Opslag vrijmaken op een Windows 8 tablet

0

Als je een Windows 8 tablet koopt dan koop je vaak ook een bepaalde hoeveelheid SSD-geheugen, bijvoorbeeld 32 GB of 64 GB opslag capaciteit. In de praktijk betekent dit dat vaak 20 tot wel 30 GB van dit geheugen wordt gebruikt door het Windows systeem, voorgeïnstalleerde applicaties, enzovoorts. Soms houdt je niet veel opslag meer over, zeker bij 32 GB Windows 8 tablets. Een optie is om een SD-kaart te plaatsen om zo het geheugen uit te breiden maar dit is niet altijd mogelijk. In dit artikel worden enkele mogelijkheden gegeven om ruimte te scheppen op je Windows 8 tablet.

Let op: Sommige van deze tips zijn ook van toepassing op Windows RT tablets. Achter elke tip staat of deze geldt voor Windows 8 (8) en/of voor Windows RT (RT).

Let ook op de waarschuwingen die zijn gegeven bij elke optie!

1. Kopieer recovery partitie naar USB-opslag (8/RT)

Een van de meest makkelijke methoden om verschillende gigabytes opslag te besparen op je Windows 8 tablet is het kopiëren van de herstel partitie naar een USB-stick. Een ‘recovery partition’ (herstel station) is een reserve-kopie van je Windows besturingssysteem (let op: géén back-up) om bij problemen Windows 8 (of RT) opnieuw op je tablet te installeren. Vaak bespaar je met deze actie 3 tot 4 GB aan geheugen. Je hebt hiervoor een USB geheugenstick of schijf nodig. Bewaar deze goed! Na het verplaatsen van de ‘Windows recovery image’ kun je de image van je tablet verwijderen.

  1. Plaats een USB-stick met tenminste 256 MB opslag.
  2. Open het Charms menu (veeg vanaf rechts het beeldscherm in) aan de rechterzijde.
  3. Typ ‘herstel’ in de zoekbalk en selecteer ‘Instellingen’.
  4. Selecteer ‘Een herstelstation maken’ en selecteer ‘Ja’ in de pop-up.
  5. Indien meerdere opties beschikbaar zijn: selecteer enkel ‘Kopieer herstelpunt van computer naar herstelstation’. Selecteer ‘Volgende’.
  6. Selecteer de het USB-station (memory stick) en druk op ‘Volgende’.
  7. Druk op ‘Creëer’. Nu gaat de software het herstelpunt kopiëren naar de USB-stick. Dit kan enkele minuten tot een kwartier duren.
  8. Na het kopiëren heb je de optie om het herstelpunt op de tablet te verwijderen. Selecteer ‘Verwijder herstelpunt’ en bevestig deze keuze.
  9. Verwijder de USB-stick op correcte wijze en bewaard deze voortaan goed.

2. Schakel slaapstand uit (8)

Een Windows-computer bewaart altijd een volledige kopie van het actuele werkgeheugen (RAM geheugen) in de opslag om de computer in slaapmodus te krijgen. Na opwekking uit de slaapmodus wordt alles weer gebruikt door het werkgeheugen en is de computer sneller te gebruiken. Omdat de slaapstand enorm belangrijk is voor en veel gebruikt wordt op een tablet raden we je aan om deze optie zorgvuldig toe te passen.

LET OP: Deze optie is alleen geschikt voor Windows 8 laptops en convertibles. Het uitschakelen van de slaapstand is niet slim op een tablet-computer. Ook op een laptop of convertible is deze methode alleen aan te raden als bespaarde ruimte zeer belangrijk is!

Ga naar de desktopomgeving en druk op de batterij rechtsonder. Selecteer ‘Meer opties’ waarna verschillende opties worden getoond in het configuratiescherm. Hierin kun je uitschakelen dat het apparaat in slaapmodus gaat. Hiermee bespaar net zoveel opslag als het werkgeheugen groot is.

3. Schakel systeemherstel uit (8)

Systeemherstel is een copy van al je Windows update instellingen en applicatie instellingen zodat je bij software problemen altijd een eerdere versie van je software kunt ophalen. Deze systeemherstelpunten vergen heel wat opslag. Je kunt de opslagbehoefte verminderen of systeemherstel in zijn geheel uitschakelen.

LET OP: Het uitschakelen van systeemherstel onhoudt je de mogelijkheid om in de toekomst terug te keren naar een eerder herstelpunt, om bijvoorbeeld software problemen te voorkomen. De enige optie die je dan nog hebt is een nieuwe Windows installatie (zie punt 1) zonder behoudt van je systeem en applicatie updates.

Ga naar het configuratiescherm en selecteer ‘Systeem en beveiliging > Systeem’. Links vind je ‘Systeembeveiliging’. Een pop-up verschijnt en ga naar het tabblad ‘Systeembeveiliging’. Hier vind je alle opties van systeemherstel. Deze kun je per optie in- en uitschakelen via ‘Configureren’. Hier kun je ook de benodigde opslag capaciteit van een systeemherstelpunt inzien en eventueel wijzigen.

4. Verminder virtueel geheugen wisselbestand (8)

Als applicaties meer werkgeheugen (RAM geheugen) vragen dan beschikbaar is, wordt gebruik gemaakt van virtueel geheugen op de harde schijf. Dit virtueel geheugen is normaal net zo groot als het RAM-geheugen en kan gereduceerd worden.

LET OP: Het is alleen verstandig om het virtueel geheugen te verminderen als je niet veel vraagt van het werkgeheugen. Gebruik je op de tablet vaak maar één applicatie tegelijk en gebruik je geen zware applicaties (zoals fotobewerking apps) dan kun je het virtueel geheugen zonder problemen verminderen.

Ga net als bij Punt drie naar het dialoogvenster ‘Systeemeigenschappen’ en ga naar he tabblad ‘Geavanceerd’. Klik op ‘Instellingen’ in het onderdeel ‘Prestaties’. Klik wederom op het tabblad ‘Geavanceerd’. In het onderdeel ‘Virtueel geheugen’ kun je dit ‘Wijzigen’.

5. Deel 1: Schoon je opslag capaciteit op (8/RT)

Je opslag wordt bevolkt door veel onnodige bestanden. Microsoft heeft een applicatie toegevoegd waarbij deze automatisch gedetecteerd worden. In het Charms menu (veeg vanaf rechts het beeldscherm in) zoek op ‘Schijfruimte vrijmaken’ en onder ‘Instellingen’ vind je de gelijknamige optie. Volg de instructies en je zult zien hoeveel schijfruimte je vrij kunt maken. Doe dit regelmatig. Na het scannen kun je ook ‘Systeembestanden opschonen’, wat je regelmatig kunt doen.

Je kunt ook gebruik maken van de gratis applicatie CCleaner.

6. Verwijder onnodige drivers (8)

Een van de voordelen van een Windows systeem is de enorme beschikbaarheid aan drivers zodat duizenden apparaten direct (plug and play) aan te sluiten zijn en te gebruiken zijn met je Windows tablet. Het nadeel is al deze drivers veel opslag capaciteit vergen en dat je het merendeel nooit zult gebruiken.

Met het gratis programma DriverStore Explorer kun j e lle drivers vinden. Drivers die je niet gebruikt (en niet ooit denkt te gaan gebruiken) kun je verwijderen wat geheugen bespaart.

LET OP: Verwijder alleen drivers waarvan je zeker weet dat je deze nooit meer nodig hebt. Deze optie is alleen geschikt voor geavanceerde gebruikers!

7. Wijzig indexeringsopties (8/RT)

Windows 8 is goed doorzoekbaar (o.a. via het Charms menu). Het systeem indexeert alle bestanden op de schijf en slaat deze index op, wat een groot bestand kan worden. Ga naar het Charms menu en zoek bij Instellingen naar ‘Indexeringsopties’. Als je nooit gebruik maakt van zoeken kun je het indexeren helemaal uitschakelen. Ook kun je bepalen welke bestandstypen wel en welke niet geïndexeerd moeten worden. Ook kun je locaties uitsluiten van indexatie om de index-lijsten minder groot te maken.

8. Verwijder bloatware (8/RT)

Veel computer- en tabletfabrikanten installeren applicaties op je tablet die standaard zijn. Veel van deze programma’s zul je niet nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke test-versies van antivirus applicaties of Microsoft Office. Maar ook binnen Windows RT kunnen onnodige applicaties meegeïnstalleerd zijn.

Windows 8: ga naar het Configuratiescherm en selecteer ‘Programma’s verwijderen’. Een lijst applicaties verschijnt. Elke applicatie die niet essentieel is voor het systeem en die je niet gebruikt kun je verwijderen. Twijfel je? Google even naar de werking van het programma.

Windows RT: Ga naar de Windows Store of de volledige lijst met applicaties. Apps die je niet gebruikt kun je het beste van je tablet verwijderen. Helaas zijn niet alle voorgeïnstalleerde apps te verwijderen.

9. Zoek en verwijder grote onnodige bestanden (8/RT)

Als laatste kun je zelf op zoek gaan naar grote bestanden die je niet nodig hebt of nooit gaat gebruiken. Veel applicaties die je installeert, zeker traditionele Windows apps (op Windows 8), kunnen grote bestanden bevatten. Visio, bijvoorbeeld, installeert vaak standaard grote voorbeeld-bestanden mee die je wellicht nooit gebruikt. Maar ook foto- en filmbewerkingsapplicaties kunnen ongevraagd onnodige grote bestanden op je tablet plaatsen. Let ook op grote Access en Excel bestanden die je nooit gebruikt.

Was dit nuttig?


+35 -5


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

Reageer