instellingen te verwijderen door je iPad terug te zetten op de fabrieksinstellingen. Al deze opties en een beschrijving van de uitvoering, lees je in deze editie van de iPad tips.

LET OP: als je je wachtwoord bent vergeten hoef je je iPad niet te resetten. Lees hier het artikel: ik ben mijn iPad wachtwoord vergeten. Of bekijk alle iPad tips.

iPad herstarten

Een simpele herstart van je iPad doet wonderen. Is je iPad traag? Of heb je last van een haperende applicatie? Of vind je de accuduur van je iPad te kort? Als de Apple tablet voor een langere periode aanstaat of in standby staat dan is het slim om de iPad een keer opnieuw op te starten.

Het herstarten van een iPad is simpel. Zorg eerst dat de iPad uitstaat, en zet ‘m daarna weer aan.

iPad uitzetten: Druk de standby-knop langere tijd in totdat je een rode schuifbalk ziet. Sleep deze balk opzij om de iPad uit te schakelen.

iPad aanzetten: Houd de standby-knop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. De iPad start automatisch op.

iPad hard reset

Als bovenstaande oplossing het probleem niet verhelpt, of als je iPad is vastgelopen (freeze) of niet meer via de normale methode aan wil, dan zul je over moeten schakelen op een hard reset. Bij een hard reset blijft je persoonlijke data en instellingen bewaard.

Zorg eerst dat de iPad uitstaat, als dat nog niet het geval is. Houd de standby-knop en de home-knop tegelijk voor een tiental seconden ingedrukt. Na ongeveer 10 seconden verschijnt het Apple logo, waarna de iPad opnieuw opstart. Het opstarten kan langer duren dan normaal. Nu heb je de iPad gereset.

iPad terugzetten op fabrieksinstellingen

Let op: als je alle data wist, zorg dan voor een backup van je iPad gegevens, als je deze later nog wilt gebruiken.
 • Ga naar ‘Instellingen’;
 • Ga naar ‘Algemeen’;
 • Ga naar ‘Stel opnieuw in’.

Nu kom je in onderstaand menu:

Hier heb je de keuze uit verschillende methoden om (een gedeelte) van de je persoonlijke data en instellingen te wissen:

 • Herstel alle instellingen: Hiermee wis je alle persoonlijke instellingen. Persoonlijke data op je iPad, zoals foto’s, video’s, documenten, apps en de connectie met je iTunes account blijven behouden.
 • Wis alle inhoud en instellingen: Alle data wordt van de iPad gewist. Het gaat om de instellingen én om je persoonlijke documenten en data. Ook de connectie met je iTunes account wordt gewist. Deze optie kun je vergelijken met een volledige ‘factory reset’ of terugplaatsing naar fabrieksinstellingen. Let op: je kunt op deze manier niet terug naar een andere versie van iOS. Bij een software update van iOS zit je vast aan die versie en kun je niet meer terug.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om voor slechts enkele onderdelen je persoonlijke instellingen te verwijderen of terug te zetten op default instellingen:

 • Herstel netwerkinstellingen: Alle WiFi & 3G-instellingen worden verwijderd.
 • Herstel toetstenbord woordenboek: Het persoonlijk woordenboek wordt teruggezet op het standaard woordenboek. Persoonlijk toegevoegde woorden zullen worden verwijderd.
 • Herstel beginschermindeling: Het startscherm, ook wel homescreen of beginscherm genoemd, wordt volledig herstelt op de default stand. Snelkoppelingen, widgets en de achtergronden worden hersteld naar default.
 • Herstel locatiewaarschuwingen: De iPad, de Safari browser en andere apps kunnen locatiegegevens opslaan om de werking van de desbetreffende app te verbeteren. Met deze reset verwijder je alle locatiegegevens van je iPad.

iPad resetten zonder wachtwoord

Heb je geen toegang tot je iPad, omdat je bijvoorbeeld je wachtwoord kwijt bent? Dan kun je alsnog de iPad resetten, terug naar de fabrieksinstellingen, met behulp van onderstaande methode:

iPad resetten die ooit gesynchroniseerd is met iTunes

 1. Verbind de iPad met de USB-kabel met je computer.
 2. Indien niet automatisch: open iTunes op de computer.
 3. Wordt om een wachtwoord gevraagd dat je niet weet? Probeer dan de methode ‘iPad resetten die nog nooit gesynchroniseerd is met iTunes’, zie hieronder). Wordt het wachtwoord niet gevraagd of weet je dit wel? Ga dan verder met stap 4.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het iPad-icoon in de linkerkolom in iTunes en selecteer ‘Back Up’  of ‘Reservekopie maken’.
 5. Als de back-up is gemaakt, klik dan op ‘Restore’ of ‘Terugplaatsen reservekopie  bij het iPad-icoon. De iPad zal in herstelmodus raken en alle instellingen herstellen.
 6. Klik op het iPad-icoon in iTunes als de iPad opnieuw opstart en selecteer ‘Reservekopie herstellen’ of ‘Restore from Back Up’.

Op deze manier worden alle persoonlijke documenten en instellingen eerste bewaard in een back-up en daarna opnieuw hersteld.

iPad resetten die nog nooit gesynchroniseerd is met iTunes

 1. Verbind de iPad met de USB-kabel met je computer.
 2. Indien niet automatisch: open iTunes op de computer.
 3. Wanneer om een wachtwoord wordt gevraagd, dat je niet hebt, haal de USB-stekker uit de iPad (niet uit de computer).
 4. Zet de iPad uit (slaapknop enkele seconden indrukken totdat de rode schuiver verschijnt en schakel de iPad uit).
 5. Verbind de iPad weer met de USB-kabel die nog in de computer is geplaatst, terwijl je de Home-knop ingedrukt houdt. Laat de home-knop pas los als je het bericht ziet ‘Verbinden met iTunes’ of ‘Connect to iTunes’.
 6. iTunes herkent dat een iPad is verbonden in herstelmodus (Engels: recovery mode). Klik op ‘OK’ en selecteer ‘Herstellen’ of ‘Restore’ om de iPad terug te zetten op fabrieksinstellingen.

Was dit nuttig?


+2818 -951


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

75 reacties

 1. wil elderman op

  Weet u hoe ik de ipad(1) weer aan de praat krijg, hij wil niet meer aan, er is niets gebeurd, hij zat vast en ik heb hem uitgezet maar hij wil op geen mogelijkheid meer aan.

 2. Piet van Petten op

  Ik kan de agenda niet meer openen op mijn ipad3. Uitzetten en resetten hebben niet geholpen. Als ik het agendascherm open, zie je in een flits de maand maart en dan is het weer weg. Heel snel het scherm tikken tijdens de flits helpt ook niet.

  • ik had gisteren hetzelfde voor. Ga naar ‘settings’ en onder ‘general’ zal je een bericht zien staan dat een debug voorziet voor je calendar-probleem. Bij mij was het na het downloaden ervan perfect opgelost

 3. Ik heb mijn ipad 1 verkocht, nu heb ik Wis alle inhoud en instellingen gedaan.
  Nu komt het itunes logo in beeld met een usb kabel in beeld en reageert hij nergens meer op.
  Wat moet ik doen om hem weer normaal te krijgen?

 4. ik heb een probleem met mijn ipad, hij wil niet activeren en valt elke keer uit, help wat moet ik doen, ik ben nog niet op het startscherm geweest

 5. bij mijn I pad 2 staat er als je hem opstart een USB kabel en een pijltje met het logo van iTunes wat moet ik doen

 6. hallo mijn 1 pad 4 die zegt aleen wat en als ik op dieren klik zegt hij dieren
  dat is raar kan iemand me helpen!!!

  [email verwijderd door redactie]

 7. Ik heb de Ipad gereset door ‘wis alle inhoud en instellingen’. Nu ik de ipad weer aanzet krijg ik een zwart beeld met het iTunes logo en een usb-snoertje. Hoe kom ik nu verder? Ik heb de ipad al aan mijn laptop aangesloten, maar er gebeurd niks. Ik krijg het niet weg en als ik hem aan en uit zet komt dat beeld weer terug. Wat nu??

  • Ja, je moet in iTunes je iPad selecteren, als die herkend wordt tenminste. Wordt je iPad niet herkend? Dan is er mogelijk een probleem met je kabel of een van de USB-poorten 🙁

 8. vraagje, ik heb op me ipad een update gedaan, nu ben ik bij berichten de link kwijt om gesprek te wissen, hoe krijg ik die weer terug?? dankjewel alvast

 9. Ik heb de laatste methode gedaan vis itunes etc omdat ik mijn wachtwoord kwijt was en toen heb ik herstellen gedaan alleen krijg ik telkens vergrendelscherm voor me neus met er op ipad is geblokkeerd??? Wat nu! Het gaat niet met weg met opnieuw opstarten of wt dan ook help!

 10. Hallo, ik heb u een vraagje,stel ik play store installeren,dan is die iets dingen verwijderen of niet?

  Vriendelijke groetje sybren

 11. Ik heb net op mijn iPad de laatste update iOS 7.0.4 uitgevoerd. Ik had Facebook als bladwijzer geïnstalleerd bij Safari. Zo kon ik meteen op Facebook zonder te moeten inloggen. Nu werkt dat niet meer. Ik moet nu steeds eerst inloggen. Heb de oude al verwijderd en opnieuw ingesteld en aangevinkt dat hij inloggegevens moet onthouden. Wat moet ik doen?

 12. Mijn ipad scherm reageert nergens op als je erop tikt doet hij niks en ik heb hem uit gezet via de homeknop en die uitschakelknop wat dat zet uit balkje werkt niet bij mij maar hij doet het nog steeds niet weet u wat ik moet doen

 13. Het lukt mij niet om de software update op mijn Ipad 2 te vinden in het menu Algemeen. Hij staat er simpleweg NIET tussen. Wie weet een oplossing?

 14. Misschien handig voor de mensen die net als ik, niet zo goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een ipad.. Heb er zelf namelijk veel aan gehad, kleine investering voor veel profijt! bit.ly/1bg77Gw

 15. Ik ben de app “instellingen” kwijt , hoe krijg ik die er weer te zien zonder al mijn gegevens kwijt te raken. Ik ben hem en andere apps kwijt geraakt na een update.

 16. Dit was niet mijn vraag. Het resetten is geen probleem, maar hoe houd mijn kleinkind zijn spelletjes en wordt mijn account gewist. Aks hij de ipad reset, is hij alles kwijt en dat is nu net niet de bedoeling.

 17. ik heb een probleem ik zat gewoon op interneten toen viel mijn ipad opeens uit ik dacht dat de batterij gewoon leeg was dus k zette hem aan de oplader een paar seconden nadat ik hem aan de oplader deed ging de ipad weer aan dus ik dacht oh geen problee nou wel een probleem want hij ging gelijk weer uit terwijl hij nog 5 procent vol was en dat gaat de hele tijd door en als ik de oplader eruithaal dan geeft de ipad het teken dat hij aan de oplader moet nou dan doe ik hem weer aan de oplader gaat ie weer aan maar valt dan gelij weer uit en dat is nu al de hele tijd bezig. weet iemand wat er aan de hand is en wat ik eraan kan doen?

 18. Ik kan geen applicaties meer downloaden en/of verwijderen.

  Bij het verwijderen loopt ie vast, en gaat na ongeveer 1 à 2 minuten weer naar vergrendeld scherm.
  Downloaden doet ie niet meer, hij blijft dan hangen bij het laden.

  Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn en vooral hoe ik dit kan verhelpen?

  Met vriendelijke groeten,

  Remon

 19. Hallo, ik kom niet meer in de instellingen op de ipad 4 als k op instellingen klik springt het meteen weer weg, ik heb de hardreset via iTunes al gedaan maar heeft niks geholpen? wat kan ik nu nog doen?

 20. Ik kan sommige apps niet openen en ook niet verwijderen om ze opnieuw te installeren. Ze zijn donker gemarkeerd en als ik op kruisje druk dan gebeurt er niks. Wat kan ik doen

 21. Ipad 1 een volledige harde reset gegeven, omdat hij volledig geblokkeerd was. Instructies op deze site gevolgd. Ipad is weer als “nieuw” en werkt weer prima.

  • Gebruik je de originele Google Play app? En zoek je naar de correcte app? Vaak zijn er neppe app stores waar geld wordt gevraagd voor gratis apps, of zijn er nep-apps in de officiële Google Play Store, die ook betaald zijn terwijl het eigenlijk niet de echte gratis apps zijn…

 22. De ipad mini was gevallen en de scherm was stuk en vervangen ,
  Nu lijd hij een eigen leven ,opent aps ,beeld trilt ,als je het voor elkaar krijgt om het toetsenbord te openen is het weer weg voordat je een letter getoetst hebt ,
  Nou heeft de monteur een nieuw screen erin gezet maar dat probleem is niet verholpen ,
  Hij is nu verder aan het zoeken wat het zou kunnen zijn ,maar weet hier iemand waardoor dat komt?

  • Hoi Richard,
   Heb je inmiddels een antwoord gekregen en/of het probleem kunnen oplossen? Mijn iPad heeft namelijk dezelfde fratsen…die ik heel graag verholpen zie worden…

  • Beste Richard,

   Weet je al meer?
   De IPad van mijn zoon heeft precies dezelfde problemen.
   Ik ben bang dat hij kapot is en dat een volledige reset naar
   fabrieksinstellingen geen zin heeft.
   Wat adviseer jij?

   Alvast dank, groet, Steffen

 23. Ik ben mijn paswoord van mijn apple ID kwijt. Ik heb dit al opnieuw aangevraagd maar de email komt nooit op mijn adres aan? Ik heb wel een mini Ipad gereset (waar we eerst werkten op mijn oude ID) en die laten starten met een nieuwe ID. Zou hier het probleem kunnen liggen?
  Ik kan alles verder spelen op mijn Ipad, enkel apps downloaden etc… lukt niet meer omdat ik dan mijn paswoord moet ingeven.
  Bedankt!

 24. Hoe lang duurt de harde reset? Mijn Ipad is nu al 8 uur aan het ressetten. Ik neem aan dat ik ‘m niet moet uitzetten tijdens dit proces.

 25. @Eveline
  Een harde reset betelent dat het toestel naar de fabrieksinstelling wordt teruggezet.
  Alles is er dan af .
  Vooraf je gegevens in dropbox plaatsen
  Met een backup op mSamsung wordt de tablet na de reset weer in jouw persoonlijke staat hersteld.

 26. HansdeJongh op

  Ik heb nog minder dan 1 Mb geheugen en kan de laatste IOS update niet uitvoeren. Systeem zegt dat mijn mail 6,6 Gb in beslag neemt. In werkelijkheid is dat minder dan 30 Mb. Hoe herstel ik dit?

 27. Kim van der Valk op

  Ik had ee tijdje niet meer op mn ipod 2 gezeten en toen ik er weer is een keertje op wilde, stond er ineens dat hij 30.000.000 minuten geblokkeerd was. Wat kan ik doen om er weer op te komen?

 28. Na enig zoeken en proberen is het me met tips van jullie site gelukt de Ipad Mini van mijn zoontje te resetten nadat hij hem wist te blokkeren met foutieve codes. Hartelijk bedankt!

 29. Ik heb een ipad gekocht op marktplaats maar erstaat dat ik een activeer code moet inloggen met de eigenaar ze account maar die heb k niet en k kan noet bereiken met de eigenaar hoe kan ik dit oplossen zonder activatie account

 30. Heb ook een update gedaan en nou steeds als ik hem aanzet dan gaat het internet uit krijg geen verbinding meer met internet wat kan ik er aan doen.

 31. Ik heb mijn ipad gereset in de hoop dat dat een probleem met mijn mail op zou lossen. In de gearchiveerde mail kloppen zender en inhoud niet meer met elkaar. Het is een complete chaos. Ik kan niets meer terugvinden. Kent iemand dit probleem? Of heeft iemand een oplossing?

 32. Wat een onzin verhaal, het resetten van de IPAD heeft niets te maken of deze wel of niet ooit verbonden is met ITunes.

  De echte reset zoals de laatste beschrijving is gewoon een reset, of je nu wel of niet ooit verbonden was met ITunes je kunt deze ALTIJD op deze manier resetten.

  Uitzondering: Als je find my device hebt ingeschakeld.

  iPad hard reset:

  Is weinig reset aan, je reset namelijk 0,0 instellingen terug. Dit is gewoon een herstart.

 33. floor van der goot op

  hoi allemaal: mijn iPad doet helemaal niks meer! als ik hem aan doe doet die het even maar dan na 1 seconden al weer niet meer. moet ik hem misschien resetten? alvast heel erg bedankt!!!!

 34. Klaas van hardekerk op

  Ik heb al een paar maanden de iPad air, maar de laatste tijd als ik hem uit doe (met de knop aan de bovenkant van de iPad) . En 5 minuten later weer aan wil doen, dat hij dan weer helemaal opnieuw opstart. En verscheint het Apple logo weer. Wie kan me helpen?

 35. Ik moet mijn iPad resetten want hij doet heel raar, maar hij is gekoppeld aan mijn vaders iPhone. Hoe moet ik mijn iPad resetten zonder dat alle data ook van de iPhone afgaat? Ben erg bang om iets verkeerds te doen.

 36. Ik vind die apperatuur van Apple slecht. Mijn redenen: je kan niet terug naar een eerdere versie van ios. Doe je dat, dan kan je nooit meer upgraden naar een latere versie, begrijp ik uit bovenstaand verhaal.
  Je kan met ios 8.3 niet meer bij je gekochte tijdschriften met bijv. iTools, dus als je iets koopt, en je verwijderd het, ben je het kwijt en heb je dus eigenlijk een kat in de zak gekocht, gebakken lucht.
  De batterijen zijn niet los en niet te vervangen als ze kapot zijn. Als Apple nu een eigen vorm en oplader bij zouden leveren en de batterijen te verwijderen zijn en te vervangen, zou ik er vrede mee hebben, een losse applebatterij te moeten kopen, zoal bij camera’s van Sony, die je dan vanwege batterijdefect niet in zijn geheel af moet danken. Deze ipad mini heb ik helaas gekocht. Het is meteen de laatste, als ie kapot gaat. Je wordt vanwege de onmogelijkheid de batterij te vervangen gedwongen een nieuwe te kopen of als hij te vervangen is, moet je dokken en krijgen ze het apparaat niet meer goed dicht. Ik vind privacy erg slecht bij Apple. Je kan nl niet beschikken over je eigen gekocht gedownloade zaken. Ik stop definitief met deze USB stick die ze de naam tablet meegeven.

 37. Kan iemand me helpen ? ik heb een iphone 4 en hij is geblokkeerd doordat ik mijn code vergeten was, nu staat er ‘ verbind met itunes ‘ kan ik ook ALLES wissen van mijn iphone zonder Itunes ?

 38. hallo zou iemand mij kunnen helpen .
  heb i pad air ge erft maar geen toegang s code 4 cijferig.
  erg jammer weet me geen raad kan iemand mij een goede tip of iets toereiken bvd
  giovanni

 39. 180GRADEN-HENK op

  “iPad resetten die nog nooit gesynchroniseerd is met iTunes” heeft me uit de brand geholpen, tnx. Normaal post ik niet zulke berichten maar naar de laatste negatieve reactie leek het me wel op z’n plaats.

Reageer