Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review: degelijke mid-end Android tablet

5

Na de Galaxy Tab en de Galaxy Tab 2 (7.0) komt natuurlijk de Galaxy Tab 3 (7.0). In deze review behandelen we dan ook de derde generatie van de 7 inch Galaxy tablets van Samsung. Het is zelfs alweer het vijfde model in het 7 inch segment, alle tussenmodellen meegerekend. In deze tablet review nemen we de behuizing, het beeldscherm, de luidsprekers, de prestaties, de accuduur en de software onder de loep. Hoe presteert de Samsung Galaxy Tab 3 van 7 inch? En hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de concurrentie?

Deze tablet review is uitgevoerd met de witte Samsung Galaxy Tab 3 (7 inch) SM-T210 (WiFi met 8 GB opslagruimte) met Android 4.1.2.

Behuizing

De Galaxy Tab 3 (7 inch) is de minst stijlvolle tablet-pc uit de derde generatie Galaxy Tab serie, misschien wel omdat dit de minst dunne is. Toch kun je gerust gezien worden met deze kleine Android tablet van Samsung. De witte kleurstelling, van dit review model, oogt speels. De tablet lijkt (en is) wat dikkig, wat je voornamelijk merkt als je wat vaker een 7 inch tablet in handen gehad hebt. Maar ook hier geldt weer dat we het hier hebben over een kleinigheid. In de praktijk is elke tablet van minder dan 1 centimeter dun, zoals deze tablet ook is, uitermate geschikt om te gebruiken. Het gewicht van ongeveer dan 300 gram is ook niet het lichtste in de markt maar in de praktijk merk je hier helemaal niets van.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (9)

In tegendeel, wil ik eigenlijk zeggen. De Galaxy Tab 3 (7.0) ligt heerlijk in de hand. De aluminium rand zorgt voor een speelse maar nette afwerking. Dit aspect maakt de 7 inch Galaxy Tab 3 ook meteen een stuk robuuster, waardoor de score op dit punt een ruime voldoende is.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (13)

Wel moet gezegd worden dat de behuizing wat glad is waardoor de tablet relatief snel uit je handen kan glijden. De hardware knoppen zijn goed te bereiken. Het klepje boven het microSD-slot is stevig, een unicum lijkt het wel in de tabletwereld.

Beeldscherm

Op papier is het beeldscherm van deze tablet gemiddeld, met een verouderde resolutie (1024 x 600) maar mét de aanwezigheid van een PLS-scherm. Ondanks de lage pixeldichtheid (170 ppi) zien we een verrassend goed beeldschermpje verschijnen op deze mid-end tablet. Tijdens het maken van deze review waren we geen enkel moment teleurgesteld in de kleurweergave en de contrasten van het display van deze Galaxy Tab 3 (7.0) van Samsung. Vooral de helderheid valt op in positieve zin. Zet automatische schermhelderheid uit en schakel op tot het hoogste niveau en je hebt te maken met een ware beeldkracht.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (15)

Bovenstaande jubelstemming moet worden opgevat als een relatief positieve score omdat vergeleken wordt met andere goedkopere 7 inch tablets. Vandaar dat de beoordeling een nette 7 is geworden. Een prima resultaat!

Geluidskwaliteit

De kwaliteit van het geluid is verrassend goed, zo is ons oordeel. De tonen worden netjes weergegeven en er is geen ruis te horen. Zelfs de lagere tonen komen prima tot hun recht, een over het algemeen lastig punt voor de meeste tablets. Het geluidsniveau kan tot een acceptabel niveau worden opgeschakeld maar zoals wel vaker gaat de kwaliteit zienderogen achteruit bij de hoge volumeniveaus.

De twee stereo luidsprekers zijn netjes verwerkt in de aluminium rand aan de rechtse korte zijde. Jammer want zo valt het stereo in het niet doordat het geluid nog steeds van één kant komt. Daarnaast is dit juist de plek waar je, in landschap-modus, een hand hebt bij het vasthouden van de tablet, bijvoorbeeld bij het kijken van een video. Het geluid wordt afgezwakt en/of vervormd wat een negatieve ervaring oplevert. Ook voel je soms, bij een hoger volume, de trillingen van de speakers op je handen. En dat is niet zo prettig. Maar alles beter dan een speaker aan de achterzijde van de tablet!

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (11)

Prestaties

Bij het meten van de prestaties, theoretisch in benchmark tests en in de parktijk, blijkt dat we toch te maken hebben met een Android tablet uit het middensegment. De prestaties vallen niet zozeer tegen maar van een supersnel apparaat durven we ook niet te spreken.

Zoals blijkt uit onderstaande benchmark tests zijn de prestaties dan ook gemiddeld. Standaard taken (het Android menu, surfen, 2D-games, enzovoorts) worden snel uitgevoerd zonder haperingen of andere vormen van vertraging. Bij zwaardere toepassingen zien we dat de dual-core chipset niet op kan tegen onze ervaringen van andere tablets. Een gemiste kans van Samsung. De resulterende score uit onze tests wordt een magere 6.

Connectiviteit

Onze ervaringen met de aansluitopties zijn gelijkwaardig aan die van de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) review. Alles functioneert naar behoren. Het SD-slot heeft een prima lees- en overbrengsnelheid. Het WiFi-signaal wordt snel tot stand gebracht maar het bereik is niet al te groot. 7 meter is in mijn appartement toch wel het maximaal haalbare. Andere tablets weten toch een metertje of twee verder het draadloze signaal op te pakken.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (10)

Accuduur

Ook wat betreft de accuduur kunnen we een positief resultaat melden. Het begint een beetje saai te worden maar de resultaten liegen er niet om. Wederom gemiddelde tot bovengemiddelde resultaten tijdens de tests. De Galaxy Tab 3 (7.0) kan makkelijk een dagdeel mee bij normaal gebruik. In standby- of sluimerstand de tablet weer te wekken na enkele dagen tot een week, zonder dat veel op de accuvoorraad is ingeleverd.

Wel viel het ons op dat de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) tot twee keer toe zomaar ‘uit’ ging. Twee keer moesten we tot onze verbazing de tablet opnieuw inschakelen om hem te kunnen gebruiken, terwijl de accucapaciteit nog ruim voldoende was. Mogelijk dat een softwarematige bug de tablet automatisch uitschakelt? We weten het niet…

Software

Android 4.1.2 is de software die is aangebracht op deze tablet. Het is op het moment van schrijven van deze tablet review niet bekend of de Galaxy Tab 3 (7.0) een update naar Android 4.2 of 4.3 zal ontvangen. Gezien de jonge leeftijd van de tablet is Samsung toch wel aan haar stand verplicht om ook deze tablet van een update te voorzien.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (17)

Naast de gebruiksvriendelijke Jelly Bean software heeft Samsung weer veel aanpassingen en toevoegingen gedaan. Zo is een rij met apps aan de onderkant of zijkant van het scherm (afhankelijk van de positie van de tablet) permanent zichtbaar op alle vier de startschermen.

Ook zijn weer enkele ‘Samsung apps’ toegevoegd door de Koreanen. Zoals altijd ben ik wederom niet positief, aangezien alle apps (of in ieder geval de functionaliteiten) op een of andere manier via legio andere apps beschikbaar zijn. Toch kan het voor velen handig zijn dat veel basis-functies, zoals populaire games (via Samsung Apps), een alternatieve browser (Chrome) en een MS Office alternatief (Polaris Office) alvast op de tablet zijn voorgeïnstalleerd.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review (21)

Plus- en minpunten

+ Robuuste solide behuizing
+ Prima display, ondanks lage resolutie
+ MicroSD-slot
+ Goede geluidskwaliteit
+ Goede accuduur

– Niet voor krachtige toepassingen
– Niet de nieuwste software (momenteel Android 4.1)
– Beperkte connectiviteit (geen HDMI, host USB)
– Niet zo’n goede prijs kwaliteitverhouding

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) is een degelijke tablet voor het middensegment. Het beeldscherm is bovengemiddeld goed, maar niet perfect. Qua prestaties zal de tablet alles doen wat je zou verwachten voor huis-tuin-en-keukengebruik.

Samsung heeft echter geen rekening gehouden met de enorme concurrentie op de 7 inch tabletmarkt. Het topsegment en middensegment zijn in feite samengevoegd met de komst van krachtige high-end Android tablets van 7 en 8 inch. Concurrenten als Acer (Iconia A1 en Iconia B1) en ASUS (nieuwe Nexus 7 en MeMO Pad HD 7) timmeren aan de weg maar ook partijen als Lenovo en Huawei komen eraan, met betere specs en/of lagere prijzen. Samsung lijkt met de hele Galaxy Tab 3 serie te hebben stilgestaan.

Vandaar dat het lastig wordt om de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) aan te prijzen voor de adviesprijs van 199 euro. Deze prima tablet zou het op een lager prijspunt uitstekend volhouden. Op het prijspunt van 200 euro is er te veel goede concurrentie.

Meer informatie

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) specificaties
Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) prijzen
Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) accessoires
Verschillen tussen de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) en de Galaxy Tab 3 (8.0) en de Galaxy Note 8.0

Review foto’s

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 111.1 x 188.0 x 9.9 mm
 • Processor Samsung Exynos (dual-core)
 • Gewicht 302 gram
 • Opslagruimte 16 / 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

5 reacties

 1. Is dit een veel betere tablet dan de Samsung Galaxy Tab 2? Ik vind de mijne al een stuk langzamer worden en wil een nieuwe tablet kopen. Maar weet niet of ik voor deze nieuwe Samsung Galaxy Tab moet kiezen of voor een andere tablet.

  • Ja, zoals je in deze review kunt lezen zijn de prestaties stukken beter. Toch is het geen premium tablet en kun je de Galaxy Tab 3 (7.0) beter scharen in de categorie budget tablets.

   En in die categorie is enorm veel concurrentie op prijs en prestaties. Op beide punten verliest deze Galaxy Tab 3 (7.0) het van enkele concurrenten, zo bleek uit de tests.

 2. Ik ben op zoek naar een tablet voor huis, tuin en keuken gebruik maar die wel wat jaartjes mee mag gaan. Hij is voor mijn ouders en zij hebben niets van Apple. Is Apple dan al een te hoog segment?Welk merk is goed in prijs kwaliteit verhouding voor een tablet voor simpel gebruik? Welke raden jullie me aan?

 3. ik zou voor de nieuwe Nexus 7 gaan. Die is sneller, heeft een beter scherm, betere software en een betere accuduur. Oh ja, en hij is niet veel duurder. Gewoon even wachten, in augustus of september kun je ‘m kopen. Bij de nieuwe Nexus 7 valt deze tablet volledig in het niet…….

 4. chocomelletje op

  Ontzettend handige tablet. Softwarematig een prachtig ding. Ik heb een halfjaar geleden precies zo’n tablet gekocht, die hield er echter na een paar weken mee op, beeld op zwart, niks meer mee aan te vangen. De tablet is keurig netjes door de leverancier omgewisseld, de huidige Samsung Galaxy tab3 7.0 doet nu een half uurtje met een batterijlading…

Reageer