Contacten beheren op je Android tablet

6

Het managen van contactgegevens van derden op je Android tablet behoeft wat uitleg. Op een Android telefoon staat het telefoonboek met alle telefoonnummers vaak centraal. Echter, op een tablet is dit niet altijd relevant. Toch bestaat er een app die op elke Android tablet is geïnstalleerd waarmee je je contacten kunt beheren. In deze tablet tip wordt uitgelegd hoe je deze app kunt vinden en hoe je een nieuw contact toe kunt voegen, contacten kunt berwerken, samenvoegen en verwijderen.

Deze tip is alleen van toepassing op Google gecertificeerde Android tablets met Android 3 en hoger.

Personen app

Contacten beheren op Android tablet

‘Personen’ of ‘People’ Android app

De contacten app op je Android tablet is vanaf 2011 (vanaf Android 3.0 en verder) van naam veranderd. De app heet niet meer ‘Contacten’ of ‘Google Contacts’ maar ‘Personen’ (Engels: ‘People’). Deze app is meestal niet geïnstalleerd op het startscherm maar kun je vinden in de lijst met applicaties. Als je wilt kun je de app simpel aan het startscherm toevoegen.

De ‘Personen’ applicatie is niet te installeren en ook niet te verwijderen van je Android tablet.

Contactpersonen

Een contactpersoon is een naam (eventueel voor én achternaam) met daarbij alle contactinformatie die je van die persoon hebt verzameld, bijvoorbeeld adres, e-mail adres en telefoonnummer.

Je kunt vanuit een contactpersonen in de app direct een actie uitvoeren. Klik bijvoorbeeld op het e-mail adres en je kunt direct een e-mail versturen naar die persoon. Of druk op de naam en je kunt bijvoorbeeld direct een bericht versturen via Facebook Messenger of contact opnemen via Skype.

Contactpersoon gebruiken in Personen app Android tablet

Druk op de contactpersoon en een lijst met communicatiemogelijkheden wordt getoond

Contacten invoeren en synchroniseren

Meestal is zijn al contactpersonen toegevoegd aan de lijst. Meestal zijn alle contacten uit het Google- of Gmail-account toegevoegd in de Personen app. Het kan ook zo zijn dat al andere contactpersonen die verzameld zijn via andere apps of accounts toegevoegd.

Deze contactpersonen worden gesynchroniseerd met alle contacten die je hebt staan in je account. Je kunt van meerdere accounts, zoals Gmail-accounts, maar ook van Facebook, andere e-mail accounts, Dropbox, Skype, enzovoorts, contacten importeren en synchroniseren. Synchroniseren betekent dat alle contactpersonen altijd up-to-date worden gehouden, gelijktijdig met het online account.

Je kunt zelf nieuwe contactpersonen invoeren vanuit een nieuw of ander account, bijvoorbeeld van Hotmail of Facebook. Ga op je Android tablet naar ‘Instellingen > Accounts & synchronisatie’. Hier vind je alle aangemelde accounts op je Android tablet. Zoek het account waarvan je de contactpersonen wilt toevoegen (en synchroniseren) of juist wilt stoppen met synchroniseren. Klik hierop en vink aan ‘contactpersonen synchroniseren’. Is je account nog niet toegevoegd, dan kun je dit account via deze optie in de instellingen toevoegen. Je kunt dan ook direct starten met het synchroniseren van je contactpersonen.

Vink 'synchroniseren contacten' aan of uit

Vink ‘synchroniseren contacten’ aan of uit

Groepen en favorieten

De ‘Personen’ app geeft je de mogelijkheid om groepen en favorieten aan te maken. Hierdoor kun je aparte lijsten maken met contactpersonen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld alle personen uit één groep in één keer te mailen, of een chatbericht te versturen. Groepen en Kringen uit Google+ worden automatisch bijgehouden in deze ‘Personen’ app.

Contact bewerken

Selecteer de contactpersoon die je in de Contactenapp wilt aanpassen. Je vind rechtsboven in het beeldscherm de opties om het contact te bewerken of te verwijderen.

Je kunt direct een contact bewerken door op het potloodje te drukken. Of ga naar het menu rechtsboven in het scherm (druk op de drie vierkantjes onder elkaar) en vind alle opties. Je kunt het contact delen met anderen, verwijderen, enzovoorts. Klik op ‘Een connectie toevoegen’ als je een e-mail adres, telefoonnummer, Skype gebruikersnaam, Facebooknaam, enzovoorts aan het contact toe wil voegen.

Contacten bewerken of verwijderen Android tablet

Contacten samenvoegen

Soms heb je twee contactpersonen in de lijst staan die eigenlijk in één contactpersoon had moeten staan. Het is de identieke persoon met twee of meer verschillende contactopties. Gesynchroniseerde apps werken vaak niet samen waardoor dit soort fouten erin kunnen sluipen. Je kunt handmatig twee contactpersonen samenvoegen in één kaartje. Ga naar de contactpersoon en klik op ‘Connectie toevoegen’ onder de lijst met connecties. In plaats van het direct toevoegen op een connectie klik je rechtsboven in het menu op ‘Samenvoegen’. Je kunt nu de tweede contactinformatie selecteren waarbij je de info toevoegt aan het huidige contact.

Contacten samenvoegen Android tablet app

Andere apps

Naast deze standaard manier om contacten te beheren via de officiële app op je Android tablet kun je natuurlijk je contacten beheren via apps van derden. Het voordeel hiervan is dat je Google niet direct inzicht verschaft in de contactinformatie en je adresboek. Helaas geef je deze informatie hiermee wel aan andere partijen. Daarnaast moet je nog steeds vaak gebruik maken van de officiële Android synchronisatiemethoden, waardoor Google alsnog inzicht krijgt in alle persoonlijke informatie.

Dit zijn enkele apps of diensten die je kunt gebruiken voor het beheren van je contacten:

 • Google+: Deze app is maakt gebruik van bovenstaande methoden en synchronisatiemethoden. Je kunt dus net zo goed gebruik blijven maken van de ‘Personen’ contactapp van je Android tablet-pc.
 • Facebook: Facebook is druk bezig om van haar sociale medium een adresboek te maken. Als veel van je vrienden hiervan gebruik maken kun je het adresboek van Facebook gebruiken. Let wel: je kunt Facebook adresboeken ook synchroniseren met de officiële ‘People’ of ‘Personen’ contacten app, zoals hierboven is omschreven.
 • Contacten+:  Deze onafhankelijke app doet alles wat de ‘People’ applicatie ook kan. Een handige functie is de automatische koppeling van contactinformatie uit verschillende accounts. Echter, deze koppeling kan fout gaan waardoor een handmatige controle, en eventueel handmatige wijzigingen, genoodzaakt blijven.

Was dit nuttig?


+199 -115


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

6 reacties

 1. Beste,

  Dit is een interessant artikel, maar hoe stuur ik juist een mail naar een groep ? Want ik kan de mogelijkheid niet vinden.

 2. Beste mensen,

  Ik heb een Acer tablet. Als ik een mailtje binnenkrijg moet het mogelijk zijn om de afzender aan mijn contactpersonen toe te voegen. Ik heb gezien bij andere mensen dat het kan. Zij tikken op de naam va. De afzender. Vervolgens kunnen ze tikken op contact toevoegen.
  Als ik op de naam van de afzender tik, gebeurt er niets. Ik gebruik de standaard emailapp van mijn tablet.

  Ik hoop dat er iemand is die mij kan antwoorden.

  Met vriendelijke groet,

  Ineke

Reageer