Accounts koppelen aan en verwijderen van je Android tablet

10

Op je Android tablet kun je meer accounts aanmelden (en weer verwijderen) dan alleen een Google of Gmail account. Je kunt ook accounts van bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn of andere e-mail-providers aanmelden bij of toevoegen aan je tablet. In dit artikel lees je hoe je meerdere accounts kunt koppelen en ontkoppelen aan en van je Android tablet. Ook vertellen we je waarom het handig is om een account te koppelen aan je tablet.

Waarom accounts koppelen?

Een account koppelen aan je tablet is handig om meerdere redenen. Natuurlijk kun je met een account (bijvoorbeeld Facebook account)  inloggen in de desbetreffende app (bijvoorbeeld Facebook app). Het aanmelden van een account bij de tablet heeft als voordeel dat verschillende apps gebruik kunnen maken van dat account.

Zo kun je bijvoorbeeld met je Facebook account inloggen bij andere apps en diensten. En je Google account is ook te gebruiken voor Drive, YouTube, Maps en andere Google diensten in plaats van alleen voor je Gmail app.

Een tweede voordeel is dat (onderdelen van) een account gesynchroniseerd kunnen worden met de online dienst. Zo kun je je e-mails synchroniseren met het e-mail account, je contacten synchroniseren met je Google account en je Twitter updates synchroniseren met de online Twitter dienst.

Google accounts koppelen aan tablet

Een apart account is een Google account, omdat dit het centrale punt is van je Android toestel. Je kunt op deze twee manieren een of meerdere Google accounts koppelen aan je Android tablet:

 1. Bij het voor het eerst opstarten van de tablet. Deze optie is niet verplicht.
 2. Via Instellingen > Accounts > Account toevoegen (selecteer Google account)

Je kunt via de tweede methode meerdere Google accounts koppelen aan één tablet.

Account toevoegen op Android tablet (9)

Account toevoegen op Android tablet (5)

Let op: een Google account toevoegen kan alleen als de Android tablet door Google gecertificeerd is. Deze tablets (veelal van A-merken) herken je aan de standaard aanwezigheid van de Google Play Store op de tablet in plaats van een alternatieve app store. Heb je geen Play Store? Dan kun je slechts een Google account toevoegen als zijnde een ‘ander account’ (zie verder).

Google accounts koppelen aan andere diensten

Heb je een of meer Google accounts gekoppeld aan je tablet? Als je gebruik maakt van een Google dienst (bijvoorbeeld Chrome, YouTube, Gmail, enzovoorts) kun je je aanmelden met een of meerdere Google accounts. Het koppelen van een Google account aan een andere dienst zal moeten plaatsvinden binnen de desbetreffende app. Meestal kan dat binnen die app bij de Instellingen.

Bij sommige diensten (bijv. Chrome of de Play Store) kun je je je maar met één Google account aanmelden en moet je kiezen. Bij andere Google apps (bijv. Gmail) kun je meerdere accounts aanmelden en binnen de app schakelen tussen verschillende accounts.

Andere accounts koppelen

Wil je een ander account koppelen aan je Android tablet? Dat kan op deze manier:

Ga naar Instellingen > Accounts > Account toevoegen

Account toevoegen op Android tablet (4)

E-mail accounts kun je altijd toevoegen. Online e-mail diensten kun je toevoegen via een ‘E-mail’ account. Een Exchange e-mail adres via een ‘Zakelijk’ account. Om overige accounts toe te voegen, bijvoorbeeld van Dropbox, Facebook, Twitter, LinkedIn, enzovoorts, dien je de desbetreffende app te hebben gedownload in de Play Store. Pas dan kun je dat account koppelen aan je tablet.

Selecteer de gewenste type account dat je wilt toevoegen. Dan wordt je doorverwezen naar het inlogscherm van de desbetreffende app. Na het inloggen is het account toegevoegd aan de tablet. Voorbeelden van inlogschermen in andere accounts vind je in deze galerij.

Synchronisatie inschakelen en uitschakelen op je tablet

Als je accounts hebt toegevoegd ben je nog niet klaar! Je kunt per account instellingen aanpassen en (delen van) synchronisatie in- en uitschakelen.

Druk op een toegevoegd account. Je krijgt dan verschillende opties om aan te passen.

Account toevoegen op Android tablet (10)

Een Google account kun je uitgebreid aanpassen, per account. Zo kun je een uitgebreid scala aan synchronisatiediensten in- en uitschakelen. We adviseren je om altijd per aspect goed te kijken of je synchronisatie aan of uit wilt zetten. Ook kun je de privacy-instellingen aanpassen van dat account.

Account toevoegen op Android tablet (1) Account toevoegen op Android tablet (2)

Ook van andere typen accounts kun je de synchronisatie aan- of uitzetten en mogelijk andere instellingen beheren.

Account toevoegen op Android tablet (3)

Was dit nuttig?


+109 -425


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

10 reacties

 1. Hallo,

  De tekst heeft als titel dat je accounts kunt koppelen aan en verwijderen van een android telefoon. In de tekst kan ik echter niet de instructie vinden om ze te verwijderen. Kan dat alsnog worden toegevoegd? Ik heb het idee dat het namelijk niet kan, maar zie dat graag bevestigd.

  Met vriendelijke groet,
  Corien

 2. Ik zou ook graag weten hoe ik een account, bv een Gmail account, weer kan verwijderen, want dit vind ik nergens terug. Ik geraak alleen op allerlei instellingen, maar nergens staat verwijderen bij…

  • Het is een beetje afhankelijk van het type tablet en de Android-software, hoe je je Google-account kunt verwijderen van je tablet. Overigens is het Gmail-account hetzelfde als het Google-account.

   Je kunt gaan naar Instellingen en dan naar Accounts. Hierin staan alle accounts waarmee je bent aangemeld op je Android tablet. Dit zijn naast eventuele Google-accounts ook accounts voor je e-mail of social media-accounts, bijvoorbeeld.

   Klik op het Google-account logo en dan op het Google account dat je bedoelt (dit kunnen er meer dan één zijn). In de instellingen van dit Google account kun je het account zelf verwijderen.

   Bij de meeste nieuwere tablets vind je rechtsboven drie vierkantjes boven elkaar in een verticale rij. Dit is het standaard-icoon voor de instellingen. Ga hierheen en hier kun je het Google account verwijderen.

   Soms kan het ook door langer op het Google-account te drukken. Dan verschijnt mogelijk (op sommige tablets) de optie om het Google-account van je tablet te verwijderen.

   Succes! Laat even weten of het je is gelukt, en zo ja, hoe.

 3. Het verwijderen van een toegevoegd account is mij gelukt door op de drie vierkantjes rechts bovenin het scherm te drukken.
  Dit nadat ik eerst het te verwijderen account geopend had, je krijgt dan de optie “Wis account”

  Bedankt voor de informatie.

 4. Wordt bij het verwijderen van je google acount ook de gmail zelf verwijderd? Want ik heb perongeluk ingelogd op me moeders telefoon van samsung (met android natuurlijk) om whatsapp voor te downloaden en ik dacht dat ik me kom uitloggen maar dat kan niet. Dus mijn vraag was of ik me account kan wissen op de telefoon van me moeder zonder dat mijn hele gmail wordt verwijderd? En gaan echt alle fotos en contacten dan weg?

 5. Ik wil mijn google account ontkoppelen van chrome. Na heel veel zoeken vond ik eindelijk het knopje ‘gebruik chrome zonder google account’. Dat heb ik aangeklikt, en nu ben ik uitgelogt. Het probleem is alleen dat al mijn bladwijzers er nog op staan! Bladwijzers die ik er niet aan heb toegevoegd toen ik op mijn tablet zat. Hoe krijg ik die weg zonder ze definitief te verwijderen? Want ik wil ze wel gewoon kunnen bekijken vanaf mijn laptop, maar ik wil niet dat mijn zusje, die mijn tablet gaat krijgen, tussen mijn bladwijzers kan kijken.

 6. Update: ik heb mijn google account weten te verwijderen, maar al mijn bladwijzers staan nog steeds op de tablet. Help, hoe los ik dit op?

Reageer