Tip: zo werkt screen pinning in Android Lollipop

0

Ieder jaar onthult Google een nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. De  laatste iteratie is Android 5.0, ook wel Android Lollipop of kortweg Android L genoemd. Google bracht diverse nieuwe functionaliteiten en verbeteringen naar het besturingssysteem, waaronder Material Design, een langere accuduur en verbeterde beveiliging. Een wellicht ietwat minder bekende nieuwe feature is screen pinning. Simpel gezegd vergrendel je hiermee het scherm van je tablet of smartphone.

Waarom zou je dat willen? Het antwoord daarop is simpel. Stel, je hebt één of meerdere kinderen thuis die graag met de tablet spelen. Aangezien geld niet aan de bomen groeit of je één tablet in huis meer dan voldoende vindt, moet je tablet gedeeld worden met anderen. Omdat tablets best wel dure speeltjes zijn ben je uiteraard zuinig op je apparaat. Dat houdt onder meer in dat je niet wilt dat je kind of kinderen zomaar allerlei apps kunnen openen of instellingen wijzigen. Screen pinning is dan de aangewezen oplossing.

Met deze schermbeveiliging kan je kroost alleen met de app spelen die op dat moment geopend is. Het startscherm en de notificaties zijn onbereikbaar zolang het scherm beveiligd is met screen pinning. Dat betekent dat je al bestanden en voorkeursinstellingen veilig zijn. De enige knop die op dat moment nog werkt is Vorige (pijltje dat naar links wijst).

Hoe werkt screen pinning?

Klinkt het bovenstaande je goed in de oren? Volg dan het onderstaande stappenplan om screen pinning in te stellen.

  1. Ga naar Instellingen > Beveiliging > Screen pinning. Om screen pinning te activeren hoef je alleen maar de schakelaar even om te zetten. Als je screen pinning aan hebt gezet kun je aangeven dat je wilt dat screen pinning pas opgeheven kan worden als iemand de juiste pincode invoert. Deze optie is standaard ingeschakeld. Door de schakelaar om te zetten schakel je de extra beveiligingscontrole uit.
  2. Screen pinning in Android LollipopGa weer terug naar het startscherm door op de Home-knop te drukken. Open de applicatie die je wilt vastkoppelen aan het scherm.
  3. Terwijl de app geopend is ga je opnieuw terug naar het startscherm door op Home te drukken. Druk dan op de Recent App Switcher, het vierkantje rechts van de Home-knop.
  4. De app die je zojuist had geopend staat nu vooraan in de lijst van actieve applicaties. Rechts in de hoek van deze app staat een groene cirkel met een punaise in het midden. Druk op dit icoontje.
  5. Screen pinning in Android LollipopVoilà, screen pinning is nu actief.

Screen pinning uitschakelen

Leuk en aardig, maar wat als je screen pinning wilt uitschakelen zodat alle apps en functies weer toegankelijk zijn? Dat is zeer eenvoudig: je drukt tegelijkertijd op de Vorige-knop en de Recent App Switcher. Houd deze even kort ingedrukt. Als je hebt ingesteld dat je eerst een pincode moet invoeren om te unpinnen, dan voer je nu de juiste pincode in. Heb je dat niet gedaan, dan is je tablet na het indrukken van de Vorige-knop en Recent App Switcher al voldoende.

Dat is hoe screen pinning werkt in Android Lollipop.

 

Nuttige tip? Vergeet dan niet om even op het groene duimpje te klikken.

Was dit nuttig?


+7 -1


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

Reageer